20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 14.10.2022 20:17 | Son Güncelleme: 15.10.2022 18:16

Bartın'da maden ocağında patlama: Dakika dakika yaşananlar

Türkiye dün 18.15'te Bartın Amasra'dan gelen patlama haberi ile yıkıldı. Yapılan son açıklamaya göre can kaybı 41'e yükseldi. İşte dakika dakika yaşananlardan öne çıkanlar:
Bartın'da maden ocağında patlama: Dakika dakika yaşananlar

17:30: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, beraberindeki heyetle Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağına gelerek incelemelerde buldu. Kılıçdaroğlu burada yaptığı açıklamada, "Yahu arkadaşlar, gerçekten öfke doluyum. Gerçekten üzgünüm. Yahu biz 21. yüzyıldayız arkadaşlar, 21. yüzyılda... Bir yılbaşı gecesini, maden işçilerinin çalışma koşullarını öğrenmek için, görmek için yerin yüzlerce metre altında maden işçileriyle geçirdim. Alın teri döküyor bu insanlar. Hangi çağda yaşıyoruz Allah aşkına? Yahu neden bu maden kazaları sadece Türkiye'de oluyor? Ya dünyanın başka bir ülkesinde maden çıkarılmıyor mu?" dedi. 

16:58: Enerji Bakanı Dönmez, arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını açıkladı. Dönmez, "Bartın’da dün akşamdan beri devam eden arama kurtarma çalışmalarımızı tamamladık. 41 madenci kardeşimiz hayatını kaybetti. Bütün kurumlarımızla tüm ailelerimizin, Bartın’ımızın yanındayız. Rabbim böyle acıları bir daha yaşatmasın" dedi.

15:05: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amasra'da açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Madenden yaralı olarak kurtulan ve hala tedavisi süren işlere acil şivalar diliyoruz. Bir yandan arama kurtarma faaliyetleri yürütülürken bir yandan da yaralılarımız çeşitli illerimize nakledilmiştir. Bu patlamanın nasıl yaşandığı, varsa sorumlularının kimler olduğu yürütülecek soruşturmalarla ortaya çıkacak. Şu an da önceliğimiz yer altındaki işçilerimize ulaşmak. 41'inci işçimize de ulaştık. Ne yazık ki merhumlarımızın sayısı 41 oldu" dedi.

14:24: Cumhurbaşkanı Erdoğan, 40 işçinin hayatını kaybettiği Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessesesi'ne ait maden ocağında incelemelerde bulunuyor.

14:00: TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Bartın'da maden kazasının yaşandığı bölgeye geldi.

13:49: Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağındaki patlamada yaşamını yitiren işçilerden 33 yaşındaki Selçuk Ayvaz'ın cenazesi toprağa verildi. Cenaze törenine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da katıldı. 

13:45: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bartın'ın Amasra ilçesinde maden ocağında meydana gelen patlamada hayatını kaybeden Berkay Pınaroğlu'nun cenazesine katıldı.

13:10: Amasra ilçesindeki maden ocağında meydana gelen patlamada yaralanan ve ambulans uçakla İstanbul'a getirilen 6 madencinin Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'ndeki tedavileri devam ediyor. Yanık Tedavi Merkezi'nde tedavileri süren yaralılardan Ayhan Akgül'ün (37) ağabeyi Kenan Akgül, doktordan bilgi aldıklarını ancak bilinci açık olmadığından ve enfeksiyon kapma riskinden dolayı kardeşini göremediklerini söyledi. 

12:44: Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağında meydana gelen patlamada hayatını kaybeden işçilerin yakınlarının bekleyişi, cenazelerin bulunduğu Bartın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ile Bartın Devlet Hastanesi önünde sürüyor.

Kimlik tespiti yapılan madencilerin cenazeleri, işlemlerin tamamlanmasının ardından ailelerine teslim ediliyor. Cenaze nakil araçlarına konulan işçilerin naaşları, cenaze namazının kılınacağı camilere götürülüyor. Öte yandan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türk Kızılay ekipleri de hastane önünde bekleyen ailelere psikososyal destek veriyor.

12:26: CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Grup Başkanvekilleri Özgür Özel, Engin Özkoç, Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ve bölge milletvekillerinden oluşan CHP heyetinin, Bartın'ın Amasra ilçesinde maden ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin incelemeleri sonrası açıklamalarda bulundu.

Patlamada şehit olan madencilere Allah'tan rahmet dileyen Altay, "İnşallah bu son olsun. 85 milyonun gözü dün akşamdan beri burada. Herkes burayla dertlendi, hepimiz dualar ettik" dedi.

12:15: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bartın'ın Amasra ilçesinde maden ocağında meydana gelen patlamanın yaşandığı bölgeye gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekileri taşıyan helikopter, saat 12.15'te Bartın'a gitmek üzere havalandı.

11:47: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bartın'ın Amasra ilçesinde maden ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin, sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Erdoğan'ın paylaşımında, "Can kayıplarını telafi edemesek de, vefat eden kardeşlerimizi geri getiremesek de en küçük mağduriyete dahi izin vermeyecek, ailelerimize sahip çıkacağız. Adli makamlarımız canımızı, ciğerimizi yakan bu elim hadiseyi tüm boyutlarıyla soruşturacak, en ufak bir ihmali dahi karşılıksız bırakmayacaktır. Ben de birazdan Bartın’a doğru yola çıkacak ve tüm çalışmalara yerinde vaziyet edeceğim" ifadelerini kullandı.

11:40: İçişleri Bakanı Soylu ve Enerji Bakanı Dönmez olay yerinden son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Soylu, "Sabah saat 07.30 itibarıyla gece yaptığımız 26 şehidimizin açıklamasından sonra 14 şehidimize daha ulaştık. Yani 40 şehidimize ulaşmış olduk. Yine orada bir kısımda yangın olmasına rağmen kahraman madencilerimiz, arama kurtarmacılarımız, arkadaşlarını orada bırakmamak için büyük bir fedakarlık ortaya koydu. Hepsine minnettarız. 40 madencimizi, 40 şehidimizi çıkarıp buradan hastanelere ulaştırdık. 11 yaralımız da hastanelerde, 6'sı Sağlık Bakanlığımızın ambulanslarıyla İstanbul'da Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde, 5'inin 3'ü Bartın Devlet Hastanesi, 2'si ise özel hastanede, biri taburcu oldu" dedi.

Bakan Dönmez, "Dün akşam yaptığımız açıklamada kısmen bir galeride yangın olduğunu söylemiştim. Yangın büyük oranda kontrol altına alındı. Yangının soğutulmasıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Şu an kuyu başındayız. Buradan 350 metre aşağıda oldu ama 2,5 kilometre de uzaktayız. Yürüyerek bile oradan buraya 45-50 dakikadan önce gelme şansımız yok. Çalışmaya katılan arkadaşlara AFAD’a, UMKE’ye teşekkür ediyorum" dedi.

11:38: Amasra'da patlama meydana gelen maden ocağındaki arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Madende biriken duman, havalandırma bacaları vasıtasıyla tahliye ediliyor. 

11:05: Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin provokatif içerikli paylaşım yapan 12 hesap yöneticisinin tespit edilerek, haklarında adli işlem başlatıldığını açıkladı.

10:10: Patlamanın olduğu vardiyada çalışan Aydın Kalaycı, "Bir toz bulutu ve patlamayla her taraf birbirine karıştı. En çok ocakta üretim yapan arkadaşlar etkilendi. Ben de 2 dakikayla kurtuldum. 2 dakika daha geride olsam ben de gidiyorum. Bizim su torbalarımız var, su torbaları basınçta perde görevi yapıyor, sular aşağı boşalıyor. Perde görevi yaptığı zaman benim olduğum tarafı hiç etkilemedi" diye konuştu.

09.00: Patlamanın üzerinden 15 saat geçti. Şu ana kadar 58 madenci kurtartıldı. 28 işçi hayatını kaybetti, 11 kişinin tedavisine devam ediliyor. Aşağı inen (-300) oksijen maskeli ekipler son yarım saatte yavaş yavaş yukarı çıkmaya başladı. Madende kalan 15 işçiyi kurtarma çalışmaları sürüyor.

08.15: Arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü alanda hareketlilik var.

07:55: Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), Amasra'daki maden faciasına dair iddialara ilişkin, "Söz konusu ziyaret denetim amaçlı olmayıp, sadece kurumumuza yapılan bir nezaket ziyaretidir. Söz konusu haberler gerçeği yansıtmadığı gibi dezenformasyon içermektedir" açıklamasında bulundu.

Açıklamada, "Bazı basın yayın organlarında yer alan 'Eksi kotlarda yüksek metan gazı' ve '2019 yılında yayımlanan Sayıştay raporu' içerikli haberlerdeki yanlış ifadeler nedeniyle açıklamaya ihtiyaç duyulmuştur. 2019 yılında yayımlanan Sayıştay raporuna atıfta bulunularak yapılan haberlerde, çalışan damarların tamamında gaz içeriğinin yüksek olduğu ifade edilmektedir. Söz konusu haberlerde kömürün içerisinde yer alan metan gazı 'Çalışılan ortamdaki havada yüksek metan gazı tespit edildi' şeklinde lanse edilmektedir. Söz konusu bu ifade tamamen yanlıştır. Ocak içerisindeki havalandırma ile kömürün bünyesindeki metan gazı birbirinden farklı konulardır. Dolayısıyla bu durum iş sağlığını ve güvenliğini etkileyen bir durum değildi" ifadelerine yer verildi. 

07.07:  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesindeki patlamanın akabinde bir galeride çıkan yangının ve orada oluşan karbonmonoksitin etkisinin ekiplerce azaltılmaya çalışıldığını belirterek "15 kişinin nerede olduklarını biliyoruz. Patlamanın olduğu yer aşağı yukarı belli, yerlerini biliyoruz. 10-11 işçi, yangının devam ettiği bölgede. 4-5 işçimizin de göçüklerin olduğu bölgede olduğunu değerlendiriyoruz" dedi.

06.40: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağında meydana gelen patlamada can kaybının 28'e yükseldiğini, 11 yaralının tedavisinin sürdüğünü söyledi.

06.00: İçişleri Bakanı Soylu "Patlamadan sonra sağ çıkan ve kurtarılan 58 madencimiz, şu anda aşağıda değerlendirdiğimiz, kurtarılmaya çalışılan 15 madencimiz var.

Hayatını kaybeden madencilerin isimleri belli oldu: Ali Doğru, Aziz Köse, Berkay Pınarcıoğlu, Emrah Kaval, Enes Aydın, Ercan Akdeniz, Fikret Kansız, Gökhan Mercan, Murat Ergin, Rahman Özçelik, Ramazan Özer, Selçuk Ayvaz, Serkan Nakaş, Şuayip Okul, Yener Saygın, Mehmet Kara, Rasim Bulut, Sabri Akdere, Murat Öztan, Serhat Kahraman, Suat Demirkıran, Yasin Çelik, Güldal Serenli, Orhan Altun, Emrah Kaya ve Rıdvan Acet.

05.30: Göçük altında kalan işçilerin yakınları ve mesai arkadaşları bekleyişi sürüyor. Arama kurtarma çalışmalarına destek olmak için bölgeye gelen ekipler ise yoğun mücadele veriyor.

05.08: Bartın'ın Amasra ilçesinde maden ocağındaki patlama sonrası çalışmalara katılan Türk Kızılay ve sivil toplum kuruluşları, bölgede bekleyişini sürdüren madenci yakınları ile görevlilere yiyecek ve battaniye desteğinde bulunuyor.

04.16: UMKE ekibi patlamanın ardından maden ocağında çalışan arkadaşlarına yardım etmeye koşan madencilere Sahra Acil Müdahale Merkezi'nde ilk müdahaleyi yaptıktan sonra, ambulansla hastaneye gönderdi.

02.15: Patlamanın üzerinden 8 saat geçti. Yaklaşık 2 saattir madenden çıkartılan olmadı. Ekipler var gücüyle çalışmaya devam ediyor.

01.58:  Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca "Tedavisi süren 11 yaralımız var. 1’i ağır, 4 hastamız yoğun bakımda. 1 hastamız serviste tedavi görüyor" dedi.

01.35: Maden ocağında meydana gelen patlamada ağır yaralanan 6 işçi, ambulans uçaklarla İstanbul'a ulaştı. Yaralıların tedavisi Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde yapılacak.

Grizu patlamasında sonra ortaya çıkan karbonmonoksit gazı çalışmaları zorlaştırıyor

01.22: Bartın Valiliği madenden çıkarılan 36 işçiden 25'inin hayatını kaybettiğini, 6 kişinin ise tedavisine devam edildiğini duyurdu.

01:15 Patlamanın üzerinde 7 saat geçti. Arama kurtarma çalışmaları aralıksız olarak devam ediyor ancak ambulans hareketliliği azaldı.

00.30 Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş ve Genel Sekreter Uğur Poyraz'ın bulunduğu İYİ Parti heyeti, Meral Akşener'in talimatıyla bölgeye gitti. 

Maden işçilerinin ailelerin zor bekleyişi devam ediyor

00.17: HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, kazanın bütün yönleriyle incelenerek eksikliklerin tespit edilmesi ve gerekli tedbirlerin acilen alınarak benzer olayların yaşanmasının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.


00.02: Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca maden kazasında hayatını kaybedenlerin sayısının 22'ye yükseldiğini açıkladı. Koca "Yaralılardan 8’i yoğun bakımda, 4’ü serviste tedavi görüyor. 5 yaralı ise alanda kurulan Acil Müdahale Merkezi'nde. 2 Ambulans Uçak, yoğun bakımdaki hastalardan 1’ini Ankara’ya, 5’ini ise Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi Yanık Merkezine ulaştırmak üzere harekete geçti" dedi.

23.50: TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TTK Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağındaki patlama nedeniyle Bartın Valisi Nurtaç Arslan'ı arayarak bilgi aldı, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralılara acil şifa diledi.

23.35: MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, maden ocağında patlamanın yaşandığı Bartın'ın Amasra ilçesine gidecek.

23.14: KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden kazasında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara da şifa diledi.

23:12: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yarın Bartın'a giderek çalışmaları koordine edecek.

22:59: Fatih Dönmez "Arkadaşlarımızın yapmış olduğu ilk değerlendirmeler grizu patlaması olduğu şeklinde. Kısmi göçükler var havalandırma çalışıyor' dedi.

22.55: Süleyman Soylu "Madende 110 kişi çalışıyordu. Riskli bölgede 49 kişi vardı. 14 kardeşimiz hayatını kaybetti. 3 kişi yoğun bakımda" dedi. 

22.50:  İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez patlama yerine ulaştı. 

22.19: Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, maden kazası sonrası olası ihtiyaç için bölgedeki hastanelere ilave kan ürünleri ve olası yanık vakaları için plazma sevklerinin yapıldığını ve şu an acil bir kan ihtiyacı bulunmadığını söyledi.

Fatih Dönmez 20 Eylül'de patlama meydana gelen Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun Amasra'daki maden işletmesini ziyaret etmiş ve güvenlik önlemlerin önemine dikkat etmişti

22.10: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2 kişinin hayatını kaybettiğini 20 kişinin de yaralandığını söyledi.

22.15: Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağında meydana gelen patlamanın trafo kaynaklı olduğu bilgisinin sehven paylaşıldığını duyurdu ve ekledi: Patlamanın nedeni henüz belirlenemedi

22.03: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden kazasıyla ilgili süreci ve tüm kurumların katıldığı çalışmaların koordinasyonunu yakından takip ettiği açıklandı.

21.45 :Adalet Bakanı Bekir Bozdağ "Patlamayla ilgi Amasra Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlatmıştır. Hadise bütün boyutlarıyla soruşturulacak" dedi.

21.40:  TBMM Başkanı Mustafa Şentop, mahsur kalan işçilerin kurtarılması için devletin tüm kurum ve imkanlarıyla çalıştığını açıkladı. Meclis Başkanı Şentop, "İşçi kardeşlerimizin sağ salim kurtarılması için devletimiz tüm kurumları ve imkanlarıyla çalışmaktadır. Cenabıhak ülkemizi ve milletimizi korusun" ifadelerini kullandı.

21.30:  Madenden şuana kadar 12 kişinin kurtarıldığı açıklandı.

21.10 Kurtarma çalışmalarının devam ettiği alandan ilk fotoğraflar geldi.

20.55: AFAD patlamanın nedeninin trafo kaynaklı olduğunu açıkladı.

20.47: CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın başkanlığında CHP heyeti, patlamayı incelemek üzere Bartın’a doğru yola çıktı.

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı: Maden kazası ile ilgili soruşturma başlatıldı. Olayla ilgili 3 savcı görevlendirildi

20.40: Bartın Valisi Arslan "Şu an -300 kotunda 44, -350 kotunda da 5 yaralımız vardı. Bunlardan 12'si yaralı olarak kurtarıldı" dedi.

20:11: Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı, Amasra'daki maden kazası ile ilgili soruşturma başlattı.

20.08 Patlamanın meydana geldiği alandaki 2 işçi yer altından çıkarıldı. Sağlık durumları iyi olan işçiler "Şiddetli bir patlama oldu. Her yer karanlığa gömüldü" dedi.

2 bakan Bartın'a gidiyor

19.54 Maden ocağında patlama nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, maden ocağındaki patlama nedeniyle Bartın Amasra'ya gidiyor.

19.36 Bartın Valiliği'nden yapılan açıklamada, "Amasra Taşkömürü İşletme Müessesinde saat 18.15 sıralarında -300 kotunda henüz nedeni belli olmayan kısmi bir patlama meydana gelmiştir. Olay yerine tüm ekiplerimiz seferber edilerek gerekli çalışmalara başlanmıştır" ifadeleri kullanıldı.

18.15 TTK Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında henüz belirlenemeyen nedenle patlama meydana geldi. İhbar üzerine olay yerine sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Vali Nurtaç Arslan, patlamanın nedeninin henüz bilinmediğini söyledi.