29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.02.2023 17:15 | Son Güncelleme: 19.02.2023 18:04

20 yıldır Antakya'da tur rehberliği yapan Mehmet Severoğlu: Şehir tanınmaz halde

20 yıldır Antakya'da tur rehberliği yapan Mehmet Severoğlu, BBC muhabiri Caroline Davies ile birlikte depremde harap olan ilçeyi gezdi. Severoğlu, ezbere bildiği yerleri artık tanıyamadığını söyledi
20 yıldır Antakya'da tur rehberliği yapan Mehmet Severoğlu: Şehir tanınmaz halde

Hatay'ın Antakya ilçesinde 20 senedir tur rehberliği yapan Mehmet Severoğlu, depremden sonra ilk kez gittiği bölgede karşılaştığı yıkım karşısında diyecek bir şey bulamadığını söyledi. BBC muhabiri Caroline Davies ile birlikte ilçeyi gezen Severoğlu, Antakya için "Ruhumu bulduğum yer" dedi. 

Roma ve Ortaçağ'da Antioch olarak bilinen Antakya MÖ 300 yılında kuruldu. Roma İmparatorluğu'nun bölgesel başkentiydi. Hristiyanlığın en eski merkezlerinden biri ve hem Yahudilik hem de İslam için önemliydi.

Severoğlu, artık şehri tanıyamaz halde bulduğunu anlattı. Yıllarca tur rehberliği yaparak ilçeyi anlatan Severoğlu, "Nerede olduğumu anlayamıyorum" diyerek artık yönünü bulmakta zorlandığını ve her zamanki referans noktalarının neredeyse tamamının yok olduğunu söyledi. 

150 yıllık dükkan tarihe karıştı

Gezdiği yerlerden en sonunda bir tanesini hatırlayan Severoğlu, önünde durdukları çimento tozuyla kaplı bir mağaza için "Bu dükkan 150 yıldır humus yapardı, Antakya'nın en iyi humusçusuydu. Gezi gruplarımızı buraya getirdiğimizde sahipleri bizi sıcak tabaklarla karşılardı" diye konuştu. Davies, dükkanı işletenlere ne olduğunu sorduğunda ise Severoğlu "İki kişi Antakya'yı terk etti ama diğerleri hakkında hiçbir fikrim yok" açıklamasını yaptı. 

"Yeniden doğacağız"

Hatay bölgesinin ilk camilerinden biri olan Habibi Neccar'a giden Severoğlu, "Bu caminin hikayesi Hatay'ın tarihiyle aynı. Buradan pek çok medeniyet gelip geçmiş. Tarih boyunca burada yedi büyük depremin kaydedildiği biliniyor. Hatay ilk kez yıkılmıyor ama her seferinde yeniden inşa ettik. Yeniden doğacağız" diye konuştu.