22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.04.2021 16:45 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Büyük ustaya veda

Türk basınının efsane kalemlerinden Selahattin Duman'ı tedavi gördüğü hastanede 71 yaşında kaybettik
Büyük ustaya veda

Benzersiz yazı stiliyle Türk basınının en çok okunan yazarlarından Selahattin Duman, perşembe sabah saatlerinde hayatını kaybetti. 18 Temmuz 2020’de İzmir Torbalı’da ağır bir trafik kazası geçiren Selahattin Duman’ın kaza sonrası yapılan tetkiklerinde, aort damarında tehlikeli boyutta genişleme (anevrizma) bulunduğu ortaya çıkmıştı. Usta yazar kaza sırasında aldığı yaralar iyileştikten sonra uzun ve zorlu bir kalp ameliyatı geçirmiş, 19 günü yoğun bakım olmak üzere yaklaşık 1 ay hastanede kaldıktan sonra İzmir Aliağa’daki evinde dinlenmeye çekilmişti. Duman aylar süren nekahat döneminin ardından kendini biraz toparlamış ve yazı hayatına Oksijen’le geri dönmüştü. Geçirdiği kazayı 22 Ocak'ta "Ben ölmüşüm de haberim olmamış", 29 Ocak'ta "Disko topuna dönmüşüm" başlıklı yazılarıyla gazetemizde kaleme almıştı. Ne yazık ki Duman’ın okurlarıyla buluşması uzun soluklu olamadı. Kalp kapakçığında önemli bir sorun oluşan Duman geçen ay ağır bir ameliyat daha geçirmek zorunda kaldı. Ameliyat başarılı geçse de, oluşan komplikasyonlar nedeniyle tekrar yoğun bakıma alındı. Acı haber, Oksijen’in yeni sayısının baskıya girdiği perşembe sabah saatlerinde geldi. Türk basın tarihinin en renkli yazarlarından Selahattin Duman, tedavi gördüğü İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 71 yaşında hayata ve okurlarına veda etti.

Yarım asırlık gazeteci

4 Haziran 1950’de doğan Selahattin Duman Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Gazetecilik Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. Gazeteciliğe 1970 yılında Ankara'da Memleket Gazetesi’nde başladı. Daha sonra Adalet Gazetesi’nde sayfa sekreteri ve Yazı İşleri Müdürü olarak çalıştı, Yeni Ulus gazetesinin yazı işlerinde görev aldı. 1982’de İstanbul’a yerleşen Duman, uzun yıllar Günaydın ve Sabah gazetelerinde yazı işleri yöneticiliği yaptı. Dönemin en iyi birinci sayfa tasarımcısı olarak bilinen Duman 90’lı yıllarda Sabah gazetesinde köşe yazmaya başladı.

Olay yaratan yazılar…

Arapça, Osmanlıca ve tarih bilgisi renkli üslubuyla birleşince Türk basınında yeni bir sayfa açıldı. Dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın geniş bir kafileyle çıktığı Uzakdoğu seyahatine katılan Duman, gezi sırasında tanık olduğu her şeyi kendine has üslubuyla kaleme alarak Türkiye’de gündem yarattı. O günlerin özel TV kanalları ana haber bültenlerinde Duman’a bağlanarak veya yazısından alıntılar yaparak gezinin perde arkasını izleyicilerine aktardılar. Duman “Seyrek bıyıklı asabi şahsiyet”, “uzun boylu sevgi insanı”, “mülayim bakışlı gözlüklü şahsiyet”, “kelimeleri taksite bağlayan adam” gibi terimleri siyasi mizaha kazandırdı.
Zülfü Livaneli, Yaşar Kemal ve Selahattin Duman
Zülfü Livaneli, Yaşar Kemal ve Selahattin Duman

VATAN’ın kurucuları arasındaydı

2002 yılında yayın hayatına başlayan VATAN’ın kurucuları arasında yer alan Duman, aynı çizgide devam ettirdiği yazılarıyla gazetenin kısa zamanda Türkiye'nin en etkili ve saygın yayın organları arasında yer almasına büyük katkı yaptı. VATAN’ın el değiştirmesinden sonra gazeteden ayrılan Duman kısa bir süre Hürriyet’te ve bazı aylık yayınlarda yazılar kaleme aldı. Özge Nivan isimli bir kızı olan Duman’ın “Kendimi Tebrik Ederim”, “Suçumuz Mükemmel Olmak”, “Kadınları Anlarmış Gibi Yapma Sanatı” adlı kitapları bulunuyor. Duman ayrıca “Komser Şekspir”, “Romantik” ve “Bir Erkeğin Anatomisi” filmlerinde de rol almıştı.