25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.02.2023 10:30 | Son Güncelleme: 15.02.2023 10:46

Ahmet Mete Işıkara'nın 12 yıl önceki uyarısı gündemde: Hatay yerle bir olabilir

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilde büyük yıkıma neden olan depremlerin ardından, Deprem Dede olarak bilinen rahmetli Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın 12 yıl önce Hatay'a dikkat çekerek "Tedbir alın" uyarısı asrın felaketinden sonra yeniden gündem oldu
Ahmet Mete Işıkara'nın 12 yıl önceki uyarısı gündemde: Hatay yerle bir olabilir

10 şehri yerle bir eden 6 Şubat depremlerinin yıkıcı etkisi en çok Hatay'da yaşandı. 2013 yılında hayatını kaybeden Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırmaları Enstitüsü'nde Müdürü ve dönemin Kızılay Derneği Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Mete Işıkara'nın 12 yıl önce Hatay depremi için uyarılar yaptığı ve bir an önce tedbir alınması gerektiği o açıklaması tekrar gündeme geldi.

Işıkara, 2011 yılında Adana'da düzenlenen bir panelde özellikle 7 büyüklüğündeki olası bir Hatay depremi için şu uyarılarda bulunmuştu: Hatay'da meydana gelecek depremin güneyde Adana, Gaziantep ve Mersin'i büyük oranda etkileyecek. Kocaeli-Gölcük depremi nasıl geniş alanı etkilediyse, bu da öyle etkileyecek. "Güney bölgesini etkileyecek bir potansiyel var. O da Hatay. Hatay'da uzun süredir deprem yok. Özellikle 7'nin üzerinde deprem yok. Tarihsel dönemde Hatay'da 7'nin üzerinde depremler olmuş. Hatta Hataylıları dinlerseniz, bir veya iki defa kent yerle bir olmuş, yerin altına göçmüş yeniden kurulmuş. Hatay'da olabilecek bir deprem, bölgeyi etkileyecek. Bu Türkiye'nin deprem gerçeği. Artık 'deprem olacak mı?' sualini sorma lüksümüz yok. Depremle yaşamayı öğrenmeliyiz"

 Ahmet Mete Işıkara kimdir?

17 Ağustos 1999'da meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki Marmara Depremi sonrasında halkı bilinçlendirme amacıyla yaptığı çalışmalarla tanınan Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, 21 Ocak'ta 2013'te 71 yaşındayken tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 22 Ekim 1941 tarihinde Mersin'de dünyaya gelen Işıkara, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Jeofizik bölümünden mezun oldu. İstanbul Üniversitesinden 1972 yılında doktora derecesi alan Işıkara, akademik araştırmalarını İngiltere ve Almanya'daki üniversite ve enstitülerde sürdürdü. Daha sonra Türkiye'ye dönen Işıkara, 20 yıl İstanbul Üniversitesinde görev yaptıktan sonra 1985 yılında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünde Jeofizik Mühendisliği Anabilim Dalında Bölüm Başkanı olarak göreve başladı.

Enstitü içinde Jeofizik Anabilim Dalını kurarak 1999 yılına kadar başkanlığını yapan Işıkara, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünde ilk yerbilimci doktora öğrencilerini yetiştirerek mezun etti. Işıkara, 1991-2002 yılları arasında Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü olarak görev yaptı. Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara 1991 yılında atandığı rasathane müdürlüğü görevini 2002 yılına kadar sürdürdükten sonra, üniversitenin Araştırma Fonu Yönetim Kurulu Üyeliği, Üniversite Yönetim Kurulu Üyeliği (1992-2000) ve Rektör Yardımcılığı (1991-1992) görevlerinde de bulundu.

Güneşteki patlamalar sonucunda iyonosferde meydana gelen değişimleri inceleyen Işıkara, Dünya'nın manyetik alanıyla da yakından ilgilendi. Işıkara, iyonosfer konusundaki tecrübelerini manyetik alan konusundaki deneyimleriyle birleştirip yerin derin iç yapısını inceledi.

İznik-Mekece bölgesinde sürdürdüğü 25 yıllık çalışmaları sonucunda bölgede donanımlı, çok sayıda fiziksel parametrenin gözlemlendiği bir araştırma merkezi kuran Prof. Dr. Işıkara, Japon bilim insanlarıyla da ortak araştırmalar yaparak depremin izini sürdü.

"Deprem Dede" kamu spotunda

7,4 büyüklüğündeki Marmara Depremi'nin ardından kendini, başta ilkokul öğrencileri olmak üzere toplumu deprem konusunda bilinçlendirmeye adayan Işıkara, rasathane içinde de Afete Hazırlık Eğitim Birimi oluşturdu. Işıkara, 2012 yılında riskli binaların kentsel dönüşümüyle ilgili kamu spotundaki ünlü isimler arasında yer aldı. Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, yurdun çeşitli yerlerinde cuma namazında vaaz vererek cemaati depreme karşı bilinçlendirmeye de çalıştı. Işıkara, verdiği vaazlarla afetlere karşı alınması gereken tedbirler, deprem sırasında ne yapılması gerektiğini gibi konuları halka anlattı.

Afete Hazırlık ve Deprem Eğitim Derneğinin (AHDER) Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Türk Kızılay Genel Başkan Başdanışmanlığı da yapan Işıkara, 21 Ocak 2013'te tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Işıkara'nın cenazesi, Feriköy Mezarlığı'na defnedildi.