28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 15.05.2023 03:37 | Son Güncelleme: 15.05.2023 04:15

2023 seçimleri dış basında: Kıran kırana geçen seçimlere rekor düzeyde katılım

2023 Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri için 14 Mayıs'da yapılan oylama ve ilk sonular dış basında da yakında takip edildi. Gayri resmi sonuçların yer verildiği haberlerde seçimin genelde ikinci tura kalabileceği belirtildi
2023 seçimleri dış basında: Kıran kırana geçen seçimlere rekor düzeyde katılım

2023 Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri için oy verme işlemi dün 17.00'de tamamlandı. Seçimin gayri resmi sonuçları da, seçim sürecini yakından takip eden dış basında yankı uyandırdı. 

Reuters

İngiliz haber ajansı Reuters ilk sonuçlara dair haberini, "Erdoğan ilk sınavını atlatırken Türkiye ikinci tur seçimle karşı karşıya" başlığıyla duyurdu. Haberde, "Pazar günü ne Recep Tayyip Erdoğan'ın ne de rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'nun barajı aşarak seçimi kazanamamasının ardından Türkiye ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimine gidiyor gibi görünse de Erdoğan 20 yıllık iktidarını uzatmak için verdiği mücadelede beklenenden daha iyi bir performans sergiledi" ifadeleri yer aldı. Anadolu Ajansı'nın verilerinin yer verildiği haberde Erdoğan'ın yüzde 49,44, Kılıçdaroğlu'nun ise yüzde 44,86 oy aldığı belirtildi.

Her iki tarafında önde olduğunu iddia ettiği yer alan haberde, "Siyasi bir kavşakta olan derin kutuplaşmış bir ülkede erken sonuçlara varılmaması konusunda uyarıda bulundu. Seçimden önce yapılan kamuoyu yoklamaları yarışın çok çekişmeli geçeceğine işaret ediyordu ancak altı partili bir ittifakın lideri olan Kılıçdaroğlu'nu az da olsa önde gösteriyordu. Hatta Cuma günü yapılan iki anket Kılıçdaroğlu'nu yüzde 50 barajının üzerinde gösterdi" denildi.

The Guardian

Seçimleri canlı takip eden İngiliz gazetesi The Guardian, "Erdoğan zaferini ilan etmeye çalışırken Türkiye'de seçimler ikinci tura kalabilir" başlığıyla seçimin gayri resmi sonuçlarını duyurdu. Haberde, "Kıran kırana geçen seçimlere rekor düzeyde katılım, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı yirmi yıldır liderliğine karşı en büyük meydan okumayla karşı karşıya bırakırken, Erdoğan henüz resmi oy sayımı bitmeden zaferini ilan etmeye çalışsa da seçimin ikinci tura kalacağına dair işaretler vardı" ifadelerine yer verildi. Seçimin başa baş geçtiği vurgulanan haberde cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan'ın, Erdoğan ya da Kılıçdaroğlu'nun net bir zafer kazanma şansını azalttığı belirtildi. 

Bloomberg

ABD merkezli haber sitesi Bloomberg son seçim verilerini, "Türkiye'de Son Durum: Erdoğan Oylamanın İkinci Tura Kalıp Kalmayacağının Belli Olmadığını Söyledi" başlığıyla duyurdu. Erdoğan'ın balkon konuşmasına ithaf edilen haberde, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerde en büyük rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı açık ara önde olduğunu söyledi ve oylamanın ikinci tura kalıp kalmayacağının hala belirsiz olduğunu ekledi" denildi. 

Washington Post

ABD'nin köklü gazetelerinden Washington Post seçimlere dair son verileri paylaştığı haberinde "Türkiye'deki seçimlerde tartışmalı oy sayımında Erdoğan önde gidiyor" başlığını kullandı. Haberde, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile rakibi Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki çok önemli seçim, Kılıçdaroğlu'nun rakiplerini oylamayı engellemekle suçlaması ve Erdoğan'ın nihai olarak kazanacağına dair güvenini ifade etmesinin ardından Pazar günü geç saatlerde kaosa sürüklendi" denildi. Erdoğan'ın iki ajansın verilerine göre de önde olduğu belirtilen haberde, "Sayımlara göre her iki aday da kesin zafer için gerekli olan yüzde 50 barajını geçemedi; bu sonuçlar, ülkenin seçim kurulu tarafından onaylanırsa, iki aday arasında 28 Mayıs'ta ikinci tura gidilecek" ifadeleri kullanıldı.

Wall Street Journal

ABD'nin önemli gazetelerinden Wall Street Journal, "Erdoğan ve Muhalefet Türkiye'deki Seçimlerde Liderliği İddia Ediyor" başlıklı haberinde oy sayımı devam ederken Erdoğan'ın da Kılıçdaroğlu'nunda kesin bir zafer elde edemediği belirtildi. Haberde, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uzun iktidarını sona erdirebilecek ve Orta Doğu, Ukrayna ve NATO için geniş kapsamlı jeopolitik sonuçlar doğurabilecek, ülke tarihinin en kritik seçimlerinden birinde hem iktidar partisi hem de muhalifleri önde olduklarını iddia etti. Ne Erdoğan ne de ana rakibi muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yerel saatle Pazartesi günü erken saatlerde kesin bir zafer elde edemediler. Türkiye'nin devlet haber ajansı Anadolu'nun ilk sonuçlarına göre Erdoğan yüzde 49,59 oy oranıyla rakibinin önünde yer alırken Kılıçdaroğlu yüzde 44,67 oy oranına sahip. Ülkenin seçim otoritesine göre Pazar günü geç saatlere kadar oyların yüzde 69,12'si sayılmıştı. Sayım devam ettikçe cumhurbaşkanının liderliğinin giderek azaldığı görüldü" denildi.

The Telegraph

The Telegraph gazetesi gayri resmi seçim sonuçlarını, "Türkiye seçimleri: Erdoğan cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tura kalabilir" başlığıyla yayınlandı. Haberde Erdoğan'ın yeniden seçilebilmek için gerekli çoğunluğun altına düştüğü belirtildi. İngiliz gazetesinin haberinde, "Türkiye'nin ana muhalefet adayı başlangıçta Recep Tayyip Erdoğan'ın biraz gerisindeydi. Türkiye'nin seçim yetkilileri herhangi bir sonuç açıklamamış olsa da, Anka haber ajansı tarafından oyların yüzde 98'inin resmi olmayan sayımı, Erdoğan'ın yüzde 49'a yüzde 45 ile rakibi Kemal Kılıçdargolu'nun birkaç puan önünde olduğu, neredeyse kaçınılmaz bir ikinci tura işaret ediyordu. Adaylardan hiçbiri yüzde 50'den fazla oy alamazsa, ikisi 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci turda yarışacak. Yüksek Seçim Kurulu'na göre, yurtdışında yaşayan 3,4 milyon seçmenin oylarının büyük çoğunluğunun sayılması gerekiyor ve ikinci tur seçim henüz kesinleşmiş değil" ifadeleri kullanıldı.

Associated Press

ABD haber ajansı Associated Press (AP) seçim sonuçlarına ilişkin haberinde, "Erdoğan hala kazanabileceğini ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmasını kabul edeceğini söyledi" başlığını kullandı. Haberde, "Ülkesini 20 yıldır giderek daha sıkı bir şekilde yöneten Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazartesi günü erken saatlerde sıkı bir seçim yarışına girdi ve son oylar sayılırken baş rakibine karşı ikinci tura kalması muhtemeldi. Sonuçlar, ister birkaç gün içinde ister iki hafta sonra yapılacak ikinci tur oylamadan sonra alınsın, Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan, Suriye ve İran'la sınırı olan bu NATO müttefikinin Erdoğan'ın kontrolü altında mı kalacağını yoksa ana rakibi muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun vaat ettiği daha demokratik bir yola mı gireceğini belirleyecek" denildi.