26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.02.2023 21:36 | Son Güncelleme: 22.02.2023 22:24

Ekşi Sözlük: Neden kapatıldık öğrenemiyoruz

Dün akşam saatlerinde BTK tarafından alınan kararla internete erişimi kapatılan Ekşi Sözlük'ten yeni bir açıklama geldi. Açıklamada erişim kesintisi öncesi alınan kararın kendilerine tebliğ edilmediği vurgulandı, BTK yetkililerinin konuyla ilgili bilgi paylaşmadığı kaydedildi
Ekşi Sözlük: Neden kapatıldık öğrenemiyoruz

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) kararıyla Ekşi Sözlük için (eksisozluk.com) erişimi engelleme kararı verildi. Kullanıcılar siteye giremezken BTK’nın sorgu sayfasında ise “eksisozluk.com, 21/02/2023 tarihli ve 490.05.01.2023.-100029 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla erişime engellenmiştir” ifadeleri yer aldı.

internet2.btk.gov.tr/sitesorgu adresinde eksisozluk.com şeklinde sorgulama yapıldığında erişim engelleme kararı ekrana geliyor

BTK'nın aldığı karar sonrası ilk dakikalarda açıklama yapan Ekşi Sözlük yönetimi, erişim engeli konusunda bir karar olduğunu gördüklerini ancak ayrıntısı hakkında bilgi sahibi olmadıklarını belirtti ve yetkililerden bilgi almaya çalıştıklarını kaydetti. 

Ekşi Sözlük'ten bugün yapılan son açıklamada ise konuyla ilgili herhangi bir gelişmenin olmadığı ve BTK'nın erişim kararının gerekçesiyle ilgili herhangi bir bilgi verilmediği belirtildi.

BTK yetkililerinden bilgi alamıyoruz

Ekşi Sözlük'ten yapılan son açıklama şöyle:

"Merhaba, avukatımız ve yöneticimiz durumu takip edebilmek adına sabah saatlerinde Ankara'ya vardılar. Her ne kadar BTK yetkilileriyle görüşmek için yoğun çaba sarf etmiş olsalar da, erişim engelinin sebebine dair herhangi bir BTK yetkilisinden bilgi edinemediler. Ancak yaptığımız sorgulama esnasında, Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği'nin 22/02/2023 tarihli ve 2023/1532 d.iş sayılı kararı ile erişim engeli kararı alındığını gördük. Karar henüz tarafımıza tebliğ edilmedi, bu sebeple karara ulaşmaya çalışıyoruz. Yeni bir gelişme olması ya da bilgi edinmemiz halinde sizlerle paylaşacağız."

Diğer yandan Ekşi Sözlük'e VPN araçları üzerinden de erişim sağlanabiliyor.

Twitter ve TikTok'un erişimi de kesilmişti

Depremlerin ilk günlerinde Twitter ve TikTok da erişim sorunu yaşamış ve pek çok kullanıcı bu platformlara girememişti. Ancak bu platformlar için bir erişim engelleme kararı alınmamıştı ve erişim sorunu bir süre sonra sona ermişti.