21 Eylül 2026, Pazartesi
Gece Modu Gece Modu Gündüz Modu Gündüz Modu
Haber Giriş: 21.09.2026 14:36 | Son Güncelleme: 21.09.2026 15:22

Bodrum kıyılarındaki 175 dönümlük Hazine arazisi özelleştirme listesinde

Bodrum kıyılarındaki 175 dönümlük Hazine arazisi özelleştirme listesinde

Cumhurbaşkanı kararıyla Bodrum’un Gündoğan, Kumbahçe ve Konacık mahalleleri ile İstanbul Rumeli Feneri’ndeki dört Hazine arazisi özelleştirme programına alındı. Listede bir yarımada, Karaada’ya bakan kıyı arazisi, kısa süre önce yaşlı bakımevi olarak planlanan bir alan ve yaklaşık 30 yıldır doğal sit statüsündeki bir parsel bulunuyor


İstanbul ve Bodrum’daki toplam 193 bin metrekarelik dört Hazine arazisi özelleştirme kapsamına alındı. 18 Eylül’de Resmi Gazete’de yayımlanan cumhurbaşkanı kararında, arazilerin satış, kiralama, gelir ortaklığı, ayni hak tesisi veya işletme hakkının devri gibi yöntemlerle değerlendirilebileceği belirtildi. İşlemlerin 31 Aralık 2028’e kadar tamamlanması öngörülüyor. Karar kapsamındaki arazilerin konumları ise dikkat çekiyor.

30 yıldır doğal sit alanı

Listedeki ilk arazi, İstanbul Sarıyer Rumeli Feneri Mahallesi’ndeki 17 bin 893 metrekare büyüklüğündeki alan. Tapuda “tarla” olarak kayıtlı arazi Düzbağlar mevkiinde bulunuyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün Sit Alanları Yönetim Sistemi kayıtlarına göre parsel, 15 Kasım 1995 tarihinden bu yana üçüncü derece doğal sit alanında yer alıyor. Özelleştirme kararında sit statüsünün sonraki işlemlerde nasıl değerlendirileceğine ilişkin özel bir hüküm bulunmuyor.

Yarımadada 500 yataklı otel planı

Karardaki diğer üç arazi Bodrum’da ve toplam büyüklükleri 175 bin 546 metrekare. Bunların en dikkat çekeni, Gündoğan Mahallesi Kızılyar Burnu’ndaki 61 bin 714 metrekarelik parsel. Taşlık ve kayalık niteliğindeki arazi, üç tarafı denizle çevrili yarımadanın uç bölümünde bulunuyor. Arazinin dikkat çekme nedeni ise daha önce turizm yatırımına açılmış olması.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2022 tarihli şartnamesine göre, geçen günlerde özelleştirme kapsamına alınan parsel ile yanındaki parselin yaklaşık 41 bin metrekarelik kısmı, 49 yıllığına 500 yataklı beş yıldızlı otel yapılması amacıyla tahsise çıkarılmıştı. Açık artırma başlangıç bedeli 200 milyon, teminat 40 milyon liraydı. Alan 2023’te aynı koşullarla yeniden tahsise çıkarılırken başlangıç bedeli 500 milyon, teminat ise 100 milyon liraya yükseltildi.

Bodrum’daki diğer arazi ise Kumbahçe Mahallesi’nin Tavşan Burnu’nda, “Başak Cennet Koyu” olarak bilinen bölgede yer alıyor. Karaada’ya bakan, 58 bin 458 metrekarelik kıyı arazisi tapuda “taşlık ve çalılık” olarak kayıtlı.

Yaşlı bakımevi planlanan parsel de listede

Listedeki son parsel ise yine Bodrum’da kıyıdan içeride bulunan Konacık Mahallesi’nde 55 bin 374 metrekarelik alan. Parselin güney kısmında kalan 10 bin 326 metrekarelik bölümü için Muğla Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından “Huzurevi ve Sosyal Hizmet Merkezi” amacıyla tahsis talebinde bulunulmuştu. Yaşlı bakımevi amaçlı imar planı değişikliği, Ocak 2026’da Bodrum Belediye Meclisi’nden, mart ayında ise Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçti. Yeni cumhurbaşkanı kararı ise yalnızca yaşlı bakımevi için ayrılan bölümü değil, parselin tamamını özelleştirme programına aldı. Kararda daha önce planlanan kamu projesinin devam edip etmeyeceğine ilişkin açıklama yapılmadı.

Kaynak: Gazete Oksijen