24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.02.2023 19:30 | Son Güncelleme: 12.02.2023 00:13

6 Şubat depremlerinin ardından müteahhitlere operasyon: Üst üste gözaltılar

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yerle bir olan binaların müteahhitleri incelmeye alındı. Farklı şehirlerde yapılan operasyonlarda şimdiye kadar 1 kişi tutuklandı, 113 kişi gözaltına alındı
6 Şubat depremlerinin ardından müteahhitlere operasyon: Üst üste gözaltılar

Kahramanmaraş depremleri sonrasında enkaz kaldırma çalışmaları sürerken, diğer yandan bölgede görevlendirilen savcılar enkazlar üzerinde inceleme yapmayı sürdürüyor. Dün İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alınan Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun, çıkarıldığı mahkemede tutuklanırken, Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca deprem nedeniyle kentte yıkılan binalarla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltı kararları ardı ardına geliyor.

Adana'da yıkılan bazı binaları inşa eden firmanın sahibi Hasan Alpargün, depremin ardından kaçtığı Lefkoşa'da gözaltına alındı. 

İstanbul'da Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı, Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun'un üzerinde bir miktar para ile yurt dışına çıkmak için İstanbul Havalimanı'na geldiği ihbarı üzerine soruşturma başlatmış, Coşkun, başsavcılığın talimatıyla polis ekiplerince İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alınmıştı. Mahkeme, Coşkun'la ilgili de tutuklama kararı verdi.  Hatay’ın Antakya ilçesi İnönü Bulvarı’nda, 2013 yılında tamamlanan ve 250 dairesi olan 12 katlı Rönesans Rezidans depremde yıkıldı.

Diyarbakır'da 42 gözaltı 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, kentte depremde yıkılan binalarla ilgili yapım kusurları olan ve kolon kestikleri iddia edilen 42 kişi hakkında gözaltı kararı verdi. Gaziantep'te depremde yıkılan Ayşe-Mehmet Polat sitesinin müteahhidi Mehmet Ertan Akay İstanbul'da yakalanırken, Gaziantep'te depremde yıkılan Bahar Apartmanı'nın hafriyatında yapılan incelemede ihmali bulunduğu belirlenen müteahhit İbrahim Mustafa Uncuoğlu İstanbul'da gözaltına alındı. 

2 şüphelinin vefat ettiği tespit edilirken, 97 yaşında olan bir şüpheli savcılık kararıyla serbest bırakıldı. Firari 8 şüphelinin yakalanması için operasyon sürüyor.

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında, Şehitkamil ilçesinde yıkılan, ilk belirlemelere göre 9 vatandaşın hayatını kaybettiği Bahar Apartmanı'nın enkazında teknik inceleme yapıldı. Binanın inceleme sonucu ihmali olduğu tespit edilen müteahhidi İbrahim Mustafa Uncuoğlu için de gözaltı kararı verildi. 

Gaziantep'te incelemelerde yıkılan bir binanın kolonunu kestikleri belirlenen 2 kişi de gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında görevlendirilen teknik bilirkişi heyetlerinin alandaki çalışmaları devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay konuyla ilgili yaptığı son açıklamada 131 şüphelinin depremde yıkılan binalarla ilgili sorumluluğunun tespit edildiğini, bunlardan 1'inin tutuklandığını, 113'ü hakkında ise gözaltı talimatı verildiğini duyurdu.

Kaynak: AA