25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.01.2023 09:50 | Son Güncelleme: 01.01.2023 09:59

Beyoğlu’nun imar anayasası hazırlandı

İstanbul Beyoğlu için İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından imarın anayasası olarak tabir edilen 1/25 binlik planlar hazırlandı. Plan hedeflerine göre 2050 yılına kadar anaokulu sayısı 60’a, yeşil alan 107 hektara çıkartılacak. 2025 yılına kadar da LGBT+ sığınma evi açılacak
Beyoğlu’nun imar anayasası hazırlandı

İstanbul’un tarihi, turistik, kültür ve sanat merkezi kabul edilen Beyoğlu için İstanbul Büyük Şehir Belediyesi (İBB) tarafından 1/25binlik imar planları hazırlandı ve önümüzdeki ocak ayı içinde İBB Meclisi’ne getirilecek. Mekansal Strateji Planı adı verilen çalışma meclis tarafından onaylanırsa Beyoğlu’nda alt yapısından üst yapısına, yeşil alanından parklarına, kültür alanlarından deniz kıyısının halka açılımına kadar bütün projeler bu plan çerçevesinde şekillenecek.

11 temel sorun

İstanbul için ilk kez uygulanacak yöntem için 2 bin yılının eylül ayında düğmeye basıldı. Aradan geçen 2 yıl içinde 300’den fazla etkinlik düzenlendi, 15 binden fazla kişiyle görüşüldü, muhtarlarla, sivil toplum ve kuruluşlarla toplantılar organize edildi ve binden fazla öneri toplandı. Yapılan görüşmeler sonucunda ise Beyoğlu ile ilgili temel 11 sorun saptandı. Bu sorunlar: “Depreme dayanıksız yapı stoku, yoksulluk, kültürel miras yapılarının bakımsızlığı, boş- metruk binaların yarattığı tehlike, uyuşturucu, otopark yetersizliği, çocuk oyun alanı eksikliği, park ve yeşil alan azlığı, pandemide zarar gören esnaf, güvenlik zafiyeti ve yol sorunu” 

İstanbul’un kalbi olarak nitelenen Beyoğlu için İstanbul Büyükşehir Belediye’si tarafından imarın anayasası olarak tabir edilen 1/25 binlik planları hazırlandı. Plan hedeflerine göre 2050 yılına kadar 13 olan anaokulu sayısı 60’a, 61 hektar olan yeşil alan 107 hektara çıkartılacak. 2025 yılına kadar da LGTBİ+ sığınma evi açılacak

2050 hedefleri belirlendi

Sorunların saptanmasından sonra da temel 9 politika belirlendi ve bu kapsamda da 2025, 2030 ve 2050 hedefleri kondu. Yapılan planlamaya göre de belirlenen 84 hedeften bazıları ise şöyle:

Hedef gösterge                                  Şu an   2025    2030    2050

Aile Sağlık Merkezi Sayısı                   -           2          5          10

Anaokulu ve kreş sayısı                      13        17        26        60

Yeşil alan büyüklüğü (ha)                   61        66        86        107

Yeşil koridor uzunluğu (m)                -           3.500   7.500   13.500

Cep park sayısı                                  -           3          8          28

Erişilebilir kıyı oranı (%)                     55        65        75        95

Kadınların istihdama katılımı (%)       30        35        40        75

Kadın Yaşam Evi Sayısı                       -           3          10        15

LGBTİ+ Sığınma Evi Sayısı                   -           1          -           -

Festival sayısı                                     -           8          28        108

 

Bu bir dönüşüm değil

Hazırlanan plan İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün koordinasyonunda yürütülüyor ve Akgün uzun süredir çalışılan planın bir dönüşüm planı olmadığına dikkat çekiyor. Akgün Beyoğlu’nu İstanbul’un kalbi olarak nitelerken yapılan çalışmalarda ede ettikleri çarpıcı bir sonucu ise şöyle açıkladı: “ Beyoğlu’nun bir tarafında yabancıların yüksek kiralarla oturduğu bir kesim yer alırken yoksulluk yaşayan, kamusal hizmete erişemeyen eşitsizlik ile karşı karşıya kalan bir kesim de var. 233 bin nüfuslu Beyoğlu’nda yaklaşık 3 bin kişinin okuma yazması yok ve bunların yüzde 85’i kadın. Böyle adaletsiz bir durum ile karşı karşıyayız”

Rantın önüne geçilecek

Akgün ortaya çıkan sorunları çözmek ve ilerleyen dönemde benzer sorunlar da yaşamamak için 2 yıldır yürüttükleri çalışmanın anayasasını oluşturduklarını söyledi: “2 yıl boyunca şeffaf ve her kesimin görüşünü alarak 1/25 bin planlarını hazırladık. Bu bir bakıma Beyoğlu’nun imar anayasası olacak. Keyfi uygulamaların, rantı maksimize eden projelerin önüne geçilecek. Bu planın sağlıklı bir şekilde hayata geçmesi ve uygulanabilmesi için de her kesimin katılım gösterdi ve fikirlerini dikkate alarak hazırladığımız bir plan ortaya çıktı. İstanbul’da ilke bu kapsamda böyle bir çalışma yapıldı. Şu anda da https://www.beyoglusenin.ist/ sitesinde çalışmamızı paylaşıyoruz. Gelecek önerileri de göze alarak çalışmamızı revize edeceğiz ve yeni yılın ilk ayı İBB Meclisi’ne sunacağız”

Gezi Parkı yeşil alan

Belki de Beyoğlu’nda tartışmaların merkezinde olan Gezi Parkı’nın korunup korunmayacağını sorduğumuzda ise Gürkan, “Taksim için yarışma düzenlendi çok büyük bir katılım ile de hazırlanan proje halkın oyları ile belirlendi. Dolayısıyla bilimsel ve bütüncül olarak hazırlanan Beyoğlu Mekansal Strateji Planı’nda da Gezi Parkı yeşil alan olarak belirlendi” diyor. Beyoğlu Belediyesi’nin AKP’de olduğunu ve yerel yönetimin bu plana muhalif olma ihtimalini sorduğumuzda ise “Ortaya çıkacak plana sahip çıkılması süreç içerisinde hem yerel yönetimin hem de kamu kurum ve kuruşlarının görüşleri alındı. Çok şeffaf ve katılımcı bir çalışma gerçekleştirildi” diyerek cevap verdi.