TBMM Genel Kurulu'nda bütçe kanunu teklifi görüşmelerinin sürdüğü sırada AK Parti, MHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi'nin grup başkanvekillerinin imzasıyla Irak'ın kuzeyindeki terör saldırılarıyla ilgili ortak bildiri yayımlandı.
Bildiriyi AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ve Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, yerlerinden söz alarak okudu.
Bildiride, şunlar kaydedildi: "Bölücü terör örgütü PKK tarafından iki gündür gerçekleştirilen hain terör saldırıları neticesinde 12 vatan evladımızı kaybetmiş bulunmaktayız. Milletimizin başı sağ olsun. Bu menfur saldırılarda şehit düşen kahraman askerlerimize Cenabıallah'tan rahmet, kederli ailelerine ve milletimize sabır, yaralılarımıza acil şifa diliyoruz. Bizler, TBMM'de, bildiride imzası bulunan siyasi parti grupları olarak, birlik ve bütünlüğümüze, huzur ve güvenliğimize yönelik bu saldırıları şiddetle kınıyoruz. Terör ve şiddet hiçbir zaman hedefine ve amacına ulaşamayacaktır. Aziz milletimizin teröre asla boyun eğmeyeceğini, Türkiye Cumhuriyeti'nin güvenliğine tehdit oluşturan tüm terör örgütleriyle tavizsiz bir şekilde mücadele edecek güç ve kudrete sahip olduğunu kararlılıkla ilan ediyoruz."
İYİ Parti Grup Başkanvekili Dervişoğlu, siyasi partilerin ortak imzasıyla kınama metni hazırlayıp Meclis Başkanlığınca deklare edilmesini istediklerini ancak ortaklaşılamadığı için 4 grubun imzasıyla bildirinin hazırlandığını söyledi. MHP Grup Başkanvekili Bülbül, milletin büyük bir üzüntü içine düştüğü günlerde birleşebilmenin önemli olduğunu belirterek, bu birlikteliği 4 siyasi parti grubunun sağlayabildiğini dile getirdi. Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin de "Ülkemize yönelik bir tehdide karşı milletimizin ortak acısını sahiplenme, siyasi bir duruş gösterme adına bu bildiriyi yayınlıyoruz" diye konuştu.
Özel Meclis'in bilgilendirmesini istedi
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kuzey Irak'taki terör saldırılarıyla ilgili hükümetin siyasi parti gruplarını ve Meclis'i bilgilendirmesini istedi. Özel sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Yaşanan terör saldırısı ile ilgili başta şehit sayısı olmak üzere dolaşan endişe verici bilgiler hakkında derhal bu bilgilendirmeyi talep ediyoruz. Mehmetçiğin can güvenliği, yaralılarımızın durumu baş kaygımızdır. Bu hususta sorumlulara görevlerini önemle ve aciliyetle hatırlatıyoruz" ifadelerini kullandı. Söz konusu bilgilendirme yapılmadan ve sorularına yanıt almadan altında AK Parti'nin imzası olan hiçbir bildiriye imza atmayacaklarını belirten CHP lideri şöyle devam etti: "Milli yası, Suudi Arabistan Kralı'nın ölümünde ilan edenlerin aklına bugün milli yas ilan etmek gelmemektedir. Milli yas ilan ederler mi bilmiyorum ama milletimiz kendi yasını ilan etmiştir. Hepimizin başı sağolsun!"
Kapalı oturum ve ulusal yas talebi
CHP Grup Başkanlığı'ndan, CHP Genel Başkanı Özel ile üç grup başkanvekilinin imzasıyla, terör saldırılarıyla ilgili açıklama yapıldı. CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, CHP Grubu olarak kendi bildirilerini hazırladıklarını söyledi. Başarır tarafından Genel Kurulda okunan açıklamada, şunlar kaydedildi: "12 vatan evladının şehit düştüğü alçak saldırılar terörün kirli yüzünü bir kez daha göstermiştir. Terörü, hain terör örgütünü ve insanlık dışı yöntemlerini lanetliyoruz. Bu menfur saldırıları planlayan, azmettiren ve gerçekleştiren teröristler hiçbir zaman amaçlarına ulaşamayacaktır. Askerlerimizin can güvenliği ve yaralılarımızın sağlık durumu en başta gelen endişe kaynağımızdır. İki gece üst üste aynı bölgede 12 şehit verilmesi yanında, halen bölgede bulunan Mehmetçiklerimizin güvenliğinin tam olarak sağlandığına ilişkin sağlıklı bilgilerin kamuoyu ile paylaşılmaması, milletimizin acısını ve üzüntüsünü daha da artırmaktadır. Bu nedenle, bu geceden tezi yok, TBMM'nin hiç zaman kaybetmeden derhal bir kapalı oturum yapması ve Milli Savunma Bakanı'nın Gazi Meclis'e gelerek milletvekillerini bilgilendirmesi zorunludur. Ancak bu oturum sonrasında bölgeden ve gelişmelerden kapsamlı ve doğru şekilde bilgi alan siyasi parti gruplarının ortak bir metin çalışması yapabileceğini düşünüyoruz. Hain saldırıların neden engellenemediğini ve sorumluların ihmalleri olup olmadığının açıklığa kavuşturulmadan atılacak adımları şehitlerimizin hatırasına bir saygısızlık olarak değerlendiriyoruz. Bunun yanında, milletimizi tarifsiz bir üzüntüye ve eleme gark eden böylesine acı ve elim olayın ardından ulusal yas ilan edilmesi bütün toplumun ortak talebidir. İktidarı, daha fazla gecikmeksizin bu yönde tutum almaya davet ediyoruz. Terörün hedeflerine ulaşmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Türkiye'nin bağımsızlığı ve bütünlüğü için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Milletimizin başı sağ olsun."
DEM Parti: Taziye yarıştırmaktan öteye gidemeyeceğiz
DEM Parti Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, genel görüşmeden ortak bir komisyon kurulmasına kadar her türlü öneriye hazır olduklarını söyledi. Kürt sorununda demokratik ve barışçıl bir çözümü yaratacak adımların atılabilmesi için ortam ve politik kültürün geliştirilmesi gerektiğini belirten Oluç, "Bu olmadığı sürece maalesef Meclis'te her zaman olduğu gibi tabii ki taziyelerimizi hep birlikte yapacağız ama bir taziye yarıştırmaktan da öteye gidecek sonuçları maalesef alamayacağız. O nedenle bir kez daha demokratik ve barışçıl çözüm için hep birlikte adım atma çağrımızı yineliyoruz. Bu gerekçelerle ortak bildiriye imza atmıyoruz" diye konuştu.
TBMM Başkanvekili Celal Adan, vatandaşların ve kamuoyunun önünde herkesin tutumunun tarih sahnesinde yerini aldığını ifade ederek, "Bölücü terör örgütü ile mücadelemiz uzun yıllardan bu yana sürse de eninde sonunda ülkemiz bu badirelerin üstesinden gelecek, son terörist bertaraf edilene kadar bu kararlılığımız devam edecektir" dedi. Adan, görüşmelerin tamamlanmasının ardından birleşimi saat 11.00'de toplanmak üzere kapattı.
Kaynak: AA