TBMM Genel Kurulu’nda, Ankara'nın Nallıhan ilçesindeki Çayırhan Termik Santrali ve bağlı maden sahaları hakkında özelleştirme kararıyla ilgili CHP grubunun araştırma önerisi AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
Özelleştirme sürecinde oluşacak kamu zararı ve işçilerin hak kayıplarıyla ilgili araştırma önerisi üzerine konuşan CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl şunları kaydetti: "Maden emekçileri 8 gündür kendilerini yüzlerce metre yerin altında adeta ölüme terk ettiler. Çok temel haklı gerekçeleri vardı. Bunların başında, büyük bir alın teriyle çocuklarına ekmek götürmenin kavgasını veren işçilerin işlerini kaybetme kaygısı var. Bu işletme 4 Aralık'ta ihaleye çıkıyor. Bu işçiler günlerdir sendikalarıyla birlikte dertlerini anlatmaya çalıştılar, yürüyüşler yaptılar, toplantılar yaptılar ama iktidar üç maymunu oynadı; ne duydu, ne gördü ne de konuştu ve bugünlere gelindi."
"Birilerinin iştahını kabartan 482 milyon ton rezerv var"
"Çayırhan yapısal olarak en nitelikli maden ocağı. Bu tesis, her yıl artarak üretimini artıran bir tesis" diyen Bingöl şöyle devam etti: "Sadece 2022-2023 arasında yüzde 6.3 oranında üretim artışı var. Ama bir şey daha var, burada 482 milyon ton rezerv var. İşte birilerinin göz diktiği, iştahını kabartan olay da bu. Siz, yenileşme çalışması yapacaksınız, yapısal olarak en iyi tesis, üretim kapasitesi çok yüksek ama burayı satacaksınız. Hangi fiyata satarsanız satın hiçbir şekilde o fiyat kamu zararının önüne geçemez. Bu tesis, Türkiye’de ilk defa mekanize sistemle üretim yapan tesis. Burası bir okul, burada mühendisler, teknik elemanlar yetişerek Türkiye’nin diğer bölgelerindeki mekanize tesis üretimine geçenlere okul görevi gördü. Niçin satıyorsunuz? 80 yıllık Cumhuriyet birikimlerini peşkeş çektikleriniz gibi bunu da peşkeş çekmenin gayreti içerisindesiniz. 64 milyon dolarlık bir gelir elde ettiniz, nereye gitti bu para?"