04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.08.2023 13:20 | Son Güncelleme: 22.08.2023 13:48

Dışişleri Bakanı Fidan: KKTC’nin haklı pozisyonunu sonuna kadar destekliyoruz

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, KKTC'deki Pile-Yiğitler yolu projesine ilişkin, "BM’nin tarafsızlığını bu olayda yitirdiğine inanıyoruz. KKTC’nin haklı pozisyonunu sonuna kadar destekliyoruz" dedi
Dışişleri Bakanı Fidan: KKTC’nin haklı pozisyonunu sonuna kadar destekliyoruz

Dışişleri Bakanı  Hakan Fidan, Ankara’da Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel ile ortak basın toplantısı düzenledi. Fidan, burada yaptığı konuşmada,  KKTC'deki Pile-Yiğitler yolu projesine ilişkin, "Bu yolun ne zaman başlayacağı bildirilmiştir. Buna rağmen ara bölgeye birden bire BM araçlarının yığılması bizim hoş karşıladığımız bir tavır değil. BM’nin tarafsızlığını bu olayda yitirdiğine inanıyoruz. KKTC’nin haklı pozisyonunu sonuna kadar destekliyoruz" dedi.

Yol yapımı uzun zamandır görüşülüyor

BM'nin adadaki sivil ve askeri varlığının kendi içinde bir koordinasyonsuzluk içinde olduğunu gözlemlemekte olduklarını belirten Fidan "Bu yol yapımı ile ilgili çok uzun süredir devam eden görüşmeler var. Bu yolun ne zaman başlayacağı bildirilmiştir. Buna rağmen ara bölgeye birden bire BM araçlarının yığılması bizim hoş karşıladığımız bir tavır değil. BM'nin bu konuda tarafsızlığını yitirdiğini düşünüyoruz,  KKTC'nin haklı pozisyonunu sonuna kadar destekliyoruz" diye konuştu.

Türk toplumuna gerekli insani yardımı ulaştırmak, için Yiğitler Köyü’nden bir yol yapımı projesi her zaman gündemde olduğunu aktaran Fidan, "Pile’de bulunan Rum nüfusa yönelik yapılan yol BM’nin hiçbir zaman için kınamasına ve engellemesine tabi olmadı. Fakat aynısı Türk tarafına olunca BM’nin Ada’daki görevlilerinin adeta BM görevlisi rolünü bırakıp birer şahin edasıyla bu insani yol projesini engelleme yolunda ciddi adımlar attığını görüyoruz" dedi.

"Türkiye'nin AB üyeliği yeni fırsatlar sunmakta"

Dışişleri Bakanı Fidan, Türkiye'nin AB üyeliğine yönelik, "Hem AB hem de bölgemize yeni fırsatlar sunmakta. Yeni fırsat penceresinin kapanmadan Avrupalı liderler tarafından kullanılmasını tavsiye ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye'nin AB yolundaki girişimini destekliyoruz"

Türkiye'nin AB üyelik sürecine ilişkin Bulgaristan Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel ise "Türkiye Avrupa Birliği üyelik sürecinde. Bulgaristan da üye olarak Ankara'nın Avrupa yolundaki bu girişimini desteklemektedir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA