01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.11.2023 11:13 | Son Güncelleme: 05.11.2023 05:23

CHP 38. Olağan Kurultayı: Partinin yeni lideri Özgür Özel

CHP'de 13 yıllık Kemal Kılıçdaroğlu dönemi son buldu. Partinin 38. Olağan Kurultayı'nda genel başkanlık seçimini Özgür Özel ikinci turda 276 oy farkla kazandı. Özel teşekkür konuşmasında, "Cumhuriyetin ikinci yüzyılına zaferle girmek için yarından itibaren seferberlik ilan ediyorum" dedi
CHP 38. Olağan Kurultayı: Partinin yeni lideri Özgür Özel

03:30 Kurultayın divan başkanlığını yürüten Ekrem İmamoğlu, Genel Başkan seçilen Özgür Özel'i tebrik etti. X hesabından paylaşımda bulunan İmamoğlu, "Cumhuriyet Halk Partisi 38. Olağan Kongresi'nde Genel Başkan seçilen Sayın Özgür Özel'i tebrik ediyor, kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Değişim sırası Türkiye'de" ifadelerini kullandı. 

03:11 Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan seçilen Özgür Özel'i kutladı. Kılıçdaroğlu'nun X hesabından yaptığı paylaşımda, "Genel Başkanlık görevine seçilen yeni Genel Başkanımız Özgür Özel’i kutluyor, başarılar diliyorum." ifadeleri yer aldı.

02:56 Genel Başkan seçilmesinin ardından kürsüye çıkan Özgür Özel, "Hayatımın en büyük onurunu, gururunu yaşıyorum. Size teşekkür ediyorum. Gönlü bizimle birlikte olan, başlattığı adalet yürüyüşüne devam edeceğimiz sayın genel başkanımıza, sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na teşekkür ediyorum. Anneme, babama, kardeşime, eşime ve biricik kızıma teşekkür ediyorum. Gecenin bu saatinde bu büyük onuru benimle birlikte yaşayan delegelere, tüm CHP'lilere teşekkür ediyorum. Bu salondan 130 milletvekilimizle, il başkanlarımızla el ele omuz omuza çıkıyorum. Ben 1366 delegemizin bana oy vermiş olduğunu kabul ediyor, hepsine teşekkür ediyorum. Cumhuriyetin 100. yılında yaşadığımız büyük üzüntüyü telafi etmek, ikinci yüzyıla zaferle girmek için yarından itibaren seferberlik ilan ediyorum. Durmayacağız, çalışacağız. Elimizdeki belediyelerin tamamını yeniden kazanacak, yanına yenilerini ekleyeceğiz. Yarın sabah 09.30'da 81 il başkanımızla Parti Meclisi seçimi sürecini görüşmek üzere toplantı koydum. İlk ziyaretimi Hatay'a yapacağım. Hatay'ı ve deprem bölgesini sürekli gündemde tutacağım, söz veriyorum. Bugünkü zaferin galibi bütün CHP'lilerdir. Tüm dünyaya parti içi demokrasiyi, genel başkanın demokrasiyle değişebileceğini gösterdik. Şimdi önceki genel başkanlarımızla, sayın Kılıçdaroğlu ile el ele omuz omuza yerel seçim zaferi için yola çıkıyoruz, yolumuz açık olsun." dedi.

02:50 Seçimin ikinci turunda 812 oyla salt çoğunluğa ulaşan Özgür Özel CHP'nin yeni Genel Başkanı oldu. Kılıçdaroğlu ise 536 oy aldı. Aradaki oy farkı ikinci turda 18'den 276'ya çıktı. 

02:39 Oylamanın tamamlanmasının ardından Özgür Özel "Değişim" sloganlarıyla salona giriş yaptı.

02:30 Genel başkanlık seçiminin ikinci turunda oy kullanma işlemi sona erdi.

02:11 Kemal Kılıçdaroğlu kurultay salonundan ayrılıyor.

02:05 Halk TV yayınına katılan CHP Ordu Milletvekili ve PM üyesi Seyit Torun, "İlk turda Kılıçdaroğlu'na oy veren birçok delege ikinci turda tercihini Özgür Özel'den yana kullandığını söyledi" dedi.

01:35 Sosyal medya platformu X'te CHP Doğrulama hesabından yapılan paylaşımda, Kılıçdaroğlu'nun yarıştan çekileceği iddiaları yalanlandı. Açıklamada, "Genel Başkanımız Sayın Kılıçdaroğlu’nun çekildiği iddiaları gerçekdışıdır. Kendisi, az önce oy kullanmıştır. Demokrasi şölenimiz sürmektedir. 2. Tur seçimleri devam etmektedir" ifadeleri yer aldı.

01:30 Yarıştan çekilip çekilmeyeceği tartışılan Kılıçdaroğlu ikinci turda oyunu kullandı.

01:26 CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, Kılıçdaroğlu'nun çekilip çekilmeyeceğine dair bir soruya, şu an için bunun söz konusu olmadığı, görüşmelerin sürdüğü karşılığını verdi.

01:16 Kemal Kılıçdaroğlu kurultay salonuna geldi. 

01:08 Kemal Kılıçdaroğlu'nun birazdan kurultay salonuna geleceği açıklandı. Aralarında Ekrem İmamoğlu'nun da olduğu büyük bir kalabalık salonun girişinde Kılıçdaroğlu'nu karşılamak için bekliyor.

01: 05 CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır'ın, Kılıçdaroğlu'nun çekilmesi halinde delegelerin onu omuzlarında taşıyacağını söylediği aktarıldı.

00.55 Halk TV'ye açıklama yapan Özgür Özel, yoğun bir dezenformasyon olduğunu savunarak tüm delegeleri ikinci tur oylamaya katılmaya çağırdı. Geçersiz oyların çoğunun kendisine verilen oylar olduğunu ve oyların küçük hatalar nedeniyle geçersiz sayıldığını dile getiren Özel, delegelerin oy kullanırken dikkatli olmasını istedi.

00:23 İkinci tur oylamanın 00.30'da başlayacağı ve 02.30'a dek süreceği açıklandı. İkinci turda da salt çoğunluk sağlanamaması halinde seçimlerde en fazla oyu alanın kazanacağı üçüncü tur yapılacak.

00:10 CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Halk TV canlı yayınında kendisi adına delegelere ikinci turda Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceği yönünde sahte SMS atıldığını söyledi. Çelik, Özgür Özel'e desteğini yineledi.

23.37 Geçersiz oylar nedeniyle 18 sandığa itiraz edildi. Özgür Özel salt çoğunluk olan 684'e ulaşırsa seçim ilk turda bitebilir. 

23:35 Kurultayı canlı veren televizyon kanalları Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurmaylarıyla çekilme seçeneğini değerlendirdiğini duyurdu.

23:25 Açıklanan sonuçlara göre Özgür Özel 682, Kemal Kılıçdaroğlu 664 oy aldı. 18 oy geçersiz sayıldı. Hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamadığı için seçim ikinci tura kaldı.

23:11 Kemal Kılıçdaroğlu güller ve sloganlar eşliğinde salona geldi.

23.00 Oy verme işlemi bitti, sayıma geçildi.

21.00 itibarıyla oy verme işlemine geçildi. Ayrı bir salonda gerçekleştirilen oy verme işleminde 1366 kurultay delegesi, 23 sandıkta tercihini yapacak. Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel'in yarıştığı seçimin ilk turunda salt çoğunluk şartı aranıyor.

20:05: Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'in açıklamalarına yanıt vermek için kürsüye çıktı. Kılıçdaroğlu, "O arkadaşlar Türkiye'yi değiştiremez, dönüştüremez. Eleştiriye eyvallah ama kendi içinde tutarlı olması lazım." dedi.

18:47 CHP 38. Olağan Kurultayı'nda kabul edilen sonuç bildirgesinde, "Ülkemizde güçler ayrılığı ilkesine dayanan, etkin ve hızlı kararlar alabilme kabiliyetine sahip, yasama organı güçlü, denge ve denetleme mekanizmaları etkili bir şekilde işleyen, demokratik ve laik bir sistemi kuracağız." ifadelerine yer verildi.

18.42 Genel başkan adayı Özgür Özel konuşmasına başladı.

18:25 Genel başkan adayları Özgür Özel ve Kılıçdaroğlu kurultay salonuna giriş yaptı. İki isim bir kez daha bir araya gelip tokalaştı. 

18:08 Kongrede oy pusulalarıyla ilgili kura çekimi yapıldı.

17:30 Divan Başkanlığı genel başkan adaylarına oy veren delegelerin sayısının açıklanmaması kararı aldı.

17:20 CHP PM üyesi Turan Aydoğan'ın, "Kılıçdaroğlu'nun neyini eleştiriyorsunuz, Herkes için yürümesine mi karşı çıkıyorsunuz?" sözleri Özgür Özel'i destekleyen delegelerin tepkisini çekti. Salonda tansiyon yükseldi. Divan Başkanı İmamoğlu sükunet çağrısı yaptı.

17:00 Divan Başkanı Ekrem İmamoğlu hem Kemal Kılıçdaroğlu'nun hem de Özgür Özel'in genel başkan adaylığı için yeteri oya ulaştığını açıkladı. CHP tüzüğüne göre, genel başkan adayı olabilmek için toplam delegenin yüzde 5'inin imzası gerekiyor. CHP'nin 1366 kurultay delegesi bulunuyor. Buna göre 68 delegenin bir aday için imza vermesi gerekiyor.

15:20: Özgür Özel'i desteklediğini açıklayan CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, "Önümüzde iki yol var: Ya topluma yeni bir umut, yeni bir inanç, heyecan vereceğiz. Ya da 2023 seçimleri sonrasında ortaya çıkan büyük umutsuzluk dalgası yayılarak devam edecek. Biz size yeni bir yol, yeni bir umut, yeni bir başlangıç vadediyoruz" dedi. 

Erkol'dan Özel'e: Yenileceksiniz

15.17 CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol "Sayın Divan, sevgili yol arkadaşlarım. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Bu genel kurul bu kurultay tarihi bir kurultay oldu bile. Sayın genel başkanın konuşmasıyla tarih yazımı başladı. Yarın bu tarih yazımı devam edecek. Bu kurultayda yenilenme olacak, bu kurultay yıllardır partinin olanaklarını kullanan bir avuç bürokratik elitin yarın tarihin karanlık sayfalarına gönderildiği bir kurultay olacak" dedi. Erkol "Yıllardır partinin olanaklarını kullanacaksınız, bugün burada solculuk dersi vereceksiniz. Ankara delegesi, benim gibi doktor olan Dr. Murat Emir; Google'a Ankara İl Başkanı Dr. Ümit Erkol yaz, bir tarafa da Dr. Murat Emir yaz! Kim solcu? Bu ülkenin her kritik noktasında izimiz var" diye konuştu. 

Ümit Erkol  "Özgür Özel ve arkadaşlarına da bir tavsiyem var. Akşam buradan yenilmenin üzüntüsüyle değil, demokratik bir mücadelenin tarafı olmanın gururuyla çıkacaksınız. Yenileceksiniz! Örgüt başkanlarının iradesini koyduk. 55 örgüt başkanından bahsettik. Bir arkadaş diyor ki, 'Ne 55'i ne 59'u... 55'in yanına yeni örgüt başkanları eklendi. İmzalar da gösterecek. Birazdan Divan'a imzalar verilecek. Örgütün, delegenin kimin yanında olduğunu herkes görecek" dedi. 

"12 seçimin hepsinde mi sırtından hançerlendi?"

14:30 CHP eski PM üyesi Örsan Kunter Öymen, partisinin sağa kaydığını savundu ve Kılıçdaroğlu'nun "sol" ile "hayırseverliği" birbirine karıştırdığını savundu. Öymen, Kılıçdaroğlu'nun "Seçime sırtımda hançlerle girdim" sözleri için ise "12 seçim kaybedildi. Hepsinde mi sırtından hançerlendi? 13 yılda 12 seçim kaybedilmesi, buna rağmen genel başkanlık koltuğunda oturmak nasıl açıklanabilir?" diye konuştu. Kurultay koşullarını eleştiren Öymen "Kim kazanırsa kazansın, kaybeden ne yazık ki CHP ve Türkiye olmuştur" diyerek genel başkan aday adaylığından çekildiği açıkladı.

13:10: Kemal Kılıçdaroğlu'nun yaklaşık 1 saat süren açılış konuşmasına "Seçime sırtımda hançerler girdim" ve "Değişim nasıl olurmuş göreceksiniz" sözleri damga vurdu.

12:38 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Divan Başkanlığı oy birliği ile kabul edildi. İmamoğlu yaptığı konuşmada "Bugün ve yarın, ikinci yüzyılın inşasına giden büyük bir yolculuğun büyük bir adımını atacağız. Bu kurultay, sadece CHP kurultayı değil, Türkiye muhalefetinin toptan şekilleneceği bir kurultaydır" dedi

12:35 Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kürsüye çıkarak salonu saygı duruşu ve istiklal marşı okumaya davet etti.

Özgür Özel’i destekleyen değişimciler ile Kemal Kılıçdaroğlu destekçileri arasında “psikolojik üstünlük” mücadelesi ön plana çıktı. Özgür Özel’in ismi, salona girişinde anons edilmezken, Kılıçdaroğlu’nun uzun bir anonsla salona girmesi de dikkat çekti. 

12:13 Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Edip Akbayram'dan Meydan Türküsü ile kurultay salonunu selamlayarak giriş yaptı. 

Kemal Kılıçdaroğlu

 

12:10 Adaylıktan çekilen İlhan Cihaner canlı yayında yaptığı açıklamada "Kurultay öncesi delege olanakları harekete geçirildi. Belediyeler, kongrelere müdahale ettiler. Bu delege idarelerinin teslim alındığı anlamına gelmez ancak buradan demokratik bir sonuç çıkması mümkün değil. Salon bile iki adaya göre ayarlanmış. Divan başkanı buna neden müsaade etmiş?" dedi.

12:00  Özgür Özel, Zülfü Livaneli'den Ey Özgürlük şarkısı eşliğinde salondakileri selamladı. Özel için anons yapılmaması dikkat çekti. 

Özgür Özel

 

Genel merkez salonu önceden hazırlasa da Özel destekçilerinin sonradan astığı pankartların salonda ağırlıkta olması dikkat çekiyor.

Genel Başkan adaylarının yanı sıra Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve diğer CHP Büyükşehir Belediye Başkanları da salona geldi.

11:45 Kurultayın divan başkanı Ekrem İmamoğlu salona giriş yaptı.

11.35 CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'da salona giriş yaptı.

11.20 CHP Genel Başkan Adayı Özgür Özel, kurultay salonuna giriş yaptı.

10.30 Türkiye'nin tüm yörelerinden türkülerin çalındığı salonda zaman zaman güncel pop ve rap şarkıları da dinletiliyor. Norm Ender'in Cumhuriyet’in 100’üncü yılı için bestelediği marş Parla o çalınan eserlerden bir tanesi.

10:15 İlhan Cihaner kurultayın başlangıç saati olarak duyurulan 10:00 sularından adaylıktan çekildi. Erzincan eski Başsavcısı Cihaner, herhangi bir adaya destek vermeyecek.

10.30 Ekrem İmamoğlu’nun başkanlık yapacağı divanın diğer üyeleri de netleşti. Değişimciler Kütahya İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz,Kırıkkale İl Başkanı Onur Yüksel Bozdağ, Giresun İl Başkanı Gökhan Senyürek, Kars İl Başkanı Onur Uludaşdemir’in; Genel Merkez de Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Uşak İl Başkanı Sevinç Yazgan, Uzunköprü ilçe Belediye Başkanı Özlem Becan, Gümüşhane İl Başkanı Bedri Ağaç’ın isimlerini bildirdi.

Kurultay salonunda kürsünün arkasına dev bir ekran kuruldu. Tam kürsünün arkasında "Cumhuriyet Halk Partisi 38. Olağan Kurultayı, İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik Kurultayı" yazısı yer aldı.

Ekranın bir yanında Mustafa Kemal Atatürk, bir yanında ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun fotoğraflarına yer verildi. Yine dev ekranın bir tarafında Türk bayrağı, bir tarafında ise CHP logosu yer aldı.

"Salon, eşit olarak bölünmedi"

09:45 CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Özel'in destekçilerinin kapıda kaldığını, içeri giremediklerini açıkladı. Başarır, "İkiye bölünmesi gerekiyordu ancak öyle olmadı. Özgür Özel'in bölümü boşaltılsın, onun konukları alınsın. Şehir dışından insanlar geldi" dedi. Başarır, "Belediye işçilerimiz bugün evde olmalıydı. Adana, Mersin Belediyesi'ni anlamakta güçlük çekiyorum. Böyle bir şey olmaz. Kurultay'da adalet olmalı, eşit fırsat verilmeli" dedi.

09:30 Sabahın erken saatlerinde Ankara'ya gelen CHP'liler Ankara Büyükşehir ve Çankaya belediyelerinin ikramlarıyla karşılandı.

09:15 İkinci Yüzyılda Birlik ve Demokrasi sloganıyla düzenlenen kongrede Ankara Spor Salonu; "Hak, hukuk, adalet" "Birleşerek güçleneceğiz, yenilenerek başaracağız", "Cumhuriyeti demokrasi ile taçlandıracağız" gibi birlik ve beraberlik mesajı veren genel sloganların yazılı olduğu pankartların yanı sıra adaylar Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel lehine pankartlarla donatıldı.

09.00 CHP'nin 38'inci Olağan Kurultayı'nın gerçekleşeceği Ankara Arena Spor Salonu, sabah saatlerinde tamamen doldu. Sahnenin sol tarafında kalan tribünler değişimcilere, sağ tarafında kalan tribün de genel merkezcilere ayrıldı.

Daha fazla bilgi: Süreç nasıl ilerleyecek?

CHP Genel Başkanlığı için Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Grup Başkanı Özgür Özel, eski PM üyesi Örsan Kunter Öymen ve eski milletvekili İlhan Cihaner yarışacaktı. Cihaner kurultayın başlangıç saati olarak duyurulan 10:00 sularından adaylıktan çekildi. Kurultayın ilk günü genel başkan seçimi yapılacak, ikinci gün olan pazar günü 60 üyeli Parti Meclisi (PM) ve 15 üyeli Yüksek Disiplin Kurulu seçilecek

Kaç delegenin imzası gerekiyor?

Kurultay, normal şartlarda 2022 yılında yapılacaktı ancak pandemi ve olası erken seçim ihtimali nedeniyle ertelendi. CHP’nin bir önceki kurultayı ise 25-26 Temmuz 2020’de yapılmıştı. CHP’nin iç tüzüğü gereği genel başkanlığa aday gösterilmek için parti delegesinin yüzde 5’i olan 69 delegenin imzası gerekiyor. Genel Başkan seçilmek için ise delege sayısının çoğunluğu olan en az 684 delegenin oyunu almak gerekiyor. Kurultayda Kılıçdaroğlu'nun 900, değişimcilerin adayı Özel'in ise 400 civarında delege imzasıyla aday gösterilmesi bekleniyor. Örsan Öymen'in adaylığı ise en az 68'er delegeden imza alabilirlerse kesinleşecek. 

Adaylık imzaları belirleyici mi?

Ancak geçmiş CHP kurultayları, adaylık imzalarının, sandığa aynen yansımadığını da ortaya koyuyor. Değişimciler, 2018'deki kurultayda adaylık için imzayı zor bulan Muharrem İnce’nin, imza sayısının iki katından fazla oy alması, Kılıçdaroğlu’nun da imza sayısından az oy alması buna örnek gösteriliyor. Genel başkanı ve parti meclisi üyelerini toplam 1368 delege belirleyecek. Yeni parti meclisi, belediye başkan adaylarını belirleyecek.