Bingöl, Bakan Memişoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Bingöl, soru önergesinde kadınların doğum tercihleri, hekim inisiyatifi ve tıbbi özgürlük açısından tartışmalara sebep olan uygulamaların kapsamı ve amacının anlaşılmadığını vurguladı.
Bingöl, Bakan Memişoğlu’na şu soruları yöneltti:
“Planlı sezaryen doğumların kısıtlanmasına dair kararın alınma gerekçesi nedir? Hangi bilimsel veriler, bakanlığı bu yönde bir düzenleme yapmaya sevk etmiştir?
“Tıbbi zorunluluk’ kriteri kim ya da hangi kurul/kurum tarafından belirlenecektir? Bu konuda hekimlerin inisiyatifine ne ölçüde yer verilecektir?
Bakanlığın doğum politikalarında sezaryen doğumun adım adım yasaklanması mı hedeflenmektedir?
Kadınların doğum şekli tercihinde özgür iradelerini sınırlayabileceği eleştirileri dikkate alındığında, sezaryen oranlarını düşürmeye yönelik kampanyaların kadın hakları açısından yeniden değerlendirilmesi düşünülmekte midir?”
İletişim Başkanlığı'ndan sezaryen yasağına ilişkin yalanlama
İletişim Başkanlığı, planlı sezaryenin yasaklandığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı ve şu sözlere yer verdi:
"Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, "Ülkemizde planlı sezaryenin yasaklandığı" iddiası doğru değildir. 19 Nisan 2025 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Ayakta Teşhiş ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik kapsamında özel hastaneler bulunmamakta olup, özel hastanelerin usul ve esasları farklı mevzuat ile düzenlenmiştir. Bu bağlamda planlı sezaryen yapılamayacağına dair hüküm tıp merkezleri için geçerlidir. Bu hüküm tıbbi ve bilimsel gerekçelere dayanmakta olup, geçmiş yönetmeliklerde de yer almıştır. Ayrıca normal doğum eyleminin seyri sırasında gelişen acil sezaryen endikasyonu bu hükmün kapsamı dışındadır. Sağlık Bakanlığının özel hastanelerde planlı sezaryenin yasakladığına dair iddiaların gerçeklikle hiçbir ilişkisi bulunmamaktadır. Asılsız iddialar itibar etmeyiniz"
Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, "Ülkemizde planlı sezaryenin yasaklandığı" iddiası doğru değildir.
— Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (@dmmiletisim) April 21, 2025
19 Nisan 2025 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Ayakta Teşhiş ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik kapsamında özel hastaneler bulunmamakta… pic.twitter.com/rS5zPxHtKg