Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Esad yönetiminin devrilmesi sonrası yaptığı ilk açıklamada "Ülkelerini terk etmek zorunda olan milyonlarca Suriyeli artık ülkelerine dönebilirler" ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Doha Forumu'nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Fidan, Suriye'de rejim karşıtı grupların Şam'a girmesi ve Esad yönetiminin devrilmesine ilişkin değerlendirmelerini aktardı.
Fidan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
- Suriye halkı ülkelerinin geleceğini yeniden şekillendirecek. Türkiye, Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne önem veriyor. Ülkelerini terk etmek zorunda olan milyonlarca Suriyeli artık ülkelerine dönebilirler. Kapsayıcılık ilkesinden hiçbir zaman taviz verilmemeli. Bölgede ve bölge dışındaki tüm aktörlerin sakin biçimde hareket etmeleri tavsiyesinde bulunuyoruz. Suriye'nin toprak bütünlüğü korunmalı. Terör örgütleri DEAŞ ve PKK'nın bu süreçte bir kazanım sağlamaması için mücadele etmeliyiz. Suriye'de yeni hükümetin tüm tarafları kapsayıcı şekilde hareket etmesi gerekir. Biz Suriye'de barışın tesisi için elimizden geleni yapacağız. Bölgesel aktörlerle işbirliğimizi devam ettireceğiz.
- (Esad'ın nerede olduğu bilgisi) Bununla ilgili herhangi bir yorum yapamam, muhtelemen Suriye dışındadır.
- Suriye'nin istikrarı için çok uzun zamandır çaba gösteriyoruz. Bunlar zorlu ve yoğun çalışılması gereken zamanlar. Bölgesel ülkelerin yeni Suriye'yi zorluk çıkarmayan bir yapı olarak görmesi gerekiyor.
"Esad'a ulaşma çabalarımız sonuçsuz kaldı" - Sayın Cumhurbaşkanımız son birkaç aydır Esad'e ulaşmaya çalıştı ancak bu çabalar sonuçsuz kaldı. Biz Suriye'deki sorunları yakından biliyoruz. Rejim yavaş yavaş çöküyordu, biz de bunu görüyorduk. Onlarla herhangi bir temasımız olmadı.
- Suriye’nin istikrarı için yıllardır çaba sarf ediyoruz. Aktörleri tanıyoruz, sorunları da iyi biliyoruz. Suriye halkıyla bir arada çalışmamız gerekiyor. Sivil ve uluslararası aktörlerle bir araya gelmemiz gerekiyor. Suriye’nin artık kendi komşularına bir tehdit teşkil etmediğinden de emin olabilmemiz gerekiyor.
- Astana sürecinden bu yana, 2016’dan beri rejim bu sorunları çözmek için çok fazla vakit sahibiydi ancak şunu biliyrouz ki 2016’dan bu yana sorunları çözmekle ilgilenmediler. Bu vakitlerini sorunları çözmek için kullanabilirlerdi onun yerine git gide rejimin zaman içinde çürüdüğünü gördük. Neredeyse bir kurşun bile sıkmadan Halep’in nasıl düştüğünü anlamamızı kolaylaştırıyor.
"Umarız muhalif güçler bir araya gelerek geçiş dönemini tesis edebilir"
-
Muhalif güçler farklı gruplardan oluşuyor ancak bir koordinasyon mekanizmaları var aralarında. Ellerinde çok daha büyük bir iş var başarmaları gereken. Umarız ki biraraya gelerek geçiş dönemini sağlıklı bir şekilde tesis edebilirler. DEAŞ ve diğer terör örgütleri konusunda aynı endişedeyiz. Bu durumu kullanmalarını istemiyoruz. ABD'li dostlarımızla görüşme halindeyiz, bu terör örgütlerinden gelebilecek her türlü tehdide karşı kendimizi savunma hakkımız olduğunu biliyorlar.
-
Herhangi bir PKK uzantısı Suriye'de meşru taraf olarak değerlendirilemez, görüşecek bir taraf olamaz.
-
Türkiye uzun yıllardır birliği, beraberliği, bütünlüğü için elinden geleni yapmaktadır. Muhalifler an itibarıyla Şam'ı ele geçirmiş durumdalar, Esad ülkeyi terk etmiş durumda. Biz bundan sonra Suriye'nin yaralarının sarılması için birliğinin, bütünlüğünün, güvenliğinin sağlanması için ne yapabiliriz, el birliğiyle onun mücadelesi içindeyiz. Suriye'nin toprak bütünlüğünü korumak için uluslararası güçlerle de birlikte çalışıyoruz. Katar, bu noktada önemli bir partner bizim için. Çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Amerika ile de görüşmelerimiz devam ediyor. Özellikle terörizm ve güvenlik konularındaki hassasiyetlerimizi iletiyoruz. Geçiş döneminde Suriye halkı için daha iyi günler görebileceğimizi düşünüyoruz. Cumhurbaşkanımız ne istediği konusunda son derece net, Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönmesi bizim için önemli. Bu konuda çalışmaya başladık.