19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 22.03.2021 15:36 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Emre Arolat'a büyük onur

Emre Arolat, mimarlık alanında dünyanın en prestijli ödüllerinden Ağa Han Mimarlık Ödülü'nün Yürütme Kurulu üyeliğine seçildi
Emre Arolat'a büyük onur

Mimar Emre Arolat, 1977 yılından beri her üç yılda bir düzenlenen ve dünyanın en prestijli ödüllerinden Ağa Han Mimarlık Ödülü (2020-2022) Yürütme Kurulu üyeliğine seçildi. Arolat, 2010 yılında Edirne'deki İpekyol Tekstil Fabrikası ile Ağa Han Mimarlık Ödülü'ne, 2016 yılında ise ödül kapsamında Master Jüri olarak görev almıştı.

Yürütme Kurulu'ndaki diğer üyeler

Yürütme Komitesi Başkanı Ağa Han: Ağa Han Kalkınma Ağı'nın kurucusu, Şii İsmaili Müslümanlarının 49. ruhani lideri. Sheikha Mai Bint Mohammed Al Khalifa: Bahreyn Kültür ve Eski Eserler Dairesi Başkanı. Meisa Batayneh: 1986 yılında Amman ve Abu Dabi'nde kurulan Maisam Architects and Engineers'ın kurucusu ve baş mimari. Sir David Chipperfield: Berlin, Şangay ve Milano'da ofisleri bulunan David Chipperfield Architects'in kurucusu. Souleymane Bachir Diagne: Columbia Üniversitesi Felsefe ve Frankofon Çalışmaları profesörü ve Afrika Çalışmaları Enstitü Direktörü. Nasser Rabbat: MIT'de Ağa Han İslam Mimarisi Programı Direktörü.  Marina Tabassum: 2005 yılında kurulan Bangladeş merkezli Marina Tabassum Architects'in (MTA) yöneticisi.  Sarah M. Whiting: 2019'dan bu yana Harvard Üniversitesi Tasarım Okulu'nun dekanlığını yürütüyor.

Prestijli ödüllerin sahibi

1987 yılında anne ve babasının ofisi Arolat Mimarlık'ta yardımcı tasarımcılıkla kariyerine başlayan Emre Arolat, Mayıs 2004'te Gonca Paşolar ile birlikte Emre Arolat Architecture'ü (EAA) kurdu. İstanbul'un yanı sıra New York ve Londra'daki ofisleri ile küresel sahnede tanınan bir ofis olan EAA, kuruluşundan bu yana kentsel planlardan havalimanlarına, kültürel binalardan iş yerlerine kadar birçok alanda tasarım gerçekleştirdi. Minicity Tema Parkı ile 2005 yılında Mies van der Rohe Seçilmiş Eser ödülüne layık görülen Arolat’ın, 2010 yılında layık görüldüğü Ağa Han Mimarlık Ödülü'nün yanı sıra çok sayıda uluslararası başarısı bulunuyor. Son olarak 2018’de tasarımını yaptığı Sancaklar Camii ile RIBA Ödülü’nü aldı.  Aralarında Yale Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ninde bulunduğu dünya genelindeki prestijli üniversitelerde öğretim görevlisi olarak ders veren Arolat, 2012 yılında ilk İstanbul Tasarım Bienali'nin eş küratörlüğünü üstlendi. 2015 yılında Uluslararası Mimarlık Akademisi tarafından profesörlük unvanını alan Arolat, 2019’da Amerikan Mimarlar Enstitüsü’ne onur üyesi olarak seçildi. 
Emre Arolat, 2010 yılında Edirne'deki İpekyol Tekstil Fabrikası ile Ağa Han Mimarlık Ödülü'nü kazandı
Emre Arolat, 2010 yılında Edirne'deki İpekyol Tekstil Fabrikası ile Ağa Han Mimarlık Ödülü'nü kazandı

Ağa Han Mimarlık Ödülü

1977'den beri her üç yılda bir düzenlenen Ağa Han Mimarlık Ödülü, mimarlık alanındaki en ünlü ve prestijli ödüllerden biri olarak kabul ediliyor. Küresel mimari söylemi etkilemede ve birçok toplumun karşılaştığı sorunlara yenilikçi çözümler getirmede önemli bir rol oynayan Ağa Han Mimarlık Ödülü, İslam kültürünü başarıyla yorumlayan çağdaş tasarım, sosyal konut, toplumsal gelişim, bölgesel koruma, tarihi koruma ve restorasyon projelerini kapsayan mimari tasarımlara veriliyor.