26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.02.2023 17:41 | Son Güncelleme: 11.02.2023 18:24

Alman ekibinin 104. saatte enkaz altından kurtardığı Zeynep bir gün sonra hayatını kaybetti

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde Alman ekibinin 104. saatte enkazdan çıkardığı Zeynep Kahraman hastanede yaşamını yitirdi. Zeynep'in vefatı Alman ekibini gözyaşlarına boğdu
Alman ekibinin 104. saatte enkaz altından kurtardığı Zeynep bir gün sonra hayatını kaybetti

Alman arama-kurtarma ekibinin Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde enkazdan çıkardığı 40 yaşındaki Zeynep Kahraman hastanede yaşamını yitirdi.  Alman Uluslararası Arama ve Kurtarma ekibinin lideri Steven Bayer "Böyle zorlu kurtarma operasyonlarında enkazdan çıkanlar için ilk 48 saat önemlidir. Bu nedenle doktorlar 48 saati beklerler sonra hastanın kurtulduğunu söylerler. Fakat o, 100 saatten uzun bir süre toprağın içinde gömülü kaldı" dedi.

Ancak enkazın altından çıkarılan Zeynep hayata tutunamadı. Alman gazeteci Jens Eberl, Zeynep'in ölüm haberini duyurdu. Gazeteci sosyal medya hesabından, “Maalesef acı haber az önce geldi. Zeynep kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti” açıklamasını yaptı. 

"Ailesine sarılabildi"

Ekipten bir kişi, "Sonuçta 100 saatten fazla bir süre boyunca gerçekten gömülü kaldı. Ancak kurtarma ekiplerinin çabaları boşa gitmedi. İnsanın ailesinin kollarında ölebilmesi ve bundan önceki son anlarını yaşayabilmesi için her saniye önemlidir. Biz başladıktan 10 saat sonra ilk insani teması kurdu ve çevirmenle, bizimle ve hatta ailesiyle konuşabildi. Sonunda ailesi onu kucaklarına alabildi" ifadelerini kullandı.

"Hortum ile su verildi"

Kahraman'ın ailesi daha önce Reuters'a yaptığı açıklamada kurtarma ekiplerinin pazartesi günkü depremden iki gün sonra bölgeye ulaştığını söyledi. Alman ekipler, enkazın derinliklerindeyken kadınla temas kurdular ve bir hortum aracılığıyla ona su verdiler. Hatta kız kardeşinin Zeynep'in bulunduğu yere yakın bir merdivenden inerek onunla konuşmasına yardımcı oldular.

Öğrendiği Türkçe kelimelerle sakinleştirdi

Alman destek ekibinden bir kişi öğrendiği birkaç Türkçe kelimeyle enkaz altındaki kadını sakinleştirmeye çalıştı. Alman ekip üyesi "Zeynep Hanım, Daniel burada korkma!" diyerek enkaz altında kalan kadına destek olmaya çalıştı.