20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Giriş: 22.07.2024 13:20 | Son Güncelleme: 22.07.2024 13:36

Beton bariyerler ölüm tuzağına dönüşüyor

Park sorununun yaşandığı illerde araçların kaldırıma çıkmasını engellemek için konulan beton bariyerler yaralanmalara hatta ölüme neden oluyor. Çözüm yumuşak bir maddeden üretmek
Beton bariyerler ölüm tuzağına dönüşüyor - Resim: 4

Kaldırımlar neden beton bariyerlerle dolu?

Aslında esas sorun park etme konusu. Kaldırımlara, duraklara, hatta yaya geçidine park eden çok sayıda sürücü var. Bunun sebebi ise caydırıcı bir ceza sistemimizin olmaması. Türkiye’de izinsiz yerlere park etmenin cezası 690 TL. Oysa, Avrupa’da cezalar 100-150 euro arasında değişiyor. Böyle olunca, Türkiye’de belediyeler kaldırımlara park edilmesini önlemek için bu beton bariyerlere mecbur kalıyorlar.

Beton bariyerler ölüm tuzağına dönüşüyor - Resim: 5

Bariyerlerin plastik olması gerekmiyor mu?

İlk konulan bariyerler plastikti. Fakat plastik, özellikle güneşte çok çabuk yıpranan, araçların rahatlıkla üstüne çıkabildiği bir malzeme olduğu için işe yaramadı. Araçlar yine yarım tekerlek koyup park etmeye devam ettiler. 2 şeritli yollar 1.5 şerite düştü.

Beton bariyerler ölüm tuzağına dönüşüyor - Resim: 6

Önceden mantarlar vardı?

SUV araçlar bu mantarları da kolaylıkla aştılar. Ayrıca, esnaf mal indirmek ya da lokantaya gelen müşteriye park yeri açmak gibi sebeplerle bu mantarları kaldırımdan söküp çıkarmayı başardı. Bunun üzerine, içi demir dolgulu, kırılması çok zor, yüksek beton bariyeler koydular. Böylelikle, diğer malzemeler gibi yenilemek zorunda kalmadıkları için tasarruf da ettiler.

Beton bariyerler ölüm tuzağına dönüşüyor - Resim: 7

Karbon kullanılırsa daha az zarar verecektir

Beton bariyerler kazalarda yaralanmaları arttırmıyor mu?

Kazalarda ölüm ve yaralanmaların sebebi beton bariyerler diyemesek de, özellikle başa gelen darbelerle kazada yaralanma riskini tabii ki artırıyor. Geçen hafta Beykoz’daki kazada da sürücü yere savruldu ve kaldırımdaki beton bariyere kafasını çarpıp hayatını kaybetti. Arabaların çarpması sonucu, beton bariyerlerden kırılan parçaların savrularak kaldırımdaki yayalara isabet ettiği örnekler de var.