28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.08.2023 15:04 | Son Güncelleme: 06.08.2023 16:44

Akbelen'de Büyük Buluşma eylemi: Yaşam savunucuları bir araya geldi

Akbelen Ormanı'nda 14 gündür ağaç kesiminin durması için nöbet tutan İkizköylüler, Türkiye'nin her yerinden yaşam savunucularını nöbet alanına çağırdı. İstanbul, Ankara, İzmir, Çanakkale gibi birçok ilden çevreciler nöbet alanına geldi
Akbelen'de Büyük Buluşma eylemi: Yaşam savunucuları bir araya geldi

Muğla'nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı'nda 24 Temmuz sabahı başlayan ağaç kesimine karşı yaşam savunucuları eylemlerini sürdürüyor. İkizkoyDireniyo adlı Twitter hesabından bugün Akbelen'de Büyük Buluşma başlıklı eyleme Türkiye'nin her yerinden yaşam savunucuları çağrıldı. 

Akbelen Ormanı'ndaki nöbet alanında bir araya gelen çevreciler, ağaç kesiminin durması için çağrıda bulundu. Sosyal medyada paylaşılan videolarda bir vatandaş, "Mücadeleden vazgeçmiyoruz, Akbelen Ormanı'nı koruyoruz" dedi. Başka bir videoda da, "Yurdunu seven, suyunu seven, ormanlarını seven buraya gelsin" ifadeleri kullanıldı. 

TBMM olağanüstü toplanacak

CHP'nin çağrısı üzerine 8 Ağustos'ta TBMM Akbelen Ormanı'nı görüşmek için olağanüstü toplanacak. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "Geçen hafta Akbelen'de çevre katliamı yaşandı. Bu çevre katliamının her boyutuyla incelenmesi gerekmektedir. Bu çerçevede TBMM'yi 8 Ağustos günü olağanüstü toplantıya çağıracağız" demişti. CHP Grup Başkanı Özgür Özel de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, dilekçede tüm muhalefet partilerinin imzasının bulunduğunu duyurmuştu.

İkizköylülerin ağaç nöbeti

Akbelen Ormanı’nın hemen yanında Türkiye’nin yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 5’ni sağlayan YK Enerji’ye ait Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri bulunuyor. Bu santrallerde yıllık 8 milyon ton linyit yakılıyor ve linyit ise bölgedeki madenlerden sağlanıyor. Akbelen Ormanı’nın altında ise 33.3 milyon ton linyit yatağı bulunuyor, bir başka ifadeyle her iki termik santralin topu topu 4 yıllık kömür ihtiyacının sağlanması için 780 dönümlük arazide bazıları 400 yıllık kızıl çam ve zeytin ağaçlarının yok edilmesi isteniyor. İşte Akbelen’in bu zenginliği yüzünden alan önce maden sahası ilan edildi, 2019 yılında istimlak işlemleri başladı. Köylülerin bir çoğu sahip olduğu araziyi satmak istemedi ve hukuki mücadele başlattı.  

Hukuki süreç devam ederken Yeniköy Kemerköy Termik Santrali’ne (YK Enerji) kaynak sağlanması için kömür madeni sahasının genişletilmesi için bakanlık kararına karşı çıkan İkizköylüler, karşı dava açmış ve bölgede üçüncü bilirkişi keşfi yapılmıştı. Çıkan bilirkişi keşfi raporunun ise bilimsellikten uzak olduğunu söyleyen İkizköylüler, rapora itiraz etmiş ve raporu hazırlayan bilirkişiler hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Muğla 1. İdare Mahkemesi ise üçüncü bilirkişi raporuna dayanarak geçen ağustos ayında verdiği ‘yürütmeyi durdurma’ kararını kaldırdı. 24 Temmuz sabah saat 05.30'da ormanda ağaç kesimi iki yıl sonra yeniden başladı.