27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.07.2023 16:57 | Son Güncelleme: 06.07.2023 17:40

Bloomberg yazdı: İzmir limanının satışı için Körfez ülkeleriyle görüşülüyor 

Hazine ve Maliye Bakanlığı geçen ay kamu varlıklarının satılmayacağını açıklayarak Körfez ülkeleriyle görüşüldüğü iddialarını yalanladı. Ancak Bloomberg'in haberine göre Bakan Uraloğlu, Alsancak Limanı'nın işletme haklarının satışı için Arap ülkeleriyle görüşüldüğünü söyledi
Bloomberg yazdı: İzmir limanının satışı için Körfez ülkeleriyle görüşülüyor 

Yeni ekonomi ekibinin yabancı yatırım hamlesi kapsamında ilk büyük anlaşmanın İzmir'de bulunan Alsancak Limanı'nın işletme haklarının Körfez Arap ülkelerine satışı olacağı öne sürüldü. Geçen ay Mehmet Şimşek yönetimindeki yeni ekibin Varlık Fonu’ndaki Türk Hava Yolları, Türk Telekom ve BOTAŞ gibi kurumların satışı için analiz yaptığı iddiası Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yalanlanmıştı. Ancak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu Bloomberg'e yaptığı açıklamada "Körfez bölgesindeki ülkelerle yatırım görüşmeleri var ve Alsancak Limanı da bu yatırımlar kapsamında" dedi. 

"Arkadaşlarımız bakan yardımcısı düzeyinde görüştüler" diyen Uraloğlu, alıcıların isimlerini vermedi ve anlaşmanın potansiyel değerini belirtmedi. Liman, Türkiye Varlık Fonu'na (TVF) ait ve ulusal demiryolu şirketi TCDD tarafından işletiliyor.  Bloomberg'in haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yatırım çekmek amacıyla bu ay içinde BAE, Suudi Arabistan ve Katar gibi Körfez ülkelerini ziyaret edecek.

Alsancak Limanı'nın 2004 yılında özelleştirilmesi planlandı ve 2007 yılında ihaleye çıkarıldı. Hutchinson Port Holdings ve Global Yatırım Holding'in dahil olduğu ortak bir girişim 1,28 milyar dolarlık en yüksek teklifi verdi ancak anlaşma bir mahkeme kararıyla engellendi ve grup daha sonra geri çekilmişti.