05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.01.2024 21:32 | Son Güncelleme: 08.01.2024 21:46

Ekrem İmamoğlu'ndan Murat Kurum için ilk yorum: Şansımı öncesi ya da sonrası diye kategorize etmem

CHP'nin yerel seçimlerde tekrar aday gösterdiği İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, AK Partili rakibi Murat Kurum için ilk yorumu yaptı. İBB Başkanı, "Şansımı Murat Kurum'dan önce ya da sonra diye kategorize etmem" dedi
Ekrem İmamoğlu'ndan Murat Kurum için ilk yorum: Şansımı öncesi ya da sonrası diye kategorize etmem

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, mart ayında yapılacak seçimler hakkında Reuters haber ajansına açıklamalarda bulundu. Beş yıl önce yapılan yerel seçimde ittifakların daha net olduğunu kaydeden İmamoğlu, "Bir önceki seçime oranla daha zor bir aritmetiğin ya da zeminin olduğu bir gerçek; o zaman ittifaklar daha net bir konumdaydı, şimdi ise siyasi partilerin tercihleri farklı bir pozisyonda" dedi.

Kurum'dan önce ve sonra değişen bir şey yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta sonunda açıkladığı İBB başkan adayı Murat Kurum karşısında şansının ne olacağına ise İmamoğlu şu yanıtı verdi:

"Ben şansımı Murat Kurum'dan önce ya da sonra diye kategorize etmem; öncesinde ne kadar şanslıysam bugün de o kadar şanslıyım"

Erdoğan dün, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde partisinin 10 büyükşehir belediye başkanı adayını açıklarken, İstanbul için de adaylarının Murat Kurum olduğunu duyurdu.

İstanbul ve Ankara kritik önemde

Türkiye'nin en büyük kenti olan ve belediyenin çok büyük bir bütçeyi yönettiği İstanbul ve Ankara, AK Parti için büyük önem taşıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce defalarca İstanbul'u geri almak istediğini dile getirdi.

Ancak geçen yıl mayıs ayında yapılan genel seçimleri AK Parti ve MHP ittifakının kazanmasının ardından İYİ Parti yerel seçimlere kendi adaylarıyla gireceğini duyurdu, ancak henüz aday açıklamadı.

İmamoğlu sözlerinin devamında "Siyasi partilerin tercihleriyle, onlara oy veren insanların tercihleri aynı oranda değişir mi, ya da evrilir mi o konuda emin değilim. Çünkü yerelde oluşan o dönemdeki ittifakın, İstanbul'da yaşayan insanlar tarafından büyük oranda olgunlaştırıldığını unutmamak lazım" dedi ve ekledi:

"İstanbul'da bu süreci olgunlaştıran bu büyük ittifak, İstanbul ittifakı... Bence insanlara muazzam bir tat verdi. Şimdi o beş yılın sınavını Ekrem İmamoğlu iyi verirse bunun daha da güçlenebileceğini düşünüyorum"

İmamoğlu ayrıca "Yani çekim kuvvetinde siyasi partilerin çizdiği yön mü, yoksa toplumun bu ittifaka duyduğu hassasiyet üzerinden onların çektiği yön mü etkin olacak, bunu bu yarışta göreceğiz" diye konuştu.

2019’da bir kırılma anı yaşandı

Yıllar geçtikçe Türkiye'de demokrasi ve adaletin gerilediğini kaydeden İmamoğlu, "Böylesi bir süreçte Türkiye'de yerel seçim ve genel seçimle ilgili bir kırılma anı yaşandı, o da 2019 yılı" dedi. Mart 2019'da gerçekleştirilen yerel seçimlerde İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu, AK Parti'nin adayı eski başbakan Binali Yıldırım'ın önünde yarışı tamamlamış ancak YSK tarafından iptal edilen seçim 23 Haziran 2019'da tekrarlanmıştı. Tekrar edilen seçimleri daha büyük bir farkla İmamoğlu kazanmıştı.

İmamoğlu şöyle devam etti:

"Genel seçimde iktidarın başarısı devam ederken yerel seçimde bir kırılma yaşandı. Bunun da aslında Türkiye'de demokrasinin, farklı bir bakışın, bütünleşmenin, birarada olabilmenin, kutuplaşmanın değil birlikte düşünebilmenin mücadelesi olduğunu düşünüyorum"