27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.03.2022 21:27 | Son Güncelleme: 10.03.2022 22:40

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden, 45 dakikalık bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki lider Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı dahil olmak üzere bölgesel gelişmeler ile Türkiye-ABD ilişkilerini masaya yatırdı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda görüştü

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Bide'ın 45 dakikalık görüşmesinde Rusya-Ukrayna krizi dahil bölgesel gelişmeler ve Türkiye-ABD ilişkileri ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Rusya ile Ukrayna arasında siyasi çözüm sağlanması gayretlerini devam ettirdiklerini belirterek, krizin daha da derinleşme ihtimaline karşı Türkiye'nin her iki tarafla konuşabilmesinin ve çözüm arayışında kolaylaştırıcı konumunda bulunmasının önemli olduğunun altını çizdi.

 Diplomasi zaferi vurgusu

Türkiye'nin açtığı güven kanalı sayesinde Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının Türkiye'nin ev sahipliğinde bugün Antalya'da doğrudan karşılıklı konuşma imkanı bulmalarının önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının düzenlenmesinin bile bizatihi bir diplomasi zaferi olduğunu vurguladı.

"Haksız yaptırımların kaldırılma zamanı geldi"

Erdoğan, Türkiye'nin ABD'den 40 yeni uçak alımı ve mevcut F-16'ların modernizasyonunu içeren talebinin en kısa sürede neticeye ulaştırılmasını beklediğini ifade ederek, savunma sanayii alanında Türkiye'ye yönelik tüm haksız yaptırımların kaldırılmasının zamanının da çoktan geldiğini dile getirdi.

Beyaz Saray: Yapıcı bir görüşme gerçekleşti

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden'ın "yapıcı" bir görüşme gerçekleştirdiğini, Biden'ın, Türkiye'nin bugün Antalya Diplomasi Forumu kapsamındaki diplomatik girişiminden dolayı çok memnun olduğunu belirtti. Psaki, "Başkan, Türkiye'nin oynadığı rolden ve bugün diplomatik müzakerelere ev sahipliği yapmasından dolayı oldukça memnun" ifadesini kullandı.

 "Türkiye, İsrail ve Fransa'nın temaslarını destekliyoruz"

Bir gazetecinin "Biden'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın diplomatik çözüme desteğinden duyduğu memnuniyeti bildirdiniz. Beyaz Saray'ın diplomatik çözümdeki rolü ne?" sorusuna ise Psaki, "ABD'nin liderliği olmadan Rusya'ya bu kadar çok finansal yaptırım uygulanmazdı. Bizim yapmayı umduğumuz şey, müzakerelerde Ukrayna'ya daha güçlü bir pozisyona koymak" yanıtını verdi.

Psaki, ABD'nin, Ukrayna ve Rusya arasında diplomatik görüşmelerde somut bir arabuluculuk rolü üstlenip üstlenmeyeceği sorusuna ise "Türk müttefiklerimiz, İsrail ve Fransa da dahil birçok liderin Putin ile doğrudan temas kurma çabalarını destekliyoruz." yanıtını vermekle yetindi.

İkili ilişkilerin güçlendirilmesi vurgusu

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Biden'ın telefon görüşmesine ilişkin Beyaz Saray'dan yazılı açıklama da yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Biden'ın Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarına ilişkin endişelerini dile getirdiklerine işaret edilen açıklamada, "İki lider, Rusya'nın saldırılarını bir an önce durdurması gerekliliğini bir kez daha vurgularken, krize karşı koordineli yanıt verilmesini memnuniyetle karşıladı" ifadesine yer verildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi: "Biden, Türkiye'nin çatışmaya diplomatik çözümle destek verme çabalarından, ayrıca Türkiye'nin barış ve istikrar için bölgesel liderler ile son zamanlardaki temaslarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Buna ek olarak iki lider, ikili ilişkilerin güçlendirilmesi için fırsatları ele aldı."

Biden Twitter'dan açıklama yaptı

Biden ise resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesini değerlendirdi. Görüşmede, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarını ele aldıklarını aktaran Biden, "Moskova'yı Ukrayna'ya yönelik saldırılarından sorumlu tutmak için süren uluslararası çabaların ve krizle karşı karşıya olan Ukrayna halkına desteğin önemini vurguladık" ifadelerini kullandı.