26 Ekim 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.10.2024 12:31 | Son Güncelleme: 25.10.2024 12:32

Bekir Ağırdır’ın analizi: O karedeki kilit isim Efkan Âlâ

Araştırmacı Bekir Ağırdır Oksijen TV’de gündemin öne çıkan konularını yorumladığı röportajda, Devlet Bahçeli’nin DEM Partililerle el sıkıştığı karede AK Parti Genel Başkan Vekili Efkân Âlâ’nın olmasına dikkat çekerek “devlet aklı” vurgusu yaptı
Bekir Ağırdır’ın analizi: O karedeki kilit isim Efkan Âlâ

Bekir Ağırdır röportajında Devlet Bahçeli’nin Dem Partililerin elini sıkmasıyla başlayan ve meclisteki konuşmasında Öcalan çağrısı yapmasıyla devam eden süreci değerlendirdi. Ağırdır, Bahçeli’nin mecliste DEM Partililerin elini sıkmaya gittiği sırada yanındaki isimlerden birinin Efkan Âlâ olmasına dikkat çekerek şunları söyledi:  

AK Parti’de ya da iktidarın oy desteğinde bir çözülme var ama henüz muhalefetin oy desteğinde fırlamaya dair bir emare yok elimizde. Yani toplum umutsuz ve çaresiz. Bunun ürettiği de bin tane problem var ama trafik anarşisi diye bakın ama Yenidoğan çetesi diye bakın. Eğitimde ne oluyor, huzurevlerinde ne oluyor onu da bilmiyoruz bütün bu savrulma içinde. Dolayısıyla burada Devlet Bahçeli'nin ağzından bu açılımın o anlamıyla ima ettiği bir şey var. 

Benim gördüğüm mecliste el sıkışma anında, daha sonra Devlet Bey’in açıklamalarından sonraki açıklamalar silsilesi içinde önemli bir figür daha vardı kamuoyunun dikkatini çekmek istediğim. Devlet Bahçeli DEM Partililere el sıkmaya yürürken hemen sol arkasında Efkan Âlâ vardı. Efkan Bey kim? Efkan Bey AK Parti Genel Başkan Vekili. Ve de üstelik genel seçimlerden ve yerel seçim mağlubiyetinden sonra “görevden alınacak mı alınmayacak mı” diye tartışması yapılan isimlerden biri. Ama görevden alınmadığı gibi, Efkan Bey bir şey daha yaptı, sadece el sıkışma değil. Bir televizyon kanalına çıktı. 1,5-2 sene sonra ilk defa uzun uzun tek başına bir röportaj vererek bu açılımın çerçevesini anlattı.

Ben Efkan Bey’i AK Partili gibi görmüyorum. AK Parti milletvekili, AK Parti yetkilisi doğru. Ama AK Partili gibi görmüyorum. Aynı zamanda Efkan Bey devlet dediğimiz, devlet aklının temsilcilerinden biri. Dolayısıyla bir biçimde sistem kendi içinde “Bütün bu hikayeyi yönetemiyorsak, bütün bu gündelik hayat bir sürü problem üstümüze üstümüze geliyorsa bir yerden başlamamız gerekiyor” diye bir müdahale arayışı da olabilir bu. Sonuç alır alamaz, bütün iktidar ortaklarını buna ikna ederler edemezler ayrı bir bahis. Ama bunu önemli bir emare olarak sayıyorum, önümüzdeki günlerde yaşanacakları belirlemek için.

Bahçeli-Öcalan “diyaloğu” | TUSAŞ | Efkan Âlâ | Cumhuriyet 101 yaşında | Bekir Ağırdır