17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.08.2022 13:41 | Son Güncelleme: 15.08.2022 13:57

Ekrem İmamoğlu'ndan deprem uyarısı: 600 bin bina sorunlu

Ekrem İmamoğlu, 1.6 milyon yapı stoku bulunan mega kentte 600 bine yakın binanın çok ağır, ağır ve orta hasarlı olduğunu söyledi. 318 binanın ise çürük olduğuna dikkat çeken İBB Başkanı "Bu binalarda 3 bin 99 aile var, onları tabutta yaşatmayacağız" dedi  
Ekrem İmamoğlu'ndan deprem uyarısı: 600 bin bina sorunlu

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’un depreme hazırlık ajandasını ve yeni çözüm önerilerini aktardığı basın toplantısı düzenledi. Sütlüce’deki Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen İstanbul’un Yeni Çözüm Adımları başlıklı toplantıda konuşan İmamoğlu, üzerinden 23 yıl geçen 17 Ağustos 1999 depremini tüm Cumhuriyet tarihinin en büyük trajedisi olarak niteledi.

“Büyük depremin üzerinden 23 yıl geçti ama biz, ülke olarak bu zamanı doğru kullanamadık” diyen İmamoğlu İstanbul’un yapı stokuyla ilgili de karamsar bir tablo çizdi: Göreve geldiğimizde, önümüze konan veriler, İstanbul’da deprem durumunda yaklaşık 48 bin binada ağır ve çok ağır, 146 bin binada ise orta hasar yaşanabileceğini ortaya koyuyordu. Önümüze konmuş olan veri, son derece endişe vericiydi. Ama çok geçmeden detaylı bir çalışma yapınca gördük ki, bu rakamlar doğru değil. Yaptığımız tespitlerden sonra ağır hasar görebilecek binaların 1.8 kat, orta hasar görebilecek binaların ise 3.3 kat daha fazla olduğunu bize gösteren sonuçlar elde ettik.

 600 bin sorunlu bina

İmamoğlu yapılan çalışmaların detayını ise şöyle açıkladı: İstanbul en doğru risk haritasını oluşturduğumuzda gördük ki 500 bine yakın orta hasarlı, 90 bine yakın ağır ve çok ağır hasarlı binamız var. Toplamda 600 bine yakın bir problemli yapı stokundan bahsediyoruz. Burada bir çırpıda ifade ettiğimiz 600 bin yapıda, İstanbul’un çocukları ve aileleri yaşıyor.

"Çürük düzeyde 318 var"

İmamoğlu 318 binanın ise çürük düzeyde olduğunu söyledi: “Tarama çalışmalarımız sırasında, özellikle İstanbul’un batı yakasında tespit ettiğimiz, öyle 318 bina var ki, hepsi çok ağır derecede çürük. Biz, D ve E sınıfındaki o 318 binayı bir an önce yıkacağız. Çünkü o binalarda yaşayan 3 bin 99 aile var.”

"Tabutta yaşatmayacağız"

318 binadaki ailelerinin çoğunun kiracı olduğunu ifade eden İmamoğlu kira desteği vereceklerini söyledi: Bu insanlarımızı tabutta yaşatmayacağız. Bu yıl ‘Kentsel Dönüşüm Dairemiz’de bulunan 100 milyon liralık bütçeyi, bu süreç için kullanacağız. Biz, bu hanelerin içinde oturanları, ‘kira mahiyetinde maddi yardım’ yaparak çıkaracağız. Maddi yardım sınırı 1.150 lira olsa da İstanbul şartlarında ailelere, bu rakamın tam 3 katını ödemek için meclisimize teklif getireceğiz. Gelecek yıl için ise bu bütçeyi 5 katına kadar artıracağız. Yıl başına kadar, başta meclisimizden karar çıkararak, valiliğimizle iş birliği yaparak, bu süreci tamamlayacağız.