25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.05.2023 02:05 | Son Güncelleme: 15.05.2023 03:37

Erdoğan: Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ilk turda bitip bitmediğini bilmiyoruz

Erdoğan 02:10'da yaptığı açıklamada "Sonuçlar henüz belli olmadı, Milli İrade'nin tezahürü bekliyoruz. Seçimin ilk turda bitip bitmediğini bilmiyoruz. Şayet milletimiz ikinci tura kalmasından yana seçim yaptıysa onun da başımızın üstüne yeri var" dedi
Erdoğan: Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ilk turda bitip bitmediğini bilmiyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da AK Parti Genel Merkezi'nde sandıkların kapanmasının ardından ilk kez açıklama yaptı. Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

  • İste bu sevdanın neticesi burada. Bu sevdalıların buluşması. Bütün bu maratonun neticesini bu akşam sizlerle yaşıyoruz. Birileri mutfakta, biri de balkonda. 
  • Henüz kesin sonuçlar belli olmamakla beraber açık ara önde bulunuyoruz. Hem yurt içi oyların gayri resmi sonuçlarının belli olmasını, hem yurt dışı oyların sayımının biraz daha vakit alacağı anlaşılıyor. Tabii biz fersah fersah geride olduklarının kendilerinin de bildiklerinin bir tabloyu anlatarak milleti son kez kandırmaya çalışanlar gibi değiliz.
  • Biz milletimize karşı hep harbi ve hasbi olduk. Bugün de seçimde açık ara olduğumuzu biliyor ancak seçimin tam olarak nasıl tecelli olduğu belli olmadan milli iradenin tezahürünü bekliyoruz.
  • Sizlerin buradaki sevgisini mukabele etmek için geleneksel balkon konuşmamızı şimdiden yapalım dedik. 
  • Sözlerime İstanbul'dan Ankara'ya ve buraya gelene kadar sevgileriyle bizleri yalnız bırakmayan tüm kardeşlerime teşekkür ederek başlamak istiyorum. Aynı şekilde sandık kurullarında görev alan, gönüllü bir şekilde sandıklara şahit çıkan, onlarla birlikte yurt dışı çalışmalarında vazife üstlenen her bir kardeşime de teşekkür ediyorum.
  • Şüphesiz en büyük teşekkürü rekor bir katılımla sandık başına giderek ülkesinin ve kendisinin geleceği için tercihini sandığa yansıtan vatandaşlarımın her birine ediyorum. 
  • Kazanan, seçim tablolarının göstereceği rakamların ve oranların göstereceği şekilde ülkemiz olmuştur. Milletimiz olmuştur. Türkiye, dünyanın önde gelen demokrasileri arasında yer aldığını bir kez daha göstermiştir. Bu gerçeği seçimlere katılım oranının rekoruyla gösterdik. Dünyada benzeri yok. Tarihimizin en yüksek katılımlı seçimlerinden birini yaşadık. Kayda değer hiçbir üzüntü verici bir hadise yaşanmadan bu seçimi tamamladık. 
  • Ülkemiz hem siyasi hak ve özgürlüklerin kullanımı, hem seçim sisteminin güvenilirliği bakımından dünyaya örnek olacak bir işleyişe sahiptir. Kimsenin bu güzel tabloyu, kendi kısır siyasetleri için bozmaya hakkı yoktur. Biz siyasi hayatımız boyunca istisnasız her zaman milli iradenin, kararına yani sizin kararınıza saygı duyduk. Bu seçimde de saygı duyuyoruz. Bundan sonraki seçimlerde de saygı duyacağız. 
  • Cumhur İttifakı işini biliyor. Gereğini yaptınız. Herkesten de biz aynı demokratik olgunluğu bekliyoruz. Seçim kampanyası dönemindeki tartışmalar artık geride kalmıştır. Bu süreçte herkes milletimize sözünü söylemiştir, milletimiz de bugün kararını vermiştir. Artık buna yeni kılıflar uydurmanın bir anlamı yok. Milletimizin kararının ne olduğun gayri resmi kesin sonuçlar açıklandığında hep birlikte göreceğiz. 
  • Kardeşlerim sonuç ne olursa olsun cumhurbaşkanlığında tercihin bizden yana yaptığın görülen 27 milyon vatandaşımın her birine tercihimi sunuyorum. Bu demokrasi şölenine katılan yaklaşık 56 milyon vatandaşımızın her birine tekrar teşekkür ediyorum. Seçimlerde en yakın rakibimize 2 milyon 600 milyon civarında fark attık. Kesin sonuçların çıkmasıyla bu rakamın çok daha yükseleceğine inanıyorum. Seçim sistemimizin yüzde 50 artı 1 oy sınırı sebebiyle cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda bitip bitmediğini henüz bilmiyoruz.
  • Eğer milletimizin kararı cumhurbaşkanlığı seçiminin tamamlandığını gösteriyorsa mesele yok. Şayet milletimiz ikinci tura kalmasından yana seçim yaptıysa onun da başımızın üstüne yeri var. Biz yüzde 50 üzerinde bu seçimi bitireceğimize inanıyoruz. Zira yurt dışı oylarının tamamı ülkemize iştigal etmiş değil. Sayım devam ediyor. İşlemler bitene kadar teyakkuz halinde olmaya devam etmenizi istiyorum. Seçim zaferimizin gölgelenmesine yol açacak en küçük bir rehavete izin vermeden süreci takip edeceğiz. 
  • Şu anda parlamentoda Cumhur İttifakı öndedir. Seçim sonuçlarının ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini diliyorum. Biz daima ve elbette bu seçim sürecinde de gittiğimiz her meydan da milletimize ne söylediysek seçimde de onun sonucunu aldık. 
  • Biz teröristlerle kol kola olmadık. Biz Diyarbakır'daki Kürt kardeşlerimizin ölümüne neden olan Selo'yla beraber olmadık. Bebek katillerini dışarı salacağız diyenlerle beraber olmadık. Seçim sonuçlarının henüz kesinleşmemiş olması milletimizin tercihinin açık ara bizden yana olduğunu değiştirmiyor. 
  • Türkiye'nin her seçimi elbette önemlidir. 14 Mayıs seçimleri gerek kurulan ittifakların mahiyeti itibariyle siyasi tarihimizde ayrı bir öneme sahip olmuştur. Bu seçimi yaşayanlar çocuklarına, torunlarına Türkiye'nin nasıl bir siyasi iklimden geçtiğini anlatacaktır. Ülkemizin demokrasi ve kalkınma atılımlarını yarım bırakmamak için milletimizin iradesine nasıl sahip çıktığını anlatacak. 
  • Milletimizin her bir ferdine çağrıda bulunuyorum; Yarın sabahtan itibaren milletimizin, özellikle de gençlerimizin hayalleri için çalışmaya başlıyoruz. Büyük ve güçlü Türkiye'yi inşaa etmenin mücadelesini vereceğiz. Türkiye Yüzyılı'nın yükselişinin önüne kimse geçemeyecektir. 14 Mayıs demokrasi şöleninin bir kez daha hayırlı olmasını diliyorum.