17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.10.2022 16:10 | Son Güncelleme: 15.10.2022 18:18

Amasra'da maden ocağındaki patlamada 41 kişi hayatını kaybetti

Bartın Amasra'da dün akşam saatlerinde maden ocağında yaşanan patlama Türkiye'yi sarstı. Cumhurbaşkanı'nın yaptığı son açıklamaya göre 41 kişi yaşamını yitirdi. Enerji Bakanı Dönmez de bölgede arama kurtarma çalışmalarının sona erdiğini açıkladı. İşte dün akşamdan bu yana yaşananlar
Amasra'da maden ocağındaki patlamada 41 kişi hayatını kaybetti

Dün saat 18.15'de Bartın Amasra'da maden ocağında patlama meydana geldi. Amasra Taşkömürü İşletme Müessesinde, grizu patlaması nedeniyle -300 kotunda arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. İlk olarak patlamanın meydana geldiği alandan 2 işçi çıkarıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, dün akşam saatlerinde patlamanın yaşandığı bölgeye geldi.  

İçişleri Bakanı Soylu yaptığı açıklamada madende 110 kişinin çalıştığını açıkladı. Bugün sabah 6'da Soylu, hayatını kaybeden işçilerin kimliklerini açıkladı. Soylu "Patlamadan sonra sağ çıkan ve kurtarılan 58 madencimiz, şu anda aşağıda değerlendirdiğimiz, kurtarılmaya çalışılan 15 madencimiz var" dedi. 

Hayatını kaybeden madencilerin isimleri belli oldu: Ali Doğru, Aziz Köse, Berkay Pınarcıoğlu, Emrah Kaval, Enes Aydın, Ercan Akdeniz, Fikret Kansız, Gökhan Mercan, Murat Ergin, Rahman Özçelik, Ramazan Özer, Selçuk Ayvaz, Serkan Nakaş, Şuayip Okul, Yener Saygın, Mehmet Kara, Rasim Bulut, Sabri Akdere, Murat Öztan, Serhat Kahraman, Suat Demirkıran, Yasin Çelik, Güldal Serenli, Orhan Altun, Emrah Kaya ve Rıdvan Acet. 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da Amasra Cumhuriyet Savcılığı'nın olayla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. Soruşturmayla ilgili üç savcı görevlendirildi.

Daha sonra Sağlık Bakanı Fahrettin Koca can kaybının 28'e yükseldiğini, 11 yaralının tedavisinin sürdüğünü söyledi. Tedavi görenlerin 6'sı İstanbul'da Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde, 5'inin 3'ü Bartın Devlet Hastanesi, 2'si ise özel hastanede. Bakan Soylu, öğle saatlerinde yaptığı açıklamalarda bir kişinin taburcu olduğunu açıkladı. Soylu, buradaki açıklamasında hayatını kaybedenlerin sayısının 40'a ulaştığını, aranan 15 kişiden 14'ünün cansız bedenine ulaşıldığını aktardı. 

"Sorumluları ortaya çıkacak"

Öğleden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessesesi'ne giderek incelemelerde bulundu. Erdoğan, aranan bir işçinin daha cansız bedenine ulaştıklarını açıklayarak hayatını kaybedenlerinin sayısının 41'e yükseldiğini açıkladı. Erdoğan, "Bu patlamanın nasıl yaşandığı, varsa sorumlularının kimler olduğu yürütülecek soruşturmalarla ortaya çıkacak. Şu an da önceliğimiz yer altındaki işçilerimize ulaşmak. 41'inci işçimize de ulaştık. Ne yazık ki merhumlarımızın sayısı 41 oldu" dedi.

Bugün öğle saatlerine kadar süren arama kurtarma çalışmaları sonucunda 41 kişinin cansız bedenine ulaşıldı, kurtarıldı. Yaralı olarak kurtarılan 11 madencinin tedavisi sürüyor. İstanbul'da tedavi gören 6 hastanın 2'sinin durumu ciddi. Beş kişiye ise cerrahi işlem uygulandığı öğrenildi.  

Bakan Dönmez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını açıkladı. Dönmez, "Bartın’da dün akşamdan beri devam eden arama kurtarma çalışmalarımızı tamamladık. 41 madenci kardeşimiz hayatını kaybetti. Bütün kurumlarımızla tüm ailelerimizin, Bartın’ımızın yanındayız. Rabbim böyle acıları bir daha yaşatmasın" dedi.