02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.11.2023 04:43 | Son Güncelleme: 10.11.2023 04:43

Artık yargının yargıdan korunması gerekiyor

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Can Atalay dosyası nedeniyle Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını yorumlayan Doç. Şirin “Asıl bu Anayasa’nın ihlalidir. Artık yargının yargıdan korunması gibi bir sorunla karşı karşıyayız” dedi
Artık yargının yargıdan korunması gerekiyor

TİP Milletvekili Can Atalay Anayasa Mahkemesi’nin “hak ihlali” ve “tahliye” kararına rağmen özgürlüğüne kavuşamazken, süreç yüksek yargıda depreme yol açtı. Kararlarına uyulması zorunlu olan Anayasa Mahkemesi’nin kararını tanımayan ve tahliye talebini geri çeviren Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması ise Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk olarak kayıtlara geçti.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin hamlesini değerlendiren anayasa hukuku uzmanı Doç. Dr. Tolga Şirin “Bu bir skandaldır. Anayasa’nın ne anlama geldiğini evvela Anayasa Mahkemesi yorumlar. Yetkisini ve görevini kullandığı için AYM’ye ya da mahkeme üyelerine suç duyurusunda bulunmak, asıl Anayasa’nın ihlaline gelir. Bu aşamadan sonra Türkiye’de artık yargının, yargıdan korunması gibi kendine özgü bir sorunla karşı karşıya kalmış bulunuyoruz. Bu süreç Türkiye’nin yararına olmayacaktır” dedi.