22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Giriş: 05.03.2024 15:05 | Son Güncelleme: 05.03.2024 15:06

Çatalhöyük'te 8 bin 600 yıllık ekmek bulundu

Dünyada kentleşmenin olduğu ilk yerlerden Çatalhöyük'teki kazıda 8 bin 600 yıllık ekmek bulundu
Kaynak: AA
Çatalhöyük'te 8 bin 600 yıllık ekmek bulundu - Resim: 1

Konya'nın Çumra ilçesinde yer alan, Neolitik dönemde yaklaşık 8 bin kişinin bir arada yaşadığı Çatalhöyük'te, üstten girilen, birbirlerine bitişik kerpiç evlerin bulunduğu Mekan 66 olarak adlandırılan alanda fırın yapısı keşfedildi.

Çatalhöyük'te 8 bin 600 yıllık ekmek bulundu - Resim: 2

Büyük ölçüde tahrip olan fırının çevresinde, buğday, arpa, bezelye tohumlarıyla yiyecek olabileceği değerlendirilen avuç içi büyüklüğünde bir buluntuya rastlandı. Necmettin Erbakan Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (BİTAM) yapılan analizlerde, süngerimsi kalıntının, milattan önce 6600'e tarihlendirilen mayalanmış ekmek olduğu belirlendi. Kazı Heyeti Başkanı ve Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Umut Türkcan, arkeoloji denilince akla yapılar, anıtlar, buluntuların geldiğini söyledi.

Çatalhöyük'te 8 bin 600 yıllık ekmek bulundu - Resim: 3

Bugün modern arkeolojinin, gıdanın da arkeolojisine çalıştığına işaret eden Türkcan "Gıda arkeolojisinin başlangıç noktasının yine Anadolu olduğunu söylememiz gerekiyor. Çatalhöyük burada çok önemli duraklardan biri. 2021'de keşfettiğimiz bir bulgu. Türk kazılarında artık çok hassas belgeleme ve detaylı çalışmalarla beraber bu tür organik kalıntıları tespit edebildiğimizi gösterdik" dedi.

Çatalhöyük'te 8 bin 600 yıllık ekmek bulundu - Resim: 4

Çatalhöyük Neolitik Kenti'nin bu alanda önemli yeri olduğunu belirten Türkcan "Fırının köşesinde küçük ve yuvarlak süngerimsi buluntunun, dikkatli bir belgelemeyle ekmek olduğu anlaşıldı. Yapının üzerinin ince bir kille kaplı olması, hem ahşap hem de ekmek, bu organik kalıntıların tümünün günümüze kadar saklanmasına olanak sağladı. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nde (MAM) yapılan radyo karbon testleri, numunemizin milattan önce yaklaşık 6 bin 600'e kadar gidebileceğini gösterdi" dedi.