19 Ekim 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.10.2024 13:14 | Son Güncelleme: 19.10.2024 13:42

Antalya’daki tepki çeken HES projesi iptal edildi

Antalya Konyaaltı’nda kaya tırmanışıyla bilinen Geyikbayırı ve Doyran köylerine yapılmak istenen HES projesi, mutlak koruma alanı içinde kaldığı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından iptal edildi
Antalya’daki tepki çeken HES projesi iptal edildi

Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde, yılda 25 bin yerli ve yabancı tırmanış sporcusunun ziyaret ettiği Geyikbayırı ve Doyran köyleri sınırına yapılmak istenen hidroelektrik santrali projesi iptal edildi. 30 Temmuz’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ÇED başvuru dosyası sunulan dosyada 8 Ekim’de halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılımı toplantısı gerçekleştirildi. Bakanlığa bağlı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün 18 Ekim tarihli yazısına göre, İnceleme Değerlendirme Komisyonu Üyesi Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, proje alanının içme suyu kaynakları mutlak koruma alanlarında yer aldığı ve bu alanlarda yalnızca içme suyu işletme tesislerine ve orman koruma çalışmalarına izin verilebileceğini belirterek olumsuz görüş verdi.

DSİ’nin mutlak koruma alanında kalıyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yazısında “Doyran Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali projesine ait cebri boru güzergahının yaklaşık 5 bin 600 metrelik kısmının Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından 28 Aralık 2009 tarihinde yayımlanmış olan ‘Antalya Doyran İçme Suyu Kaynakları İçme Suyu Kuyuları Koruma Alanı İlanı’nda verilen mutlak koruma alanı içerisinde olduğu, yaklaşık 2 bin 300 metre kısmının da ‘Antalya Yemişpınarı Kargılı Çeşme İçme Suyu Kaynakları Koruma Alanı İlanı’nda verilen 1. derece koruma alanı içerisinde kaldığı” belirtildi.

Büyükşehir, projeyi uygun görmedi

Belediye, yazısında mutlak koruma alanlarında yalnızca “mevcut içme kullanma suyu tesislerinin yanında ilave edilecek yeni içme suyu işletme tesislerinin inşaatının yapılabileceğini ve Orman Genel Müdürlüğü’nün ormanları korumak amacıyla yapacağı çalışmalara müsaade edilebileceğini belirterek bu alanların başka hiçbir amaçla kullanılamayacağı nedeniyle “projenin yapılmasının uygun görülmediği”ni bakanlığa iletti.

Bakanlık da ÇED Yönetmeliği'nin 5. maddesinin 2. fıkrasının a bendinde yer alan “Projenin gerçekleştirilmesinin ilgili mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde, ÇED süreci aşamasına bakılmaksızın sonlandırılır” hükmü gereğince projenin iptal edildiğini duyurdu.

Oksijen, Antalya'daki HES projesini 'Hem turizmi olumsuz etkileyecek hem de doğaya zarar verecek' başlığıyla duyurmuştu.