17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.01.2024 16:05 | Son Güncelleme: 15.01.2024 16:18

Bloomberg: Erdoğan, yetkililerden Davos'a gitmemelerini istedi

Bloomberg'in iddiasına göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ve Türk yetkililerden Davos'taki Dünya Ekonomi Forumu'na katılmamalarını istedi. Söz konusu istediği sebebi olarak forumun, İsrail-Hamas savaşına dair tutumu gösterildi
Bloomberg: Erdoğan, yetkililerden Davos'a gitmemelerini istedi

Bloomberg'in konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere dayandırdığı haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, organizatörlerin İsrail'in Hamas'a karşı yürüttüğü savaş konusundaki tutumu nedeniyle yetkililerinden Dünya Ekonomik Forumu'na katılmamalarını istedi. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen kişiler, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in siyasi ve iş dünyası liderlerinin yıllık toplantısına katılmayı planladığını ancak İsrail'in Gazze'deki savaşını eleştiren Erdoğan'ın Şimşek'in gitmesini istemediğini söyledi.

Davos'a gitmemesi Şimşek'in son günlerde yaptığı bir başka plan değişikliğini izliyor. Haziran ayında Erdoğan tarafından yapılan hükümet değişikliğinin bir parçası olarak atanan bakan, geçen hafta New York'ta Merkez Bankası tarafından yatırımcılarla düzenlenen bir toplantıya katılacaktı ancak bunun yerine toplantıya sanal olarak katıldı. Hem Erdoğan'ın hem de Şimşek'in ofisleri konuyla ilgili Bloomberg'ün yorum taleplerini reddetti. 

Davos Forumu'nun kurucusu Klaus Schwab, Hamas'ın Ekim ayında düzenlediği sürpriz bir baskında yaklaşık bin 200 kişiyi öldürmesinin ardından Hamas'ın "İsrail'e yönelik terörist saldırılarını" kınadı. Schwab ayrıca Gazze'deki sivil halkın korunması için önlem alınması çağrısında bulunurken, bu açıklama Türk siyasetçileri kızdırdı. Bu Erdoğan'ın Davos'a karşı İsrail-Filistin çatışması konusunda ilk kez tavır alışı değil. 

Erdoğan 2009'dan beri katılmıyor

Erdoğan, 2009 yılında İsrail'in bir önceki yıl Gazze'ye düzenlediği askeri operasyon nedeniyle dönemin Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile yaptığı tartışmayı terk etmiş ve bir daha foruma katılmayacağını söylemişti. Türk yetkililer birkaç yıl sonra tekrar katılmaya başlasa da Erdoğan bir daha hiç Davos'a gitmedi. Erdoğan Gazze'deki ölümler nedeniyle İsrail'i eleştirdi ve Hamas'ı Filistinlilerin hakları için mücadele eden bir grup olarak savundu ancak Yahudi devletiyle bağlarını tamamen koparmaktan kaçındı. Türkiye bölgede İsrail'i tanıyan az sayıdaki ülkeden biri.