06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.03.2023 14:21 | Son Güncelleme: 06.03.2023 14:36

Bloomberg muhalefetin yeni formülünü yazdı: Yavaş ve İmamoğlu'nun istifa etmesine gerek yok

Bloomberg, bugün İYİ Parti lideri Meral Akşener ile görüşen Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'nun cumhurbaşkanı yardımcısı olunması konusunda muhalefetin anlaştığını yazdı. ABD merkezli haber sitesine konuşan bir kaynak, "Anlaşmaya göre seçimlerden önce istifa etmeleri gerekmeyecek" dedi
Bloomberg muhalefetin yeni formülünü yazdı: Yavaş ve İmamoğlu'nun istifa etmesine gerek yok

Bloomberg'in yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre muhalefet geçen hafta bloğun en büyük ikinci üyesini kaybetmesinin eşiğine geldikten sonra yeniden bir araya gelmek için Ankara ve İstanbul'un popüler belediye başkanlarından cumhurbaşkanı yardımcısı olarak faydalanmak istiyor. 

Ana muhalefet partisinden üst düzey yetkililer, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun yardımcısı olarak onaylanabileceğini söyledi. Ana muhalefet partisi ve İmamoğlu ile Yavaş'ın ofisleri konu hakkında yorum yapmayı reddetti.

"İstifa etmek zorunda kalmayacaklar"

Görüşmeler kamuya açık olmadığı için isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan kişiler, anlaşmaya göre Yavaş ve İmamoğlu'nun Mayıs ayında yapılması planlanan seçimlerden önce belediye başkanlığı görevlerinden istifa etmek zorunda kalmayacaklarını söyledi. 

Muhalefetin cumhurbaşkanı adayı konusundaki anlaşmazlıkların ikinci büyük muhalefet partisi İYİ Parti'nin lideri Meral Akşener'in grubunu ittifaktan çekebileceğini söylemesine yol açmasının ardından bu çaba daha da aciliyet kazandı. Akşener, partisinin ayrılacağını resmi olarak açıklamasa da, geçen hafta yaptığı açıklamalar bunun bir olasılık olduğunun sinyallerini verdi. Akşener, Kılıçdaroğlu'nun adaylığını reddederek bloğu çökme tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. Her ikisi de CHP'li olan İmamoğlu ve Yavaş'ı adaylığa davet etti. 

Muhalefetin bölünmesi Erdoğan'a zafer kazandırabilir

İki belediye başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı yarışmak için anketlerde popüler isimler olarak öne çıkıyorlar. Muhalefet ittifakı başlangıçta Erdoğan'ın eski müttefiklerinden ikisi de dahil olmak üzere altı partiden oluşuyordu. Bugün öğleden sonra, kalan beş partinin Erdoğan'a karşı yarışacak cumhurbaşkanı adayı olarak Kılıçdaroğlu'nu ilan etmesi bekleniyor.

Muhalefet söz konusu olduğunda seçmenler bölünmüş görünüyor. Son kamuoyu yoklamalarına göre seçmenlerin yarısından azının Erdoğan'ın AK Parti'si ve milliyetçi müttefikleri lehine oy kullanması bekleniyor. Muhalefete oy verenler ise ağırlıklı olarak altı parti ile HDP arasında bölünmüş durumda. Bölünmüş bir muhalefet, Erdoğan ve müttefiklerinin sandıkta zafer kazanmalarına yetecek desteği almalarını sağlayabilir.