15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.09.2023 19:22 | Son Güncelleme: 19.09.2023 21:25

Erdoğan'dan BM Genel Kurulu'nda AB'ye mesaj: Beklentimiz yükümlülüklerini yerine getirmeleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 78. BM Kurulu'na hitap etti. Daha önceki konuşmalarında yaptığı gibi BMGK'nın yapısını eleştiren Erdoğan, New York'tan AB'ye mesaj verdi ve Türkiye'nin beklentisini dile getirdi. Erdoğan, Karabağ'a ilişkin ise ''Azerbaycan toprağıdır, Ermenistan verdiği sözleri tutmalı'' dedi
Erdoğan'dan BM Genel Kurulu'nda AB'ye mesaj: Beklentimiz yükümlülüklerini yerine getirmeleri

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda konuştu. Erdoğan'ın mesajlarından öne çıkan bölümler şöyle:

  • Dünyamızın geleceği konusunda geçtiğimiz yıl burada yaptığımız değerlendirmelere kıyasla daha iyimser tablo çizmek mümkün değildir. Karşımızdaki fotoğraf, küresel ölçekte daha karmaşık, daha tehlikeli sınamalarla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor.
  • Kendi ülkemin güneyinde, kuzeyinde, doğusunda ve batısında birçok çatışma, savaş, insani kriz ve sosyal gerilim yaşanıyor. Küresel ekonomik sorunlarla birleşerek büyüyen bu sınamalarla baş etmek her geçen gün daha da zorlaşıyor.
  • Avrupa'nın doğu sınırlarında yaşanan savaş, ekonomiden güvenliğe her alanda ciddi sorunlar ortaya çıkardı. Savaşın, Ukrayna’nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü temelinde, diplomasi ve diyalogla sona erdirilmesine yönelik çabalarımızı artırarak sürdüreceğiz.

Türkiye'nin AB'den beklentisi

  • (BM) Güvenlik Konseyi, artık dünya güvenliğinin teminatı olmaktan çıkmış, 5 ülkenin siyasi stratejilerinin çarpışma alanı haline gelmiştir.
  • Suriye’nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliğine en büyük tehdit, bu ülke üzerinde hesabı olan güçlerin güdümündeki terör örgütlerine verilen açık destektir.
  • AB'den beklentimiz uzun süredir ihmal ettiği ülkemize yönelik yükümlülüklerini yerine getirmeye başlamasıdır. İkircikli tavırların artık son bulması gerekiyor.

''Karabağ Azerbaycan toprağıdır''

  • Tek millet, iki devlet şiarıyla hareket ettiğimiz Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü korunma yönünde attığı adımları destekliyoruz.
  • Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki görüşme sürecini başından beri destekledik. Ancak Ermenistan'ın bu tarihi fırsatı değerlendiremediğini görüyoruz.
  • Ermenistan’ın başta Zengezur Koridoru’nun açılması olmak üzere, verdiği sözleri yerine getirmesini bekliyoruz.
  • Artık herkesin kabul ettiği gibi, Karabağ, Azerbaycan toprağıdır. Bunun dışında bir statünün dayatılması asla kabul edilmeyecektir.

''Gerekirse AB ile yolları ayırabiliriz'' demişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu genel görüşmelerine katılmak üzere ABD’ye gitmeden önce havalimanında basın toplantısı düzenlemiş ve burada AB-Türkiye ilişkilerine ilişkin önemli bir çıkış yapmıştı. Erdoğan, “Avrupa Birliği (AB) Türkiye'den kopmanın gayreti içerisindedir. Bu dönem içerisinde biz de bu gelişmeler karşısında değerlendirmelerimizi yaparız ve bu değerlendirmeden sonra gerekirse Avrupa Birliği ile yolları ayırabiliriz” demişti.