06 Ocak 2025, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.01.2025 11:10 | Son Güncelleme: 04.01.2025 11:17

Apartmanda köpek beslemek için yönetici onayı gerek

Köpeklerin apartmanlarda bakımı ile ilgili yeni bir yönetmelik Resmi Gazete’de yayınlandı. Buna göre, artık köpek sahiplenmek isteyenler apartmanlarının yönetim planında bu konuda bir yasak olup olmadığını teyit etmeli ve yöneticiden izin belgesi almalı
Apartmanda köpek beslemek için yönetici onayı gerek

Hayvan haklarını çokça tartıştığımız bir yılı geride bırakırken, tüm hayvanseverleri ilgilendiren yeni bir yönetmelik yürürlüğe girdi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan “Hayvanların Korunması Hakkında Uygulama Yönetmeliği” geçen aralık ayında Resmi Gazete’de yayınlandı. Yönetmelik, TBMM’de 30 Temmuz’da yasalaşan Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un uygulama yöntemlerini belirliyor. Bu kapsamda sahipsiz hayvanların toplanması ya da rehabilitasyonu gibi birçok süreç detaylandırılıyor. Fakat bunların yanında, en öne çıkan ve tartışmalara sebep olan konularından biri de, köpek sahiplenmek isteyen apartman sakinleriyle ilgili madde. Maddeye göre, artık köpek sahiplenmeden önce “Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki yönetim planı doğrultusunda bağımsız bölümde köpek bulundurabileceğine dair yöneticiden temin edilen izin belgesi” gerek.

Peki bu düzenleme, apartmanda mevcut köpek sahiplerini etkileyecek mi? Ya da apartman yöneticisinin değişmesi veya kişinin yeni bir eve taşınması durumunda ne yaşanacak? İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu’na yeni yönetmeliğin sonuçlarını sorduk.

Önemli olan yönetim planı

Kalafatoğlu sözlerine barınaklardan köpek sahiplenmenin artık bilerek zorlaştırıldığını vurgulayarak başlıyor ve ekliyor: “Apartman yöneticisinin burada bir karar merciliği yok. Önemli olan apartman yönetim planında, bağımsız bölümde köpek beslemek konusunda bir yasağın yer alıp almadığı. Yönetim planı, Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca tapuda tescil edilen, apartmandaki yaşam koşullarının belirlendiği bir nevi sözleşme mahiyetindeki kurallar bütünü. En doğrusu her apartmanda bulunması, fakat böyle bir planın olmadığı apartmanlar da var, zira olmamasının kanunen bir yaptırımı bulunmuyor. Bu durumda da plan olmadığı için, herhangi bir izinden de söz edilemez, köpek sahiplenilebilir. Bizim önerimiz, eve taşınmadan yönetim planını görmek isteyip detaylı incelemeniz. Bunu satış yapan veya kiraya vermek isteyen mülk sahibinden talep edebilirsiniz.”

 Apartmanda yönetim planını değiştirmek için mülk sahiplerinin 5’te 4’ünün onayı gerekiyor. Aksi takdirde, herhangi bir değişiklik yapılamıyor.

Köpek sahipleri de sorun yaşayabiliyor

Mevcut köpek sahiplerine yeni yönetmeliğin bir etkisi olup olmayacağını ise Kalafatoğlu şu şekilde açıklıyor: “Köpeği yeni sahiplenecek kişilerle ilgili bir düzenlemeden bahsediyoruz. Yani, çoktan sahiplenmiş kişilere herhangi bir yaptırımı yok. Fakat bu, apartmanda köpek sahiplerinin bir sorun yaşama ihtimali olmadığını mı gösteriyor, hayır. 5 yıldır köpeğiyle yaşayan bir kişi, 6.yılda köpeğin tahliye edilmesi için komşunun açtığı bir davayla karşılaşabilir. Yönetim planını okumamıştır ve köpek bulundurmanın yasak olduğu yazıyordur. Komşusuyla bir sorun yaşar ve komşu ona zarar vermek adına Kat Mülkiyeti Kanunu’na dayanarak dava açar. Böylelikle süreç köpeğin tahliye edilmesi kararıyla sonuçlanabilir. Öte yandan, bu davalar çoğunlukla komşuluk husumetleri sebebiyle açılıyor. Öyle ki, hastalığı sebebiyle ses telleri alınmış yani sesi bile çıkmayan bir köpeğin sahibine, komşusunun dava açtığı bir vaka bile gördük. Süreçte köpek vefat ettiği için dava konusuz kaldı.”