29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 07.03.2022 11:55 | Son Güncelleme: 07.03.2022 13:56

AKOM'dan İstanbul için şiddetli kar uyarısı

Meteoroloji'nin son verilere göre 10 Mart Perşembe günü İstanbul'da kar bekleniyor. Sıcaklık 0 dereceye kadar düşecek. Son 35 yılın en güçlü mart karı (1987 Kışı*) olarak beklenen yağışlarla ilgili AKOM'dan da uyarı geldi. İstanbul'da pazar günü metrekareye 12 kilogram kar düşecek
AKOM'dan İstanbul için şiddetli kar uyarısı

Türkiye, Sibirya’dan gelen soğuk hava dalgasına (Aybar kar fırtınası) hazırlanıyor. Küresel tahmin sistemlerinde yer alan verilere ve AKOM’un uyarılarına göre perşembe gününden itibaren kar yağışı İstanbul’u ve yurdun büyük kısmını saracak.

35 yılın en güçlü mart karı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan son hava durumu tahminlerine göre; Marmara, Ege, Batı Akdeniz, Karadeniz'in kıyı kesimleri ve İç Anadolu bölgeleri sağanak yağışlı, Bolu ve Karabük çevreleri ise karla karışık yağmurlu olacak. Meteoroloji perşembe gününe işaret etti. Bazı uzmanlar gelecek yağışların son 35 yılın en güçlü mart karı olduğunu açıkladı.

4 gün boyunca etkili olacak

Tahminlere göre 10 Mart Perşembe günü etkisini göstermeye başlayacak olan kar yağışı, 14 Mart Pazartesi’ye kadar yurtta kalacak. Soğuk hava dalgası uzun süre tüm Türkiye’yi etkileyecek.

İstanbul’da yoğun kar bekleniyor

AKOM tarafından yayınlanan uyarıya göre İstanbul’da perşembe günü metrekareye 3 ila 10 kilogram kar yağışı beklenirken pazar gününe kadar yağış kuvvetini artırarak devam edecek. Pazar günü metrekareye 5 ila 12 kilogram kar bekleniyor.

1987’den sonra en yoğun kar yağışı olabilir

Uzman yorumlarına göre yurda yaklaşmakta olan soğuk hava ve kar yağışının İstanbul’daki etkisi yüksek olacak. 1987’de yaşanan ve efsane kış olarak nitelendirilen yoğun kar yağışlı mart ayından sonra en yoğun kar yağışının 10-14 Mart tarihleri arasında görülebileceği tahmin ediliyor.

17 Mart'tan sonra sıcaklıklar artıyor

Soğuk hava dalgası 14 Mart Pazartesi’ye kadar yurtta kar yağışına neden olurken soğuklar ayın 17’sine kadar devam edecek. Hava sıcaklıkların 17 Mart’tan itibaren yükselişe geçecek ve mevsim normallerine yaklaşacak.

*1987 kışı İstanbul'da nasıldı?

Şubat ayında başlayıp, Mart ayına kadar devam eden 1987 kışı İstanbul'u vurup geçmişti. Meterolojinin 9 derece sıcaklık tahmini yaptığı İstanbul, beklenmedik bir şekilde o gece sıcaklığın -5 dereceye kadar düşmesiyle günlerce süren yoğun bir kar yağışıyla tanıştı. Sabah gözünü açanlar neye uğradığını şaşırdı. İstanbul'da 18 saat kar yağdı ve kar kalınlığı neredeyse 1 metreyi buldu. Saatlerce süren kar yağışının hayatı felç etti. Okullar yaklaşık iki hafta boyunca kar tatil edildi. 1987 kışı yaşayanlar üzerinde unutulmayacak etkiler bıraktı.