08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.02.2024 13:02 | Son Güncelleme: 21.02.2024 13:12

5 Bakan Erzincan'daki son duruma açıklık getirdi

Bakanlar Ali Yerlikaya, Mehmet Özhaseki, Alparslar Bayraktar, İbrahim Yumaklı ve Vedat Işıkhan; Erzincan'da 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kaymasında kaybolan 9 işçinin arama çalışmaları sürdüğünü, bölgede yapılan kontrollerde şu ana kadar zehirli bir atığa rastlanmadığını açıkladı.
5 Bakan Erzincan'daki son duruma açıklık getirdi

Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Alparslar Bayraktar, Erzincan'da maden sahasında meydana gelen toprak kaymasına ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

  • Halk sağlığına zarar vermeyecek şekilde ölçümler sürüyor. Arama faaliyetleri ile ilgili çalışmalar 2 gün önce heyelan riski nedeniyle durmuştu. Bunun yanında heyelan olmuş toprağın uygun olacak alanlara taşınması ile ilgili faaliyetlerimiz şu anda devam ediyor.
  • En önemli önceliğimiz 9 çalışanın aranmasıyla ilgili faaliyetler devam ederken aileleri sürekli bilgilendirdik. Onların yanında olacağımızı bir kez daha ifade etmek istiyoruz.

"Cezai ve adli işlemler devam ediyor, bu sayı artabilir"

  • Olayın oluş şekliyle alakalı soruşturmalarımız adli ve idari yönden sürüyor. Adli süreç konusunda 6'sı tutuklu, 3'ü adli kontrol şartıyla serbest olmak üzere 9 kişi hakkında cezai ve adli işlemler devam ediyor, bu sayı artabilir. Bu süreç titizlikle devam ediyor.
  • 14 Şubat itibarıyla maden faaliyetleri durduruldu, tesiste herhangi bir faaliyet yapılmıyor. Önceliğimiz heyelana uğramış toprağın sağlıklı şekilde tekrar depolanmasıyla alakalı faaliyetlerdir.
  • Burası ÇED izninde onay almış, üretim ve yığma ile alakalı konunun Çevre İzin Belgesi'nde ifade edilen şekilde uygulandığı yönünde. Ekibimizin yine araştırmaları devam ediyor.

Bakan Yerlikaya: Her iki tarafta da arama çalışmalarına ara veriyoruz

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da "3 bine yakın personel ve 800'ün üzerinde araç sahada. Bu büyük bir kaza. Bu yığın liç alanlarını anbean kontrol eden ölçüm cihazlarıyla takip ediyoruz" dedi. Yerlikaya sözlerine şöyle dev am etti:

  • Arama çalışmalarına güvenlik gerekçesiyle ara verilmişti. Biz AFAD olarak arama faaliyetlerinde öncelikle arama işini yapan arkadaşlarımızın güvenliğini önceliyoruz. Her iki tarafta da arama çalışmalarına ara veriyoruz. "Aşağıda güvenle çalışabilirsiniz" denildiği an AFAD çalışmalarına devam edecek.

"Tehlike oluşturacak zehirli bir atık saptanmadı"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ise şu ifadeleri kullandı:

  • Uzman arkadaşlarımızla birlikte ve donanımlarımızla birlikte olayın olduğu günden itibaren yakından takip ediyoruz. Bizim bakanlığımızı ilgilendiren tarafında arkadaşlarımızın ilk işi toprağın nehir ile buluşmasını kesmek gerekiyordu, onun için menfez kapaklarını kapattılar. Sonra bu toprağın güvenli bir yere nakli için gerekli çalışmaları yaptılar.
  • Bir taraftan da bu toprağın herhangi bir şekilde "İnsan sağlığına, çevreye zararı var mı?" gibi sorulara cevap bulabilmek açısından arkadaşlarımız her gün 9 noktadan örnek alıyorlar ve yetkin laboratuvarlarda inceliyorlar. Şu ana kadar tehlike oluşturacak zehirli bir atığa saptanmadı.
  • Bundan sonra da biz bu titizliği devam ettireceğiz. Bilim adamlarımızın, uzmanlarımızın tavsiyesiyle üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz.

"Arkadaşlarımız bölgede 135 denetim yapmışlar"

  • Olayın olduğu gün buraya gelememe nedenim sağlık sebepleri. Ancak olayın olduğu ilk andan itibaren çalışmaları sıkıca takip ettim.
  • 2008'de ilk ÇED raporu alınmış. Aradan geçen zaman süre içinde aralıklarla genişletme gibi bir takım ÇED raporundaki yenilenmeler söz konusu olmuş. ÇED raporu için başvurulduğunda uzunca bir süre var. ÇED raporu için bazen 20'den fazla kamu kuruluşuna tek tek soruluyor.
  • İstenilen ne kadar şart varsa getirildiğine emin olunduğunda izin veriliyor. Arkadaşlarımız şu ana kadar bu bölgede 135 denetim yapmışlar. En son 2022 ortalarında kapatma kararı vermişler en ağır para cezası vermişler ve savcılığa suç duyurusunda bulunmuşlar.
  • O günden sonra neredeyse hemen her gün uğrayarak çevreye zarar veriliyor mu diye ölçümler yapmaya devam etmişler. Adli ve idari boyutta inceleniyor.

"Adeta küçük bir baraj inşa edilecek"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı konuyla ilgili yaptığı bilgilendirmede şunları söyledi: 

  • Birikme ihtimali olan suya yönelik bir pompa sistemi kuruldu. Maden sahasının adeta küçük bir baraj inşa edilecek.
  • Sahanın bir üst tarafında alana girmemesi için bir bypass sistemi planlanıyor. Herhangi bir tehlike arz edecek durum yok.

"Kusuru olan kim varsa hesap verecek"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da "Çalışanlarımızın sağlığı ve güvenliği konusunda araştırmalarımız devam ediyor. Kök nedenlerin bulunması noktasında müfettişlerimizin çalışmaları sürüyor. İhmal ve kusuru olan kim varsa hukuk önünde hesap vereceğini belirtmek isterim" dedi,