05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.03.2023 23:49 | Son Güncelleme: 28.03.2023 00:07

En düşük emekli maaşındaki artışla ilgili düzenleme Meclis'te kabul edildi

En düşük emekli maaşında artış ve geçici işçilere kadro düzenlemesini içeren teklif, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.
En düşük emekli maaşındaki artışla ilgili düzenleme Meclis'te kabul edildi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, en düşük emekli maaşında artış ve geçici işçilere kadro düzenlemesini içeren teklif için görüşmelerde sona gelindi. En düşük emekli maaşında artış ve geçici işçilere kadro düzenlemesini içeren teklif, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Teklifin kabul edilmesi öncesi konuşan AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, "3 milyon 762 bin kişinin aylığı 6 bin 500, 8 milyon 139 bin kişinin aylığı 7 bin, 8 milyon 796 bin kişinin aylığı 7 bin 500, 9 milyon 898 bin kişinin aylığı 8 bin liranın altında. Yasayla aylığı 5 bin 500 lira olanlar 7 bin 500 lira almaya başlayacak" dedi.

Bütçe açığı 1 trilyon liraya ulaştı

CHP Grubu adına söz alan Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, emeklilikte yaşa takılanlara yönelik kanun düzenlemesinden önce bütçe açığının 660 milyar lira olduğunu, seçim öncesi yapılan düzenlemelerle beraber 1 trilyon liraya ulaştığını söyledi.

"Seçimden sonra devlet lazım değil mi?" sorusunu yönelten Kuşoğlu, "Yürütme panikle, 'seçimi kazanayım' çabasıyla tüm bunları getiriyor. Düzenlemelere karşı çıkmıyoruz ama bu şekilde yapılması, zamansız, hesapsız kitapsız şekilde olması bu ülkeye ihanettir" dedi.

Gazilere yönelik maaş düzenlemesini desteklediklerini bildiren Kuşoğlu, öte yandan hem sağlık hem yargı personelinin özlük haklarına yönelik daha geniş çaplı iyileştirmeye gidilmesi gerektiğini dile getirdi.

Burada bir alicengiz oyunu var

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, en düşük emekli maaşlarında artış öngören bu teklifle, bu kesimin kök maaşının yükseltilmediğini ifade ederek, "Siz 'en düşük emekli aylığı 7 bin 500 lirayı uygun gördük.' dediğinizde, bu, onun maaşına, refahına dönemsel olarak etki edecek ama bir süre sonra bu etki olduğu gibi ortadan kalkacak. Burada bir alicengiz oyunu var" ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz ise en düşük emekli aylığının artırılmasına yönelik maddeyi eleştirirken, "Bu, ücretler arasındaki kademelendirmeyi daha da azaltıyor. Bizi düşük ücretle vasatlıkta eşitliyor. Sosyal güvenlik sistemimizde ödenen prime göre yaşlılık aylığı alınıyor. Bu düzenleme bu kuralı bozuyor. Bu, anayasaya aykırı. Muhalefet tarafından Anayasa Mahkemesine götürülürse eşitlik ilkesine aykırılıktan iptal edileceğini düşünüyorum" görüşlerini öne sürdü.

Güvenlik korucusu aylıkları da kapsama alınsın

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, teklifle en düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya, emeklilere yönelik bayram ikramiyesi tutarının ise 2 bin liraya yükseltileceğini anımsatarak, "Elbette isabetli ve uygundur, emeklilerimizce de sevinçle karşılanmıştır. Burada bir hususun ilave edilmesini önereceğim. Güvenlik korucularımız da emekli aylığı alıyor, şu anda aylıkları 4-5 bin lira civarında. Onların da bu kapsama alınmasının eşitlik açısından doğru olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

En düşük emekli maaşını asgari ücretle aynı mesafede

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, teklifin, toplumun birçok alanındaki önemli sorunların çözümüne katkı sağlayacağını aktardı. Muhalefet milletvekillerinin, vatandaşların sorunlarına yönelik eleştirilerde bulunduklarını anlatan Cora, iktidarın, bunları belirli bir takvim içerisinde çözüme kavuşturduğunu kaydetti.

Teklifle muharip gazi aylıklarının eşitleneceğini ve net asgari ücret tutarında aylık verileceğini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da dile getirdiği gibi iktidarlarında gaziler için ellerinden geleni yaptıklarını ve bundan sonra da yapacaklarını vurguladı.

Salih Cora, düzenlemeyle en düşük emekli aylığı ile emekli bayram ikramiyesi tutarının artırılacağına işaret ederek, "Emekli ikramiyesini de yıla böldüğümüz zaman emekli maaşı, asgari ücrete denk bir düzeye gelmiş durumdadır. AK Parti iktidarından önce en düşük emekli maaşı asgari ücretin dörtte birine denk geliyordu. Şimdi en düşük emekli maaşını asgari ücretle aynı mesafeye getirmiş durumdayız." diye konuştu.

Kaynak: AA