27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.07.2023 12:10 | Son Güncelleme: 29.07.2023 12:23

Bodrum Belediye Başkanı Aras'tan YK Enerji'nin açıklamasına yanıt

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras dün Akbelen Ormanı'ndaki ağaç kesimine dair kamuoyu açıklaması yapak YK Enerji'ye yanıt verdi. Aras, "Marifet, doğayı öldürmeden üretmek için var olmak ve çalışmak" dedi
Muğla'nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı'nda 24 Temmuz Pazartesi sabahından beri ağaç kesimi sürüyor
Muğla'nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı'nda 24 Temmuz Pazartesi sabahından beri ağaç kesimi sürüyor

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Limak Holding ile ortak yaptığı termik santrallere linyit sağlayan açık maden ocağına ilişkin kamuoyu açıklaması yapan YK Enerji'ye yanıt verdi. 

Aras açıklamasında, "Yaptığınız kamuoyu açıklamasının başında, 1987 yılından itibaren yerli kaynaklarımızı kullanarak ülkemizin enerji ihtiyacını karşıladığınızı ve başta faaliyet bölgeniz olmak üzere ülke ekonomisi ve halkımızın refahı için katma değer sağladığınızı, özellikle belirtiyorsunuz ancak, her ne hikmetse su konusundan tek bir kelime dahi söz etmiyorsunuz" ifadelerini kullandı.

"Bodrum sayenizde susuzluktan kıvranıyor"

İki termik santralin Bodrum'un iki yıllık su ihtiyacını bir yılda kullandığını aktaran Aras, "Böylece Türk Turizm Sektörü’nün gözbebeği ve dünya markası olan Bodrum, şirketinizin sayesinde susuzluktan kıvranıyor" dedi. 

Aras'ın açıklamasının tam metni şöyle:

YK Enerji Şirketi tarafından yapılan Kamuoyu Açıklamasına cevap.

Sayın Yetkililer..

Yaptığınız kamuoyu açıklamasının başında, 1987 yılından itibaren yerli kaynaklarımızı kullanarak ülkemizin enerji ihtiyacını karşıladığınızı ve başta faaliyet bölgeniz olmak üzere ülke ekonomisi ve halkımızın refahı için katma değer sağladığınızı, özellikle belirtiyorsunuz ancak, her ne hikmetse su konusundan tek bir kelime dahi söz etmiyorsunuz. 

Şirketinizin işlettiği iki termik santral, Bodrum’un iki yıllık su ihtiyacını bir yılda kullanıyor ve böylece Türk Turizm Sektörü’nün gözbebeği ve dünya markası olan Bodrum, şirketinizin sayesinde susuzluktan kıvranıyor. 

Siz ülkemizin enerji ihtiyacının %2.5 oranındaki kısmını üreteceksiniz diye 3500 yıllık bir antik kent çöle dönüşsün ve insanları susuzluk içinde sürünsün mü ?

Açıklamanızda sanki bir lütufmuş gibi çoğunluğu bölge halkından olmak üzere 3100 kişiyi çalıştırdığınızı ve bunun aileleriyle birlikte 15 bin kişinin geçiminin sağlanması demek olduğuna vurgu yapıyorsunuz. Ne yani, rant uğruna ormanlarını, sularını talan ettiğiniz insanların yerine Afgan Mültecileri mi çalıştıracaktınız ? Bunu yapmadığınız için size minnet duymamız, teşekkür etmemiz mi gerekiyor ?

Diyorsunuz ki, bu santraller yılda bir milyar Euro pozitif katkı sağlıyor. Doğrudur, sağlıyordur ama bu para zaten vatandaşlara değil, patronlarınız tarafından işletilen köprülerin, tünellerin ve havalimanlarının milyarlarca Euroluk garantili geçiş ödemelerine gidiyor.

Ayrıca, on binlerce ağacın canını alarak gerçekleştirmekte olduğunuz kömür madeni kazısı vahşetinden sonra atom bombası atılmış gibi bir görünüme ulaşan, içinde tek bir canlı bile kalmayan alanları yeniden ağaçlandırsanız ne olur ağaçlandırmasanız ne olur ? 

Son olarak, size göre öyle olmasa da marifet, doğayı öldürdükten sonra rol icabı diriltmeye çalışmak değil, doğayı öldürmeden üretmek için var olmak ve çalışmaktır.