Mahkeme kararıyla CHP Genel Başkanı olarak atanan Kemal Kılıçdaroğlu'nun Parti Sözcüsü olarak görevlendirdiği Müslim Sarı, açıklama yaptı. MYK'nın atanmış değil seçilmiş olduğunu savunan Sarı, "Bu Parti Meclisi atanmış değil, herhangi birinin Parti Meclisi değil. Bu CHP'nin kurultay delegelerinin seçilmiş iradesi. Özgür delege iradesiyle gelmiş bir arkadaşınızım ve böyle başka arkadaşlarımız da var. Meşru görmeyen anlayışın doğru olmadığına işaret etmek istiyorum" dedi.
Sarı, haftaya Salı günü grup toplantısı yapılacağını ve Kılıçdaroğlu'nun konuşacağını açıkladı. MYK üyelerinden bir 'diyalog heyeti' kurulacağını belirten Sarı, kurultay tartışmaları hakkında da "Şu an tedbir kararı olduğu ve karar kesinleşmediği için kurultay yapamıyoruz. 'CHP belirli bir tarihe kadar kurultay yapmazsa seçime giremez' argümanı doğru değil. Karar kesinleşmediği için zaten kurultay yapamıyoruz. Bu hukukî durum, mücbir sebebe dönüşüyor. İstesek de kurultay yapamayacağımız için seçime giremeyecek bir durum yaratması olanaksız" diye konuştu.
Sarı, şunları söyledi:
"Herkesin gözü kulağı CHP'de ve yapacaklarındadır. Dolayısıyla CHP tarihsel olarak önemli bir yerde ve bugün de önemli yerde olma halini sürdürüyoruz. Partimizle ilgili ciddi tartışmaların olduğu bir döneme girdik. MYK ile yeni ve sıfırdan bir başlangıç yapmayı, eksikleri ve hataları gidererek yeni bir çerçeveyi üretmeyi değerlendirdik.
Bu Parti Meclisi atanmış değil, herhangi birinin Parti Meclisi değil. Bu CHP'nin kurultay delegelerinin seçilmiş iradesi. Özgür delege iradesiyle gelmiş bir arkadaşınızım ve böyle başka arkadaşlarımız da var. Meşru görmeyen anlayışın doğru olmadığına işaret etmek istiyorum. Üstlendiğimiz görev partinin içine düştüğü durumdan hızla çıkarmak ve önüne yol haritası koymak. Bu zorlu bir görev. Bu görevi yerine getirirken dikkatli ve özenli hareket etmeye de ihtiyacımız var. Mahkeme kararını beğenmeyen ve doğru bulmayan arkadaşların yanı sıra bizler bakımından da özenli ilerlenmesi gereken bir süreçteyiz. Aksi durum CHP'nin ayrışması anlamına gelir. Ayrışmak kolay, kucaklaşma zor. Zor olanı yapalım.
"Kurultaya karşı değiliz"
Mevcut durumu tanımadığınızda oradan o karar kalkmıyor. Veri durum üzerinden bir diyalog geliştirip bir yol bulmak, bir konsensüs oluşturmak birinci önceliğimiz. Sorunları yok sayarak bir yere çıkamayacağımızı butlan tartışmalarında açıkça gördük. Mevcut yöneticiler böyle bir şey olmaz deyip sorunu yok saydı. Kendiliğince hamleler yapıldı. Olağanüstü kurultay denemeleri oldu ama bunlar da sorunu ortadan kaldırmadı. Meseleyi objektif biçimde ele almak sorunu nasıl çözeceğiz demenin başlangıcı. Kurultaya karşı değiliz. Parti Meclisi'ni de toplayıp bu konuları konuşacağız. Birlikte konuşacağımız bir mekanizmaya ihtiyaç var.
Diyalog heyeti kurulacak
Bir diyalog heyeti oluşturmayı kararlaştırdık. MYK içinden sayın Genel Başkanın oluşturduğu, uygun gördüğü bir heyet oluşturmayı uygun görüyoruz. Parti yöneten arkadaşların da uygun göreceği birileri varsa oturup konuşsunlar ve kurultay konusunda değerlendirmeler yapsınlar istiyoruz. Elbette hukuki zemin içinde konuşulmasına ihtiyaç duyuyoruz. mevcut durumu, onun meşruiyetini ya da içinde bulunduğu durumu yeterince anlatamadığımıza dair de bazı değerlendirmeler yaptık. Önümüzdeki dönemde daha pro-aktif olmayı ve medyaya konuyu anlatmayı da uygun gördüğümüzü anlatmak istiyorum. Çarşamba günü Parti Meclisi'ni toplayacağız. PM'de biliyorsunuz sadece bizim çerçevemizle hareket eden arkadaşlar yok farklı fikirde olanlar da var. zengin içerikli olacağını düşünüyoruz.
Salı günü grup toplantısı yapacağız. Sayın genel başkan konuşacak ve içinde bulunduğumuz sürece ilişkin bazı değerlendirmeler yapacak. Disiplin kurulu ilk toplantısını yapacak. parti organları çalışmaya başlamış olacak."
CHP seçime girebilir mi?
Şu an tedbir kararı olduğu ve karar kesinleşmediği için zaten kurultay yapamıyoruz. 'CHP belirli bir tarihe kadar kurultay yapmazsa seçime giremez' argümanı doğru değil. Karar kesinleşmediği için zaten kurultay yapamıyoruz. Bu hukukî durum, mücbir sebebe dönüşüyor. İstesek de kurultay yapamayacağımız için seçime giremeyecek bir durum yaratması olanaksız.
Kimsenin partiden ayrılmasını istemeyiz. CHP'nin bile oyları AKP'yi yenmeye yetmezken kendi arkadaşlarımızın aramızdaki siyasal sebeplerle başka partiye gitmesini istemeyiz. Elbette partinin kurumsal kimliğini koruyucu girişimlerimiz olacak. Onlar bizim arkadaşımız, düşmanımız değil. Hala partimizin kurullarında görev yapan arkadaşlarımız var. Dolayısıyla kimsenin ayrılıp gitmesini istemiyoruz. Arkadaşların böyle bir tercihi varsa ilerleyen günlerde göreceğiz. CHP'nin kapatılması gibi bir durum söz konusu değil, buna kimsenin gücü yetmez."
"AKP Genel Başkanı grup toplantısında konuşamıyor mu?"
"Grup toplantısında Özel de konuşmak istersen ne yapacaksınız" sorusuna Sarı, "AKP Genel Başkanı grup toplantısında konuşamıyor mu? Böyle bir şey olmaz arkadaşlar" diyerek yanıt verdi. Sarı, şöyle devam etti:
"Arkadaşlarımız hakkında disiplin süreçlerini başlatma tarafında değiliz"
"Bir rövanşist anlayış içinde bakarak, jurnalcilik yaparak arkadaşlarımız hakkında disiplin süreçlerini başlatma tarafında değiliz. Ortamın gerginliğiyle edilmiş sözleri tolere edebilecek durumdayız. Ama bazı tutumları da not ediyoruz."
"Belediyeler konusundaki iddialarla yakından ilgileneceğiz"
Yerel yönetimlerle daha yakından ilgileneceklerini vurgulayan Sarı, "Belediyelerimiz konusundaki iddialarla CHP Genel Merkezi olarak yakından ilgileneceğiz. Siyasal sorumluluk çerçevesinde belediye başkanlarımızın, belediye uygulamalarımızın partinin genel siyasetiyle ne kadar uyumlu olduğuyla ilgili bir denetim mekanizması oluşturacağız" dedi.
CHP'den istifa eden Mesut Özarslan'ın gönderdiği çiçekler
CHP'den istifa eden Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan'ın Kılıçdaroğlu ve ekibine tebrik çiçeği göndermesine ilişkin olarak Sarı, şunları söyledi:
"Çiçeği gönderen arkadaşla konuşmanız lazım. Ben de yeni gördüm. Bir sembol veya siyasal iletişim değil. Biz öyle değerlendirmiyoruz. Çiçeği gönderen kişi muhattap olmalı."
"Fiziksel özellikleriyle ilgili şeyler söylemesi Özel'in içinde bulunduğu öfke durumuyla ilgili"
CHP lideri Özel'in Kılıçdaroğlu'nun basın danışmanı Atakan Sönmez hakkında söylediklerini eleştiren Sarı, "Partide çok önemli görevlerde bulunmuş, kamuoyuna mâl olmuş; CHP'nin Grup Başkanvekilliğini yapmış, milletvekilliğini yapmış bir kişinin bir basın danışmanıyla ilgili yorumlar yapmasını yakışıksız bulurum. Bir de fiziksel özellikleriyle ilgili şeyler söylemesi de Sayın Özgür Özel'in içinde bulunduğu öfke durumuyla ilgilidir" ifadelerini kullandı.
Kaynak: Gazete Oksijen