27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.06.2024 15:59 | Son Güncelleme: 11.06.2024 19:02

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan CHP lideri Özel'e iadeiziyaret

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel'e iadeiziyaret için 18 yıl sonra CHP Genel Merkezi'ne geldi. İki liderin görüşmesi 1 saat 30 dakika sürdü. Görüşme sonunda Özel, Erdoğan'ı makam aracına kadar uğurladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan CHP lideri Özel'e iadeiziyaret

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özel'in CHP Genel Merkezi'ndeki görüşmesi basına kapalı yapıldı. Görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü. Erdoğan'ı, parti çıkışında CHP Genel Başkanı Özel aracına kadar uğurladı.

Görüşmede, CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Namık Tan ile AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş da yer aldı. Erdoğan ile CHP Genel Merkezi'ne, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, Cumhurbaşkanı Güvenlik ve Dış Politika Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da geldi.

Çelik: Ekonomi ve yeni anayasa çalışmaları konuşuldu

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, görüşmeye ilişkin, "Sayın Özel'e ve CHP'ye misafirperverlikleri için teşekkür ediyoruz. Diyalog ortamının sürmesi çok olumlu ve memnuniyet verici" açıklamasını yaptı. Görüşmede ekonomi ve yeni anayasa çalışmalarının gündeme geldiğini söyleyen Çelik ayrıca dış politika konusunda işbirliğinin artırılmasının vurgulandığını belirtti.

AK Parti Sözcüsü, “Sayın Cumhurbaşkanımız siyasette kutuplaşma yerine diyalog zeminlerinin güçlendirilmesi gerektiğini, ortaya çıkan bu tablonun kalıcı kazanımlara dönüşmesi gerektiğini ifade etmişlerdir. Türkiye'nin yeni anayasaya kavuşmasının geniş bir çerçevede ele alınmasının doğru olduğunu ifade ediyorlar. Görüşmede Cumhurbaşkanımız orta vadeli program ve 12. Kalkınma Programıyla elde edilen kazanımların korunacağını vurguladılar. Programa zarar verecek tutumlardan kaçınılacağını ifade etmişlerdir. "Cumhurbaşkanımız, CHP tarafından arzu edildiği takdirde Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek'in bilgi verebileceğini ifade etmiştir” dedi. 

Çelik, Erdoğan'ın kayyum uygulamasına ilişkin ise, "Hangi partiden olursa olsun millete hizmet eden belediye başkanlarına destek vermeye devam edeceğiz. Ama birisi milletten aldığı yetkiyi terör örgütleri için kullanıyorsa müsaade edilmeyecek. Toptancı bir anlayışla hareket edilmiyor" dediğini aktardı. 

CHP Genel Merkezine, Cumhurbaşkanlığı Forsu’nun bulunduğu Türk bayrağı çekildi. 

Ne olmuştu?

Erdoğan ve Özel ilk görüşmelerini 2 Mayıs'ta gerçekleştirmişti. Erdoğan, Özel'i AK Parti Genel Merkezi'nde ağırlamıştı. Kabulde, CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Namık Tan ile Elitaş da yer almıştı. Bu ziyaret sonrası üst üste gelen açıklamaları dün son olarak CHP Sözcüsü Deniz Yücel'in parti genel merkezinde Genel Başkan Özgür Özel'in başkanlığında gerçekleştirilen Parti Meclisi (PM) toplantısı sonrası sözleri eklenmişti.

"Temel amaçlarından birisi, ülkenin normalleşmesi"

Yücel bugünkü toplantıyı "Sayın Cumhurbaşkanı'nın yarınki ziyareti, Genel Başkanımızla yapacak olduğu görüşme, bir iadeiziyaret. Genel Başkanımızın ziyaret etme konusundaki teklifi ve önerisi, Sayın Cumhurbaşkanımızca kabul gördü ve bir araya geldiler. Belli konu başlıkları üzerinde görüşmeler yaptılar. Yarınki ziyaret bir iadeiziyaret olacağı için 'Şunu görüşürler, bunu görüşürler' gibi bir yorum yapmak istemem. Tabii ki bu görüşmelerin, bu ilişkilerin, bu diyalogun temel amaçlarından birisi, ülkenin normalleşmesi. Ülkenin hukuk sisteminin, demokrasisinin yeniden olması gerektiği ölçüye ve ayara gelmesi" demişti.