05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.03.2024 12:43 | Son Güncelleme: 08.03.2024 18:42

Arda Turan, Erzan ile 12 ay sonra göz göze geldi: Ben biraz safım, saf olmasam bu kadar para verir miydim?

Ünlü futbolcuları dolandırdığı iddiasıyla tutuklu yargılanan Seçil Erzan ve 6 sanığın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldüğü davada üçüncü duruşma başladı. Ünlü sporcular Fernando Muslera, Emre Belözoğlu, Arda Turan ilk kez ifade verdiler
Arda Turan, Erzan ile 12 ay sonra göz göze geldi: Ben biraz safım, saf olmasam bu kadar para verir miydim?

Kamuoyunda ‘yüksek karlı gizli fon’ adıyla bilinen dolandırıcılık davasında, Seçil Erzan’ın da aralarında bulunduğu yedi sanık üçüncü kez hakim karşısında. İkinci duruşmaya katılmayan şikayetçi sporculardan Arda Turan, Emre Belözoğlu, ve Fernando Muslera bugünkü duruşmada ilk kez ifade verdi. İfade vermesi beklenen bir diğer isim olan Selçuk İnan ise duruşmaya katılmadı.

Saat 11:00’de başlaması gereken duruşma, Seçil Erzan’ın İstanbul'da yağmur etkisiyle yaşanan trafik yoğunluğu nedeniyle duruşmaya gecikmesi nedeniyle 30 dakika ertelendi. Mahkeme salonuna gelen ilk kişi ise Fernando Muslera oldu. Daha sonra Emre Belözoğlu ile Arda Turan, salon dolduktan sonra içeriye girdiler. Arda Turan mahkeme salonuna, Erzan ile telefon tapelerinde adı da geçen Okan Turan ile birlikte geldi.

2011’de tanıştım

Duruşma 27. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda başlayan duruşmada ilk dinlenen müşteki Fernando Muslera oldu. Tercüman aracılığı ile ifade veren Muslera, tutuklu sanık Seçil Erzan ile 2011 yılında tanıştığını söyleyerek şöyle dem etti: 

2011'de Seçil Erzan’ı tanıdım. Aralık 2022’de bankadan aradılar, tekliflerde bulunuyorlardı. Üst düzey çalışanlar aradı. Fon ve yatırım hesabıyla ilgilenen Seçil Erzan aramaya başladı beni. 1.5-2 ay süresince yüzde 35’lik bir teklifte bulundular. Denizbank tarafından yapılan bir teklifti. Seçil Erzan, Hakan Ateş ve Mehmet Aydoğdu fon hesabının başındaki iki kişi dedi. Denizbank’ta Florya hesabımdan 700 bin doları bankadan çektim. Musa Mert Çetin'e verdim parayı. (Oksijen notu: Musa Mert Çetin, Galatasaray’da tercüman olarak görev alıyor.) Merkez yeri olan Levent’e transfer etti Musa Mert Çetin. Ziraat bankasından da 500 bin alıp Musa Mert Çetin’e verdim tekrar. Seçil Erzan kendisine (Musa Mert Çetin’e) yazılı bir kağıt veriyor, parayı aldığına ve bu para size geri verilecek şeklinde. Martın sonlarına doğru 1.2 milyon yatırıma karşılık 700 bin dolar geri verildi. Bana verilen para sadece kendi yatırdığımdan, üzerine bir kazanç yok. Türkiye'deki deprem gibi sebepleri sunarak zaman kazanmaya çalışıyordu Seçil Erzan. Seçil Erzan ile iletişimi Musa Mert Çetin sağlıyordu. Musa 2011’den beri arkadaşım. Galatasaray’da da tercümanlık yapmıştı.

Soru cevap başladı

Muslera bu açıklamasının ardından heyet başkanının, savcının ve avukatların sorularını yanıtlamaya başladı.

Başkan: Seçil dışında bu fona para yatırmaya ikna eden biri oldu mu?

Muslera: Hayır, sadece Seçil vardı.

Başkan: Mert ile başkalarının da para verip kazandığına dair bir konuşma oldu mu?

Muslera: Hayır, başka kimseyle konuşmadım.

Savcı: Seçil Erzan ile yakın bir ilişkiniz var mı?

Muslera: Yok. Sadece Florya hesabı için banka ilişkisi şeklinde idi.

Savcı: Nasıl bir kazanç vaat edildi?

Muslera: 'Ne kadar yatırım yaparsanız yapın, 1.5-2 ay içinde yüzde 35 kazanacaksın' dedi.

Savcı: Teftiş Kurulu rakamındaki yüzde 500 küsur olan rakamı kabul etmiyorsun, o zaman…

Muslera: Hiçbir zaman böyle bir şey söylemediler.

Savcı: İki parçada mı verdin?

Muslera: Birincisi aralıkta, ikincisi şubatta. Başta 700 bin anlaştık, sonra fonda daha yerimiz var dedi, 500 bini öyle verdim.

Sonradan isimleri söyledi

Savcı: Seçil Erzan fonda başkaları var dedi mi?

Muslera: Kazancı vermiyorlardı, zamanı uzatmak için benim de tanıdığım ünlü isimlerin de olduğunu söyledi. Yatırım yapmadan önce ünlü isimlerin olduğunu söylememişti. Sonradan ikna etmek, beni rahat ettirmek için söylüyordu. O zaman arayabilirdim bu isimleri, ama öncesinde başta para verirken ben de bilmiyordum.

Hakim: Para aldığına dair belge aldı mı?

Muslera: Hayır.

Avukat Epözdemir: Vergi, stopaj gibi kesintiler yapılıp çıplak kar verileceğine dair bir beyanı oldu mu Seçil Erzan'ın?

Muslera: Evet.

Avukat Epözdemir: Musa Mert Çetin'in rolü tam olarak neydi?

Muslera: Kendisi bana bu konuda en çok yardımcı olan kişiydi. Programım çok dolu olduğu için Seçil Hanım İngilizce ve İspanyolca bilmediği için o yardımcı oluyordu.

Banka yöneticilerine mi güvendin?

Avukat Epözdemir: Seçil Erzan’a bu paraları Denizbank, Hakan Ateş (Denizbank Genel Müdürü) ile Mehmet Aydoğdu (Denizbank Yönetim Kurulu Üyesi)  isimlerine güvenerek verdim ve banka yöneticilerinden de şikayetçiyim demiştin. Şikayeti devam ediyor mu?

Muslera: Evet.

Avukat Epözdemir: Seçil Erzan ile dışarıda görüştüğün bir arkadaş olsa da bu parayı ona verir miydin?

Muslera: Asla böyle bir şey yapmazdım.

Avukat: Levent Büyükdere Şubesi’nde hiç fiziksel olarak gidip bankacılık işlemi yaptın mı?

Muslera: Bir kere gittim ama herhangi bir işlem yapmadım. Seçil hanımı daha önceden tanımıyordum. Bankanın büyük bir banka oluşuna güvendim. Seçil’in müdürü oluşu da önemli bir faktördü. Musa Mert Çetin'e paramı transfer etmesi için güvendim. Asıl güvendiğim banka ve Seçil Erzan’dı.

Av. Nazlı Karaaslan: Bu makbuzları Musa Mert Çetin mi verdi yoksa Seçil mi?

Muslera: Dekontu Seçil hanım Musa Mert Çetin’e, o da bana verdi.

Parayı alamayınca kimden istedin!

Av. Karaaslan: Parayı alamayınca Seçil’den mi istedi, bankadan mı? Bankaya bir müracaatın oldu mu?

Muslera: Bir şeylerin yolunda gitmediğini anladığım için yatırım yaptığım paramı kurtarmaya çalışıyordum.

Başkan: Musa Mert Çetin vasıtasıyla Seçil’e seni şikayet edeceğim ya da Hakan Ateş ile Mehmet Aydoğdu’ya ya da hocaya söyleyeceğim diye bir şey söyledin mi?

Tercümanı: Fatih Terim diyebiliyor muyum?

Muslera: Şikayet edeceğim dedim.

Emre Belözoğlu'nun ifadesi

Muslera’dan sonra hakim karşısına çıkan ikinci isim Emre Belözoğlu oldu. Belözoğlu söze 8 Mart Kadınlar Günü’nü kutlayarak başladı. (Oksijen notu: Heyet başkanı kadın hakim). Belözoğlu şunları söyledi: 

Volkan’a (Oksijen notu: Volkan Bahçekapılı aynı zamanda Belözoğlu’nun kuzeni ve Fatih Terim’in kızı Buse Terim ile evli) 4 milyon 290 bin dolar para verdim. Seçil ile hiç yüz yüze görüşmedim. İlk parayı teslim etmeden önce fonla ilgili bilgilendirme yaptı, o zaman telefonda görüştüm. 'Hakan Ateş ve Mehmet Aydoğdu yönetiyor fonu' dedi. 1 milyon 400 bin dolar, bankalardan paranın teslim alınması biraz sürdüğü için parça parça gitti. Paramın belli bir bölümünü, farklı farklı olan yerlerde olanı toplayıp yatırdım. Garanti, İş Bankası’ndan çektim dolar olarak. Bankalar herhangi bir bilgi talep etmedi neden çektiğime dair. Seçil hanım ile 2-3 telefon görüşmesi yapmışımdır. 'Hedef rakam 10 milyon dolar demişti, sonra 5 milyon' dedi. Ben Seçil’e ulaşamayınca bankaya bana verilen kağıtlarla (evrak) birlikte gittim. Diğer çalışanlar geldiler, elimdeki kağıtları aldılar, sonra müfettişler geldi. 2 milyon 800 bin dolar için kağıt (evrak) aldım önce. Sonra diğerlerini aldım. Hiç para almadım. Volkan Bahçekapılı, 'eşi ve kayınpederinin fonda parası olduğunu' söyledi. Ama ben Volkan’a değil, Seçil hanım ve bankaya güvenerek paramı yatırdım. Mehmet Aydoğdu, Hakan Ateş’i bire bir tanımıyorum.

Savcı: Tarih sırasında sondasınız hem de sizde bazı dokümanlar var. Bir şüphe üzerine mi ısrarcı oldunuz belge almada?

Belözoğlu: Şüphe bende ikinci para için dekont almam gecikince oldu. Aşırı şüphe duyduğum bir hal olmadı. İmzaları Volkan attı kağıttaki. Ayrıca "Ne zaman çağırırsanız gelirim" dedim.

Avukat: Bu süreçte Fatih Terim ile görüşmeniz oldu mu?

Belözoğlu: Fatih Terim ile hiçbir şekilde görüşmedim bu konu hakkında. Seçil Erzan özel hayatımdaki bir aktör olsaydı bu parayı teslim etmezdim. Hiçbir şahsa inanarak para vermedim, bankaya güvendim. Seçil hanımın banka müdürü olmasıydı para vermemi sağlayan. Musa Mert Çetin’le bankaya gittiğim gün telefon görüşmesi yaptım. Galatasaraylı sporcuların da fona yatırım yaptığını duyduğum için aradım. Bankanın ödemeleri gününde yapmadığı konusunda bir bilgi verdi. Bana fona girmem konusunda tavsiye vermedi aksine 'Zamanında ödemiyorlar' dedi.

Av. Bülent Ayverdi: Seçil hanımın üstlerine neden sorma gereği duymadınız?

Belözoğlu: Hiçbir bankayla işlem yaparken bugüne kadar, banka CEO’su ya da üst düzey yönetici ile iletişimim olmadı. Ben bankaya gittiğimde de zaten müfettişlerin gelmesini istiyorum şeklinde bir talebim oldu. Denizbank'ın sirküleri ve imzalar vardı belgelerde. Volkan belgeleri bana getirdiğinde, banka belgesi olduğunu düşündüm. Üzerindeki imzalara güvendim. Son gönderdiğim para 1 milyon dolar, Nur Erkasap aracılığıyla gitti.

Sanık Avukatı: Neden Fatih Terim’le birlikte gittiniz bankaya?

Belözoğlu: Fatih Terim bize hamilik yaptığı için birlikte gittik.

Arda Turan'ın ifadesi

Duruşmada üçüncü olarak, Seçil Erzan’a 13.9 milyon dolar ile en fazla para veren ve 7.5milyon dolar ile en fazla para kaptıran Arda Turan hakim karşısına çıktı. Turan’ın ilk sözü “Hem kendim hem Denizbank adına üzgünüm bu kadını tanıdığım için” oldu. Turan ardından yaşadıklarını şöyle anlattı:

Hem kendim hem Denizbank adına üzgünüm bu kadını tanıdığım için. Kendisine mevduat getirmemi istemişti. Mümkün olmadığını, ama fırsatım olursa getireceğimi söyledim. Kendisi de banka internet sitesinde başarı öyküsü olarak anlatılan biriydi. Herhalde bu yüzden Levent şubeye geçti. Sonra beni, ‘paranı fona koyalım’ diyerek ikna etti. Bana o kadar yüksek getiri söylemedi. 10 milyon dolar istedi ama kısmen sağlayabileceğimi fakat hemen mümkün olmadığını söyledim. Ekim sonundan Ocak 2020’ye kadar bazen borç alarak 13 milyon 900 bin dolar para verdi. Kendisi de bana 6 milyon 400 bin dolar getirdi. 7.5 milyon dolar kaldı. Bana bu paraya karşılık 4 milyon kazanacağımızı söyledi.

Önce deprem dedi, sonra ülkemiz gri listede dedi tarihi hep erteledi. Bana ilk parayı verirken imzalı kağıt verdi, banka ekranlarını gösterdi bilgisayardan. 33 milyonluk krediyi aldım. Kendisini Denizbank'ın starlarından biri gibi gösterdi bizim mesleğimizdeki tabiriyle. Aradığımda annem hasta dediğinde geçmiş olsun deyip telefonu kapattım. Para istemedim. Her bankaya gitmek istediğimde ‘Ardacığım rahatsız olma, hallederiz’ dedi. Biz sporcu olduğumuz için zaten bankaya çok girmiyorduk. Mehmet Aydoğdu ve Hakan Ateş’i suçlamıyorum ama Seçil Erzan şube müdürüdür ve Denizbank Şube Müdürü’ne sahip çıkmalıdır. Banka tüm bunlardan sorumludur. 7.5 milyon kaybettim ama verdiği sözleri tutmamasına rağmen kötü bir söz etmedim ona.

12 veya 13 parçada kardeşim, şoförüm, çocukluk arkadaşım aracılığıyla ekim sonundan Ocak 2020’ye kadar verdim. Banka içinde teslim edilen paralar da var görüntülerde olduğu üzere Levent şubede. Kendim de içeride ufak tefek paralar vermiş olabilirim ama çoğunu kardeşim ve şoförüm aracılığıyla verdim. Elimde belge olduğu ve bilgisayar ekranında da bir fon gösterdiği için Denizbank paramı yönetsin şeklinde anlaştım. 27 Ekim 2022’de başladım. Ocak 2023 ortalarında sıkıntılar çıkmaya başladı. Seçil Erzan bana Emre Çolak’a gideceğini söyledi. Ben bu konuya karışamayacağımı söyledim.

Başkan: WhatsApp yarışmalarında sanki siz de fona para sokmaya çalışıyorsunuz gibi duruyor.

Arda: 'Para sokalım ki para çıksın' dedi. Nominal falan diyordu, ben anlamıyorum.

Başkan: Yazışmalardan anladığım kadarıyla 27-28 Şubat'ta sıkıntı olduğunu anlamışsınız. Neden bankaya başvurmadınız?

Arda: Bankaya başvuruyorum zaten ama deprem ve gri liste dendi Seçil’e sorduğumda.

Başkan: Neden Mehmet Aydoğdu ile Hakan Ateş’i aramadınız? Onlara ulaşabilecek durumda değil miydiniz?

Arda: Ulaşabilecek durumdaydım. Ama cumhurbaşkanına da ulaşabilecek durumdayım her konuda arıyor muyum?

Başkan: Kendisiyle önce Muslera alsın diye konuştunuz mu?

Arda: Evet, benden geç girdiği için sırası benden sonraydı. Kendi ihtiyacımı alıp Muslera’ya verilsin geriye kalanla dedim.

Başkan: Fona giren para arttıkça getiri artıyor mu?

Arda: Bana fırsat oldu, fona para koymak istersen diyordu. Ve de öyle para verdim.

Başkan: Etkin pişmanlık hükümleri uygulansın mı?

Arda: Yetmez efendim. Paramı alırsam yatmasın, bana ne. Etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanması konusunda avukatım daha sonra beyan yapacak.

Başkan: Emre Belözoğlu ile görüştün mü?

Arda: Emre Belözoğlu ismini ilk kez 7 Nisan tarihinde beni aradığında duydum.

Avukat Epözdemir: 28 Şubat 2023 tarihinde Mehmet Aydoğdu ile Seçil arasındaki görüşmede ‘2 milyon euro kredi verebiliyor muyuz?’ diye soruyor.

Arda: Bir ihtiyaç olmuştu, kişisel bir ihtiyaç. Fona para yatırmak için değil. Geldiğimde her zaman sağ olsun iyi ağırlandık. Denizbank konforlu bir yer. Bana anında yüksek kredi verdi, yüksek limitli kredi kartı sağladı. Bir banka müdürünün yapacağı her şeyi yaptı. Ben her zaman ihtiyacım kadar istedim. 13 milyona karşılık 17 milyon dolar, hatta uzun vadede 20 milyon dolara yaklaşabileceğini söylemişti. Ben verdiğimi istiyorum. Ben bu konularda biraz safım zaten saf olmasam bu kadar para verir miydim?

Buse Terim’in avukatı: Neden Fatih Terim ile Denizbank’a gittiniz?

Arda: Fatih hoca bizim büyüğümüzdür. Hakan Ateşi de tanır. Bu yüzden birlikte gittik.

Müşteki avukatı: Fatih Terim’e danıştınız mı para yatırmadan önce?

Arda: İyi bir şey olunca danışılmaz, kötü bir şey olunca danışılır.

Tanık olarak Arda Turan’ın kardeşi Okan Turan duruşmada dinlendi:

Abim Arda Turan Denizbank Şube Müdürü Seçil Erzan’a zaman zaman da Asiye Hanım!a (Denizbank Büyükdere Şube Müdür Yardımcısı) para teslim ettim. Bir kredi durumumuz vardı. Bir defasında da onun için gitmiştim, Asiye Hanım ve Seçil Hanım bir de hazine bölümünde çalıştığı söylenen bir bey vardı. 5-6 kez abim tarafından gönderildim. Sayım yapıldıktan sonra Seçil hanım parayı bu beyefendiye teslim etti.

Başkan: Arkanızdakilerden biri miydi? (Sanık sandalyesindekileri kast etti)

Okan Turan: Evet diyerek Ali Yörük'ü gösterdi. Ali Yörük’ün parayı alıp bankadan çıktığını gördüm. Seçil Hanım, banka personeli dedi. Ali yanımızda değildi, banka personeli dediğini duymadı. Duymuş da olabilir hatırlamıyorum. Gelmem gerekiyor mu gibi gelebilir miyim şeklinde iletişim oluyordu Seçil Erzan’la aramda.

Avukat: Abine ne kadar para verildiğini sordun mu?

Okan Turan: Yaş farkımız dolayısıyla ne kadar para verildiğini de sormam, ne kadar para götürdüğümü bilmiyorum.

Avukat: Belge aldın mı?

Okan Turan: Bazen evrak alıyordum ama dekont almadım kamera kayıtlarının olduğu gün dışında…

Arda Turan vekili: Ali Yörük’ün banka görevlisi ya da hazine görevlisi olduğuna dair bir ifade kullandınız. Ali Yörük, paranın sayıldığı ortama ne kadar uzaklıktaydı?

Okan Turan: Yakınımızdaydı. Katipler, mübaşirlerle olan kadar bir yakınlık vardı. (Duruşma salonu oturum konumuyla örnek veriyor.) 20 dakika sürdü bu paraların sayılması. Kaç dakika yanımızdaydı hatırlamıyorum ama o sırada yanımızdaydı. Ben geldiğimde Ali Yörük orada mıydı hatırlamıyorum.

Erzan’ın avukatı Nazlı Karaaslan: 'Ben Okan’a bir para iadesinde bulundum mu' diye merak eder Seçil hanım?

Okan Turan: Aldım ama kaç sefer hatırlamıyorum.