21 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.08.2024 20:21 | Son Güncelleme: 19.08.2024 00:41

Bakan Yumaklı son durumu paylaştı: 6 bölgede henüz yangın kontrol altına alınamadı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı orman yangınlarına ilişkin son gelişmeleri aktardı. 247 yangından 241'inin kontrol altına alındığını belirten Yumaklı, "Şu an için endişe edecek herhangi bir yangın yok" ifadelerini kullandı. 6 bölgede ise yangınlar henüz kontrol altına alınabilmiş değil
Muğla'nın Yatağan ve Ula ilçelerindeki ormanlık alanda çıkan yangınlara, havadan ve karadan müdahale sürüyor. (Fotoğraf: AA)
Muğla'nın Yatağan ve Ula ilçelerindeki ormanlık alanda çıkan yangınlara, havadan ve karadan müdahale sürüyor. (Fotoğraf: AA)

Muğla'nın Ula ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına gece görüşlü helikopterlerle müdahale sürüyor. Yatağan'ın Yava Mahallesi ile Ula ilçesindeki ormanlık alanda saat 13.25'de eş zamanlı yangın çıktı. Alevler, rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayıldı.

İhbar üzerine bölgeye, Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne ait hava ve kara araçları sevk edildi. Yangınları kontrol altına alabilmek için 10 helikopter, 10 uçak, 30 arazöz, 14 su tankeri, 5 dozer, iş makineleri ve 294 personelle alevlere müdahale edildi.

Muğla'nın Ula ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına gece görüşlü helikopterlerle müdahale sürüyor.

 

Gündüz saatlerinde Azerbaycan'dan gönderilen Beriev Be-200 Amfibik yangın uçağı da söndürme çalışmalarına destek verdi. Havanın kararmasıyla bölgeye gönderilen 3 gece görüşlü helikopterle Ula'daki yangına müdahale sürüyor. Çok sayıda gönüllü de iki yangının söndürülmesi için çaba sarf ediyor.

Orman ekipleri, yangınları kontrol altına alabilmek için cansiperane mücadele veriyor.

247 yangından 241'i kontrol altında

Yumaklı, Muğla'da, Yatağan'ın Yava Mahallesi ile Ula ilçesinin Karadere mevkiisinde çıkan orman yangınlarını söndürme çalışmalarını helikopterle izledi. Daha sonra Ula Yangın Yönetim Merkezi'ne gelen Yumaklı, gazetecilere yaptığı açıklamada, orman yangınlarıyla ilgili sabahtan bu yana bilgilendirmeler yaptığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 1 Ocak 2024'ten bu yana çıkan yangınlarda, hava araçlarının 6 bin 887 saat uçuş yaparak söndürme faaliyetlerinde bulunduğunu açıkladı.

En son İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki Yamanlar yangınının kontrol altına alındığı bilgisini verdiğini belirten Yumaklı, "İzmir'in Menderes ilçesindeki Tahtalı Barajı'nın her iki tarafında devam eden yangının enerjisinin düşürüldüğünü söylemiştim. Arkadaşlarımız müdahaleye devam ediyorlar. Arazinin sarp, kayalık ve ulaşılma sorunu nedeniyle farklı yollardan ulaşarak, yollar açarak, birbirine hortumlar ekleyerek müdahaleler devam ediyor. Gece boyunca müdahale devam edecek. Tehlike arz eden durum yok" dedi.

İkinci yangının Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde geniş alana yayılan yangın olduğuna değinen ve herhangi bir problemin kalmadığını, büyük oranda kontrol edildiğini bildiren Yumaklı, "Karabük'ün Ovacık ilçesindeki orman yangını an itibarıyla kontrol altına alındı. 5 yangından bir tanesi kontrol altına alındı. Manisa Gördes yangınını söndürme çalışması büyük oranda tamamlandı ancak gece soğutma çalışmaları devam edecek. Yarın sabah itibarıyla son kontrollerden sonra bilgisini verebiliriz" diye konuştu.

Bakan Yumaklı, Uşak Eşme'deki yangında da büyük oranda kontrolün sağlandığını ancak soğutma işlemlerinin devam ettiğini vurgulayarak, son bilgiyi yarın vereceklerini söyledi.

Ekiplerin yoğun mücadele verdiğini kaydeden Yumaklı, "Perşembe günü sabahtan bu saate kadar 109'u orman yangını, 138'i kırsal yangın toplam 247 yangına müdahale edildi, bunlardan 241'i kontrol altına alındı. 241 yangını kontrol altına almak için bize destek veren herkese çok teşekkür ederim. Şu an için bizi endişeye sevk edecek herhangi bir yangın yok. Ancak müdahalesi devam eden, enerjisi düşmüş, büyük oranda kontrol altına alınmış ya da yarına kadar iyileşmeyi sağlayacak bize güzel haberler verecek sonuçları paylaşacağız" ifadesini kullandı.

Salihli ve Gölmarmara (Manisa), Mudanya (Bursa), Datça, Yatağan ve Ula'da (Muğla) yangınlar henüz kontrol altına alınabilmiş değil.

Yangının biri bitti, biri başladı

Yumaklı, Muğla'nın Ula ilçesindeki Yangın Yönetim Merkezi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, güne güzel haberlerle başladıklarını ancak İzmir'deki yangınının kontrol altına aldığı haberinin ardından çok geçmeden Muğla'dan yangın haberlerinin geldiğini söyledi.

Muğla'daki yangına 10 dakika içinde müdahaleye başlandığını belirten Yumaklı, şunları kaydetti:

"Muğla'nın Ula ilçesinden bir yangın haberi geldi. Saat 13.25'te geldi, daha doğrusu İHA'ların tespiti. Saat 13.35'te arkadaşlar ilk müdahaleye başladılar. Çünkü bütün güçlerimizin tamamı değil belki ama büyük bir bölümü Bozdoğan yangını için seferber olduğundan, oradakileri de çekmek bu anlamda bizim açımızdan belki 3-5 dakika içinde de müdahale edilebilirdi. Ancak arkadaşlar çok hızlı olmasına rağmen burada saat 13.35'e ilk müdahale oldu. Halihazırda devam ediyor. Bizi endişeye sevk edecek herhangi bir şey yok. Ancak çok sık ve ulaşılamaz alanların bulunduğu bir bölge olduğu için arkadaşlarımızın müdahalesi ve mücadelesi gece boyunca devam edecek. Kolayladık, yani enerjisi bir bölümü itibarıyla düştü. Rüzgarın düşük olması bize büyük avantaj sağladı. Eğer o şekilde olmamış olsaydı, bu alan ve orman içinde çok ciddi bir tehlike oluşturabilirdi. Yarın öğlen civarında son kontrollerden sonra burayla ilgili de daha net bilgi verebileceğiz"

Mersin'in Silifke ilçesinde saat 14.21'de çıkan yangına 10 dakika içinde müdahale başladığını dile getiren Yumaklı, hızlı müdahale sayesinde saat 15.16 itibarıyla yangının kontrol altına alındığını vurguladı.

Yatağan'da 58 ev tedbiren tahliye edildi

Yumaklı, Muğla'nın Yatağan ilçesinde saat 13.20'de başlayan yangına da 13.30'da müdahale edildiğini belirtti. Birbirine yakın, aralarındaki birkaç kilometre olan iki yerde yangının birden başladığını dile getiren Yumaklı, şöyle konuştu:

"Arkadaşlarımız her ikisine de müdahale ettiler. Yatağan'daki yangın için şu anda herhangi bir tehlike, yerleşim yeri tehlikesi yok. Ula için gün boyu 11 uçak, 7 helikopter, 31 arazöz ve 210 personel sevk edildi. Bunların büyük bir bölümü de ulaştı ve müdahaleye devam etti. Yatağan'da 1 uçak, 5 helikopter, 23 arazöz ve 135 personel sevk edilerek yine oraya da müdahale edildi. Yatağan'ın bir farkı var. Orası biraz daha yerleşim yerlerine yakın olduğu için Nebiköy, Kayırlı ve Ramada köylerinde 58 ev tedbiren tahliye edildi. Bir risk yok ancak yine de tedbirli olmakta fayda var. Bir bölümü itibarıyla bazı yolların kapatılması söz konusu olmuştu ama akşam rahatlayınca bu yollar da açılmış oldu"

15 Eylül'e kadar tüm kurumlar alarm durumunda

Yangın riskine karşı dikkatli ve tedbirli olunmasını isteyen Yumaklı, şöyle devam etti:

"Umuyorum ve diliyorum ki önümüzdeki pazar gününe kadar Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün bizlere olan uyarılarını hepimiz dikkate alırız. Mümkün olduğu kadar kapalı alanların dışında aleve, ateşe neden olabilecek herhangi bir şey yapmayalım. 15 Eylül'e kadar başta Orman Genel Müdürlüğümüz olmak üzere bütün ilgili kurumlarımız alarm durumunda. Diliyorum hiç bunlara gerek kalmasın. Bu yangınlardan bir şekilde zarar gören, hatta evini terk edip daha sonra geri gelmiş olsa bile bir şekilde bunlardan etkilenmiş olan vatandaşlarımıza da şimdiden tekraren geçmiş olsun diliyorum"

Gazetecilerin, yangının çıkış sebebine ilişkin sorusunu Bakan Yumaklı, "Kesinleştirmediğimiz ya da net bilgimiz olmayan yangın çıkış sebebiyle ilgili herhangi bir bilgi vermiyoruz. Çünkü bununla ilgili kolluk güçlerimiz, valilerimiz zaten araştırmalarını yapıyorlar. Onlar netleştirdiğinde de açıklamalarını yapıyorlar. Zaman zaman İçişleri Bakanlığımız bu açıklamayı yapıyor. Şu an için benim size söyleyebileceğim elimde net bir bilgi yok" şeklinde yanıtladı.

Muğla'daki orman yangınlarına yönelik başlatılan soruşturma kapsamında gözaltılar olup olmadığıyla ilgili soruya ise Yumaklı, "Bu soruşturmalar kolluk kuvvetleri tarafından hep yapılır. Netice itibarıyla çok kısa bir zamanda valiliğimiz tarafından buradaki yangının çıkış sebepleri ve varsa sorumlularının yakalanma bilgilerini de sizlerle paylaşacaklardır" cevabını verdi.

Yatağan’daki yangında 2, Datça’daki yangında 1 gözaltı

Muğla’nın Yatağan ve Datça ilçelerinde meydana gelen yangınlarla ilgili 3 kişi gözaltına alındı. Yatağan’da meydana gelen orman yangını ile ilgili inceleme başlatan jandarma ekipleri, Yava Mahallesi’nde yangının başladığı bölgede arı kovanları olduğunu belirledi.

İncelemelerini derinleştiren ekipler, yangının arıcıların arıların saldırganlaşmasını önlemek için kullandığı körükte yakılan ateşten çıktığını belirledi. Bunun üzerine bölgedeki arı kovanlarının sahibi olan M.Ş. (78) ve oğlu İ.Ş. (37) gözaltına alındı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, şunları kaydetti:

"Bugün Muğla'nın Yatağan, Ula ve Datça ilçelerimizdeki orman yangınlarına sebebiyet verdiğinden şüphelenilen Yatağan'da 2 şüpheli gözaltına alınmıştır. Yatağan Yava Mahallesi'nde çıkan yangına ilk belirlemelere göre arıcıların neden olduğu tespit edilmiştir. Datça'da ise Batır Kızılbük mevkisinde çıkan orman yangınına sebebiyet verdiği değerlendirilen 1 şüpheli yakalanmıştır. Ormanlarımız milli servetimizdir. Geleceğimiz olan evlatlarımıza bırakacağımız en değerli mirastır"

Yatağan-Çine yolu ulaşıma açıldı

Muğla Valisi İdris Akbıyık, X hesabından, Aydın-Muğla kara yolu Yatağan-Çine arasında devam eden yangın söndürme çalışmaları nedeniyle her iki yönde ulaşıma kapatılan yolun tekrar araç trafiğine açıldığını belirtti.

Öte yandan, ekipler Muğla'nın Yatağan ilçesi Yava Mahallesi ile Ula ilçesindeki ormanlık alanda çıkan yangını kontrol altına almak için müdahaleye devam ediyor.

Karabük Valisi: 80 hektarlık bir alanda yangın etkili oldu

Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Ovacık ilçesinde çıkan ve yaklaşık 54 saat sonra kontrol altına alınan orman yangınına ilişkin, söndürme ve soğutma çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "İlk belirlemelere göre yaklaşık 80 hektarlık bir alanda yangının etkili olduğunu paylaşabiliriz." dedi.

Yavuz, yangın bölgesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Ovacık'a, Karabük'e ve Türkiye'ye geçmiş olsun dileklerini iletti. Yangının kontrol altına alındığını hatırlatan Yavuz, "Söndürme ve soğutma çalışmaları devam ediyor. Yangının başladığı andan itibaren bu saate kadar gerçekten fedakarane çalışan orman teşkilatımızın değerli mensuplarına, belediyelerimizin, il özel idaremizin ve diğer tüm kurumlarımızın çalışanlarına çok teşekkür ediyorum. Gece gündüz demeden 24 saat boyunca gerçekten fedakarca çok zorlu koşullarda çalıştılar" diye konuştu.

Yavuz, yangının çıktığı alanın sarp, kayalık ve zor bir alan olduğuna işaret ederek, "Yol açısından sıkıntılarımız oldu. Bir taraftan yollar açıldı, bir taraftan söndürme çalışmaları devam etti." dedi.

Adli ve idari soruşturma sürüyor

Hem kolluk birimlerinin hem de ilgili birimlerin, adli ve idari soruşturmayı sürdürdüğünü belirten Yavuz, şöyle devam etti:

"En kısa sürede de bu yangını çıkarıp yeşil vatanımıza, akciğerlerimize, ormanlarımıza bu zararı verenleri bulup adalete teslim edeceğiz. Karabük Valiliği olarak 15 Haziran'dan 30 Ekim'e kadar ormanlarımıza giriş ve çıkışları yasaklamıştık. Özellikle Karabüklü hemşerilerimizden bu yasaklara uymalarını istirham ediyorum. İzin verilenler dışında ormanlarımıza girilmemesi, piknik alanları dışındaki ateş yakılmaması ve dikkatli olunmasını özellikle istiyorum"

Yavuz, yangını söndürmek için fedakarane bir çalışma yürütüldüğünü vurgulayarak, "Aynı şekilde bu saatten itibaren de yine arkadaşlar görevlerine devam edecekler çünkü işimiz bitmedi. Kontrol altına alındı ama söndürme ve soğutma çalışmalarımız belli bir süre daha devam edecek. Bu sürede hem Tarım ve Orman Bakanımıza hem İçişleri Bakanımıza da desteklerinden dolayı saygılarımı sunuyorum. Kolluk kuvvetlerimiz de yerleşim yerlerine sirayet olması durumunda tahliye ve tedbirler alınmasıyla ilgili o günden bugüne kadar güvenlik tedbirlerini kusursuz aldılar" diye konuştu.

Yangının verdiği zararın boyutuna değinen Yavuz, "Zarar tespit çalışmaları yapıldıktan sonra kesin tespitler yapıldığında yanan kısımlar çok daha net çıkacaktır. İlk belirlemelere göre yaklaşık 80 hektarlık bir alanda yangının etkili olduğunu paylaşabiliriz" dedi.

Osmaniye'deki yangın söndürüldü

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın, ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle söndürüldü. Kadirli ilçesine bağlı Bağdaş Yaylası Demircik Bucağı gölet yakınlarında saat 17.45 sıralarında ormanlık alanda çıkan yangın, ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi ile büyümeden söndürüldü.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) İzmir, Aydın ve Bolu'daki yangın söndürme çalışmalarına 16 helikopterle aralıksız destek sağladığı kaydedildi.

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, İzmir, Aydın ve Bolu'daki yangın söndürme çalışmalarına toplam 16 helikopterle aralıksız destek sağlıyor. 6 helikopterle İzmir'in Menderes ilçesinde, 2 helikopterle İzmir'in Karşıyaka ilçesinin Yamanlar mevkisinde, 2 helikopterle İzmir'in Urla ilçesinde, 3 helikopterle Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde, 3 helikopterle Bolu'nun Göynük ilçesinde mücadelemiz devam ediyor"

Kaynak: AA