19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.08.2024 11:44 | Son Güncelleme: 12.08.2024 11:47

Bakan Güler Reuters'a konuştu: Suriye ile bakanlar toplantısı yapılabilir

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler Reuters'a yaptığı açıklamada Türkiye ve Suriye ilişkilerine değinerek iki ülkenin bakanlar düzeyinde toplantı yapabileceğini söyledi. Güler, Türkiye'nin F16 anlaşmasından memnun olduğunu ve Türkiye'nin önceliği NATO sorumluluklarını yerine getirmek olduğunu söyledi
Bakan Güler Reuters'a konuştu: Suriye ile bakanlar toplantısı yapılabilir

Reuters'ın sorularını yazılı olarak yanıtlayan Savunma Bakanı Yaşar Güler, uygun koşulların oluşması halinde Türkiye ve Suriye'nin ilişkileri normalleştirme çabaları kapsamında iki ülke arasında bakanlar toplantısı yapılabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen ay yaptığı açıklamada Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı, 2011 Suriye savaşının ardından Ankara ile kopan ilişkileri normalleştirmeyi görüşmek üzere davet edeceğini söylemişti. Ancak Esad, bu tür görüşmelerin ancak komşuların Türk güçlerinin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesi de dahil olmak üzere temel konulara odaklanması halinde gerçekleşebileceğini söyledi.

'Türkiye'nin önceliği NATO sorumluluklarını yerine getirmek'

Güler, Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ile ilişkilerini geliştirmek istediğini ancak önceliğinin önemli bir müttefik olarak NATO'ya karşı sorumluluklarını yerine getirmek olduğunu söyledi.
"Önceliğimiz önemli bir müttefik olarak NATO'ya karşı sorumluluklarımızı yerine getirmek ve müttefiklerimizle dayanışmayı güçlendirmektir. Odak noktamız NATO'nun hazırlıklı, kararlı ve güçlü olması olmalıdır" dedi.

Türkiye ABD ile F16 anlaşmasından memnun

Güler, Türkiye'nin Blok-70 F-16 savaş uçakları ve modernizasyon kitlerinin tedariki konusunda ABD ile yaptığı anlaşmadan memnun olduğunu ve sürecin planlandığı gibi devam ettiğini söyledi. Güler, "Son jet teslim edilene kadar projenin sorunsuz bir şekilde tamamlanacağını umuyoruz" dedi ve iki NATO müttefikinden yetkililerin anlaşmanın ayrıntılarını görüşmeye devam ettiğini sözlerine ekledi.