27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.05.2024 14:56 | Son Güncelleme: 23.05.2024 15:38

Destici ziyaretinde Özel'den mesaj: Sokak hayvanlarının yaşam hakkı var

CHP'deki görüşme sonrası Mustafa Destici'nin 'başıboş sokak hayvanları' konusunun çözülmesi çağrısını yapması üzerine Özgür Özel "Saldırganlığı önlenemeyen köpekler çocuklar, yaşlılar yoksullar açısından bir güvenlik sorunudur diğer yandan da bu hayvanların bir yaşam hakkı vardır" dedi.
Destici ziyaretinde Özel'den mesaj: Sokak hayvanlarının yaşam hakkı var

BBP lideri Mustafa Destici, CHP lideri Özgür Özel'i CHP Genel Merkezi'nde ziyaret etti. Yaklaşık 1 saat süren ziyaretin ardından iki lider ortak basın açıklaması yapması yaptı. Özgür Özel "Bugünkü görüşmemiz bir normalleşme sürecine işaret etmiyor biz zaten Sayın Destici ile iki siyasi partinin yürütmesi gereken protokol kuralları çerçevesinde temaslarını sürdürmüş iki partiydik. Bugünkü ziyareti bir hayırlı olsun ziyareti olarak önemli buluyoruz. Türkiye'de Avrupa'nın çok gerisinde bir siyasi partiler kanunu ile karşı karşıyayız. Yarın Saadet Partisi'ni ziyaret edeceğim. Önümüzdeki hafta Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin liderleriyle görüşmek istiyorum" dedi.

Mustafa Destici ise "Sayın Özel'e samimi misafirperverliği için teşekkür ediyorum. Bir hayırlı olsun ziyaretinde bulunduk. Bir kere daha kendisine CHP Genel Başkanlığı için hayırlı olsun diyorum. İlk yerel seçimde de başarıyla çıktılar kendilerini tebrik ediyorum. BBP olarak biz de belediye sayısını yüzde 100'ün üzerinde artırarak çıktık" dedi. Destici "Hem AK Parti'nin olduğu yerlerde hem CHP'nin olduğu yerlerde uyum içerisinde bir çalışma yürütüyoruz. Görüşmemizde yeni anayasa konusunu konuşma fırsatı buldu. Türkiye'nin darbe anayasasından kurtulması gerektiğine inanıyoruz. CHP'nin de sivil anayasaya ihtiyacı olduğu konusunda hemfikiriz. İlk 4 madde gibi ile ilgili kimsenin sıkıntısı yok. Hazine yardımının kaldırılmasını teklif ediyoruz. Madem tasarruf edeceğiz o zaman siyasi partilerimiz de tasarruf etsin" ifadelerini kullandı. 

Başıboş köpekler için düzenleme

BBP lideri Destici ve CHP lideri Özel, başıboş köpekler konusundaki düzenlemeye ilişkin de soruları yanıtladı. Destici, "Bu konuda çok netiz şu anda insan hayatına ciddi tehdit oluşturmaya başladı. BBP olarak bize teslim edilen belediyelerde 1 ay içinde bu çalışmalarını başlatacağımızı ifade ettik. Köpekler toplanıyor tedavi görmesi gerekenler tedavi göreceği yere barınaklara hastalıklı saldırgan olanların uyutulması konusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu yasa teklifini desteklediğimi ifade ediyorum. İktidarıyla muhalefetiyle çözümü birlikte bulmamız lazım" diye konuştu. CHP lideri Özel ise şunları kaydetti:

 

  • Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin katılımıyla bir Meclis araştırma komisyonu kurdu ve bu komisyon hayvan haklarının korunmasına yönelik olarak raporunu verdi. Bu raporda bu soruna da etraflıca yer verildi.
  • Uyutma meselesi, hasta ve tedavi edilemez hayvanlar ile kontrolü mümkün olmayan birtakım hayvanlarla sınırlı ve sokak hayvanlarının çoğalmasını engellemeyle ilgili uyutma tedbiri burada kesinlikle yok.
  • Ama burada soruna müdahale var. Diyor ki rapor: Bir hayvan hakları fonu kurulmalıdır. Geliri belediyelerin aldığı emlak, çevre, temizlik vergilerinden aktarılacak paylar, at yarışından, Milli Piyango gibi şans oyunlarından, idari cezalardan aktarılacak paylar ve bağışlardan oluşmalıdır.
  • Bu fon barınakların yapılması, kısırlaştırmaların yapılmasıyla ilgili harcamaları bu fondan karşılanabilir ve yeterli kaynak sağlanır. Bunu tüm siyasi partiler böyle söyledi ve Meclis karara bağladı.
  • Şimdi bugün Tasarruf Tedbirleri söz konusu olunca, 'Efendim parayı seçim ekonomisine harcadık, bu köpekleri uyutalım' derseniz tutar bir yanı yok. O yüzden bu fon kurulmalıdır.
  • Başta kısırlaştırma olmak üzere barınaklar için bu paralar olmalıdır... Okula giden çocuklar, sabah ibadete giden yaşlılar, toplu taşımaya erken saatte ulaşmaya çalışan yoksullar açısından bir güvenlik sorunudur. Bu sorun görülmezse çözüm olmaz.
  • Diğer yandan da bu hayvanların yaşam hakkı vardır, hayvan hakları vardır, hayvanseverlerin hassasiyeti vardır. O yüzden böyle bir fona çok ciddi bağışların katkıların yapılabileceği, bu konuda hiçbir sıkıntının olmayacağı aşikardır.
  • Ama Tasarruf Tedbirleri konusunda, binlerce, yüz binlerce candan tasarruf edemezsiniz. Burada istikrarlı, dengeli, bilimsel işler yapmak gerekiyor.