Bülten

2 Mayıs 2024, Perşembe

Oksijen'den dünün özeti, bugünün gündemi.

Günaydın.

Yağışlı hava bugün de bizimle. Ülke geneli parçalı bulutlu, Marmara'nın kuzey ve doğusu, İç Anadolu, İç ve Doğu Akdeniz, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Afyonkarahisar ve Kütahya çevrelerinde yağış bekleniyor. Sıcaklık İstanbul'da 16, Ankara'da 21, İzmir'de 24, Adana'da 28, Erzurum'da 16 derece. 

Dün gece Şampiyonlar Ligi'nde yarı finaldeki ikinci eşleşmede Borussia Dortmund, Paris Saint-Germain'i ağırladı. İki takımın da dünyaları kaçırdıkları maçın özetini bu linke tıklayarak izleyebilirsiniz. 

Fenerbahçe Beko da ele geçirdiği saha avantajını korudu ve Monaco'yu 89-78 yenerek THY Eurolig'de Final-Four'a bir maç daha yaklaştı. Bu maçın özetini de  haberimizde bulabilirsiniz.

Güzel bir gün dileyerek gündemimize geçiyorum. 

Milli Eğitim Bakanı müfredatı böyle savundu: Gerekenler kaldı, diğerleri çıktı, integral de bunlardan biri
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne yönelik eleştirilere cevap verdi. Taslakta integral konusunun bulunmamasını "Çocukların aldığı kazanım ya da öğrenme çıktısının iki katı kadar çocuğumuza yük yüklüyoruz. Dolayısıyla neler gerektiyse onlar kaldı, diğerleri çıkartıldı. İntegral de bunlardan biri" ifadeleriyle savunurken,  öğretmen ve akademisyenlerin çalışmaları sonucu hangi konunun çıkartılıp çıkartılmayacağına karar verildiğini anlattı. 

Müfredata ilişkin tartışmalar sürerken, hazırlanan programa ilişkin itiraz süresinin de yarın sona ereceğini hatırlatayım. Sivil toplum kuruluşları , TÜSİAD ve TÜRKONFED , müfredata ilişkin eleştirilerinde 10 yılda hazırlanan bu taslağın 7 günde değerlendirilemeyeceğinin altını çizip askı süresinin uzatılması çağrısında bulunmuştu. 

Gündem 
Erdoğan-Özel görüşmesi bugün: Özel önce eski CHP liderlerini aradı 
Bugün saat 16.00'da Ak Parti Genel Merkezi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşecek olan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, dün eski genel başkanlarla telefonda konuştu. Partiden yapılan açıklamaya göre Hikmet Çetin, Altan Öymen, Kemal Kılıçdaroğlu ve SHP eski Genel Başkanı Murat Karayalçın'ı telefonla arayarak, Erdoğan ile görüşmesinin çerçevesine dair bilgi veren Özel, siyasetçilerin görüş ve önerilerini dinledi. Bilindiği gibi CHP lideri daha önce de parti yöneticilerinin görüşlerini almıştı.

Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündemi yeni anayasa olacak, CHP liderinin dosyasındaysa dünkü 1 Mayıs'ta yaşananlara ek olarak 8 konu bulunuyor.  

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti: 'Basını süpürün' talimatını verenler cezalandırılmalı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, dün İstanbul'da polis ablukası altında gerçekleşen 1 Mayıs kutlamaları sırasında polislerin gazetecilere yönelik tutumuna tepki gösterdi. Beşiktaş'ta "Basını süpürün" talimatı verildiği, Saraçhane'de ise biber gazı sıkıldığı belirtilen açıklamada, "Bu anlayışı kınıyor,  cezalandırılmalarını  talep ediyoruz" denildi. Bu arada İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya bilançoyu açıkladı: 1 Mayıs'ta 226 kişi gözaltına alınmış. 

Hamas'tan Bahçeli açıklaması: Desteğinden memnuniyet duyuyoruz
Hamas, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Hamas'a 'terör örgütü' demek, Gazze'ye sırt dönmek demektir" diyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin desteğinden memnuniyet duyduklarını açıkladı. 

İYİ Parti'de devir-teslim
İYİ Parti'nin kongresinde genel başkan seçilen Müsavat Dervişoğlu, partinin genel merkezinde düzenlenen törenle genel başkanlığı Meral Akşener'den  devraldı.

Dünya
ABD üniversitelerindeki protestolar Filistinlilere umut oldu
ABD'yi etkisi altına alan üniversitelerdeki protestolardan binlerce kilometre uzakta, yerlerinden edilmiş bazı Filistinliler de bu eylemleri yakından izliyor ve savaş karşıtı göstericilerle dayanışma içinde olduklarını belirtirken protestoya katılanların çabaları için minnettarlıklarını ifade ediyor. Gösterilere dair detayları New York Times aktarıyor. 

Suudi Arabistan ile normalleşme Gazze'deki ateşkese bağlı
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın, İsrailli yetkililere, Suudi Arabistan ile normalleşmenin de Gazze'deki ateşkese bağlı olduğunu söylediği belirtildi. İsrail'de yayın yapan Kanal 13'ün iddiasına göre Blinken, Refah kentine bir askeri operasyonun normalleşmeyi ilerletmeye zarar vereceği uyarısında bulunmuş. 

Gazze'deki enkaz ve moloz Ukrayna'dakinden fazla
Birleşmiş Milletler, soykırımla yargılanan İsrail'in saldırıları sonucu Gazze Şeridi'nde oluşan enkaz ve molozun 2 yıldan uzun süredir Rusya ile savaşan Ukrayna'dakinden fazla olduğunu açıkladı.

Saldırı açıklamalarının gölgesinde en zor karar
İsrail, 1 milyondan fazla Filistinlinin sığındığı Refah'ı Hamas'ın Gazze'deki son kalesi olarak nitelendirerek oraya işgal başlatmanın Hamas'ı yok etme hedefinin anahtarı olduğunu söylüyor. Bu açıklamaların gölgesinde bölgedeki aileler zor bir karar almak durumunda kalıyor:  Yeniden  göç etmek.

Pekin, Trump'ın dönüşüne karşı hazırlık yapıyor
Çin'de yetkililer, eski başkan Donald Trump'ın yeniden seçilmesi halinde ABD ile ilişkilerin daha da çalkantılı hale gelmesi ve yeni bir ticaret savaşının yaşanması ihtimaline karşı  hazırlık  yapıyor. 

Ukrayna Rusya'nın dizel ve benzinini nasıl tüketiyor?
Ukrayna, Rusya içindeki petrol rafinerilerini devre dışı bırakarak Moskova'nın yakıt tedarikini azaltıyor ve yerel fiyatların yükselmesine neden oluyor. Politico'ya göre bu durum sürerse Putin savaşa devam etmek ve sivillerin benzine ulaşmasını sağlamak arasında seçim yapmak  zorunda  kalabilir.

NATO Rusya ile yüzleşmeye hazırlanıyor
NATO'ya üye ülkelerin birlikleri omuz omuza savaşmak için eğitim alırken, harcamalar konusundaki anlaşmazlıklar ittifakı rahatsız ediyor. Wall Street Journal, Rusya tehdidine karşı tatbikat yapan ülkelerin savunma  tartışmalarını  inceliyor.

Al Nahyan öldü, BAE'de 7 gün yas
Birleşik Arap Emirlikleri'nin kurucularından Şeyh Tahnun bin Muhammed Al Nahyan yaşamını yitirdi. Ölüm nedeniyle ülkede 7 gün yas ilan edildi. 

Ekonomi
Fed faiz kararını açıkladı
ABD Merkez Bankası mayıs ayı toplantısında politika faizini beklentiye paralel olarak değiştirmedi ve  yüzde 5,25-5,50 aralığında tuttu. Faizler böylece 6'ıncı toplantıda da değişmedi, 23 yılın zirvesinde kaldı. 

Karar sonrası piyasalarda oluşan duruma bakalım. 
New York borsası günü karışık seyirle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi 100 puana yakın değer kazandı ve yüzde 0,23 artışla 37.903,29 puana yükseldi. S&P 500 endeksi yüzde 0,34 azalışla 5.018,39 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,33 kayıpla 15.605,48 puana geriledi. 
Altın ve gümüş fiyatları, Fed'in piyasaları hareketlendirecek büyük bir sürpriz içermeyen faiz kararı sonrası akşam saatlerinde yükselişe geçti ve 22.09 sularında ons altın 2323 dolar seviyelerinden işlem gördü.

Girişimcilere 50 milyon dolarlık fon geliyor
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de stratejik sektörler ve teknoloji alanlarında faaliyet gösteren şirketlere yatırım yapacak girişim sermayesi fonlarına kaynak aktarılması için üst fon kurulması çalışmalarında son aşamaya geldiklerini belirtti. Bakan Şimşek fon büyüklüğünün ilk aşamada 50 milyon  dolar  olacağını söyledi.

İstanbul'da nisan enflasyonu yıllık 78,81'e yükseldi
İstanbul'da nisan ayında perakende fiyatlar, aylık yüzde 4,89, yıllık bazda ise yüzde 78,81'e yükseldi. Toptan fiyatlar, aylık yüzde 4,87 yükselirken yıllık ise yüzde 65,94  oldu.

Sabancı anmasında, yapay zekâ yardımıyla Sakıp Sabancı'dan sesli mesaj
Sabancı Üniversitesi Onursal Başkanı Sakıp Sabancı'nın 20'nci ölüm yıl dönümünde özel bir tören yapıldı. Melisa Sabancı Tapan'ın yapay zekâ yardımıyla dedesiyle sohbet ettiği törende Sakıp Sabancı'nın sesinden hayata bakışı ve gelecek beklentileri gibi konulara değindiği mesajlar iletildi. Videoyu haberimizde izleyebilirsiniz. 

New York Times'tan Getir analizi: Tek amacı hızdı
Hızlı market teslimat hizmeti Getir, ABD ve Avrupa'dan çekildiğini açıklarken New York Times yükseliş ve gelinen noktayı analiz ediyor. , Gazete pandemide yükselen ve ardından talihleri dönen diğer şirketler gibi Getir'in de çok hızlı bir şekilde  genişlediğini  yazdı. 

HSBC CEO'luğu için adaylar kimler?
HSBC CEO'su Noel Quinn, yaklaşık beş yıl sonra görevini bırakmaya karar verdi. Şimdi ünlü banka yeni CEO'sunu arıyor. Banka geçmişte CEO'larını, genellikle şirket içindeki yöneticilerden seçti. Bloomberg koltuk için  potansiyel  adayları yazıyor.

Tesla düşerse ABD elektrikli araç pazarı düşer
Çin'deki otomobil üreticileri yeni nesil daha büyük, teknolojik açıdan daha gelişmiş elektrikli araçlar üretiyor ve dünya çapında ihracatlarını artırırken küresel rakiplerinin önüne geçmeye çalışıyor. Chrysler'in eski CEO'su Bill Russo ise "Tesla düşerse ABD'de 'elektrikli' pazarı yok olur" diyor. 

Yapay zekâ Apple'ı kurtarmaya yetecek mi?
Apple bir yandan iPhone'larına yapay zekâ özellikleri eklemeye ve Çin'de düşen satışlarını artırmaya çabalarken, diğer yandan bugün açıklanacak bilançonun hazırlığı içinde. Açıklanacak bilançonun yatırımcıların tadını kaçıracağı konuşuluyor. 

200 kişiyi işten atan Google gözünü Hindistan ve Meksika'ya dikti
Google, ilk çeyrek bilançosunu duyurmadan önce 25 Nisan'da çekirdek ekibindeki 200'ün üzerinde çalışanının işine son verdi. Şirket bünyesindeki bazı görevleri yeniden yapılanma süreci kapsamında Hindistan ve Meksika'ya taşıyor.

8 gazete daha OpenAI ve Microsoft'a dava açtı
New York Times'ın ardından ABD'de 8 gazete daha telif haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle OpenAI ve Microsoft'a dava açtı. Yapay zekâ davasının ayrıntıları haberimizde.

Johnson&Johnson'dan 6,48 milyar dolarlık uzlaşma önerisi
ABD'li kozmetik ve hijyenik ürünler üreticisi Johnson&Johnson, bebek pudrası ve talk bazlı diğer ürünlerinin kansere neden olduğu iddiasıyla ABD'de açılan davalarda uzlaşmaya varmaya yönelik 6,48 milyar dolarlık bir plan önerisinde bulundu.

Piyasalar
  • Borsa İstanbul 10.045,74 | %-0,37 🔴
  • Dolar 32,3050 | %-0,54 🔴
  • Euro 34,6625 | %-0,41 🔴
  • Euro/Dolar 1,0714 | %0,02 🟢
  • VİOP 10.930,50 | %-0,38 🔴 
  • Altın Gram 2.409,20 | %-0,56 🔴
  • Altın ONS $2.318,98 | %-0,02 🔴 
  • S&P 500 5.018,39 | %-0,34 🔴
  • Dow Jones 37.903,29 | %0,23 🟢
  • ABD 10 Yıllık Tahvil 4,620 | %-0,18 🔴
    02.05.2024, sabah saat 06.30 verileri

      Günün verisi: Yüzde 0,5
      Bu oran dünyada en nadir görülen kan grubu olan AB (-) kan grubuna sahip insanların oranını gösteriyor. B (-) yüzde 1, A (-) yüzde 2,5, 0 (-) yüzde 3 oranında kişinin kan grubu. En çok görülen kan grupları da şöyle 0 (+) kan grubu, nüfusun yüzde 42'sinde, A (+) yüzde 31'inde, B (+) yüzde 15'inde ve AB (+) yüzde 5'inde görülüyor.

      Oksijen'den
      Endonezya'da yanardağ kâbusu
      Endonezya'daki Ruang Yanardağı'nda volkanik faaliyetlerin devam etmesi nedeniyle bölgede bulunan 12 bin kişi için tahliye kararı alındı. 7 havalimanında  uçuşlar  durduruldu. 

      Edebiyatın 'rock yıldızı'na veda: Paul Auster hayatını kaybetti
      Dünya edebiyatının devlerinden, ABD'li roman yazarı, şair ve senarist Paul Auster 77 yaşında  yaşamını  yitirdi. Geride 34 kitap bırakan Auster bir süredir akciğer kanseri tedavisi görüyordu. Auster'ın ardından, 2017 yılında dönemin Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'yle gerçekleştirdiği söyleşisini tekrar hatırlatayım. Niinistö'nün sorularını yanıtlayan Auster, yazarlık serüvenini de anlatıyor, eski ABD Başkanı Donald Trump'a dair eleştirilerini de. İngilizce söyleşiyi bu linkten izleyebilirsiniz.

      Panama Kanalı’ndaki kuralık El Niño ile bağlantılı
      Yeni bir araştırmaya göre Panama Kanalı’ndaki kargo trafiğini sekteye uğratan düşük su seviyeleri, insan kaynaklı küresel ısınmadan ziyade doğal iklim döngüsüyle daha yakından  bağlantılı  El Niño'yla ilişkili.

      Öfke 40 dakikalığına kalp krizi riskini artırıyor
      Sağlıklı genç yetişkinler üzerinde yapılan bir çalışmada geçmişte öfkelendikleri bir anın yeniden hatırlamaları istendi. Ardından bu kişilerin kan damarları üzerinde yapılan incelemede öfkelendikten sonra 40 dakika boyunca kalp  krizi  risklerinin arttığı keşfedildi.

      2 Mayıs'ta ne olmuştu? 
      • Anadolu'nun ilk resmi lisesi Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi'nin yapımı için 1885'te bugün temel atma töreni yapılmış. 
      • 1999'da bugün TBMM'de Merve Kavakçı krizi yaşandı. Fazilet Partisi vekili yemin törenine başörtüsüyle katılırken TBMM'de protesto edildi. 
      • El Kaide lideri Usame Bin Ladin, ABD'nin Pakistan, Abbottabad'daki gizli operasyonu sonucu 2011'de öldürüldü. 
      • Bugün Rus Çariçe Katerina, sinema oyuncusu, komedyen Öztürk Serengil, İngiliz mucit James Dyson, Rus orkestra şefi Valeri Gergiyev ve İtalyan tasarımcı Donatella Versace'nin doğum günü. 
      • Bugün yaşamını yitirenler arasında Leonardo Da Vinci, eski FBI Başkanı J. Edgar Hoover ve Almanya'nın eski Türkiye büyükelçisi Franz von Papen yer alıyor. 

      Günün yemeği
      Somon filetolu balıklı pilav
      New York Times'ın "Denemeye değer" dediği tarif 4 adımda hazırlanıyor ve 1 saatte servise hazır hale geliyor. Detaylar burada. 

      The Cure-Lovesong
      İngiliz rock grubu The Cure'un Disintegration albümü 1989'da bugün piyasaya çıkmış. Albümün en bilineni Lovesong 'la başlayalım güne. Akşamüstü görüşürüz. 

      Bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!

      Eğer beğendiyseniz bültenimizi lütfen paylaşınız. 

       Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi [email protected] adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

      Bülten almak istemiyorsanız tıklayın.   |   Abone bilgilerinizi güncellemek için tıklayın.

      Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam

      Gazete Oksijen 2024  © Levent Mahallesi, Karanfil Sokak, No:21, Beşiktaş / İstanbul