19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.05.2023 14:29 | Son Güncelleme: 19.05.2023 19:05

Erdoğan'dan CNN International'a Oğan açıklaması: Ben bu tür pazarlıkları hiç sevmem

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan CNN International'a verdiği röportajda Sinan Oğan'ın hangi ittifakı destekleyeceğine yönelik sorulara da yanıt verdi. Erdoğan, "Ben bu tür pazarlıkları hiç sevmem" dedi
Erdoğan'dan CNN International'a Oğan açıklaması: Ben bu tür pazarlıkları hiç sevmem

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki hafta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde CNN International'dan Becky Anderson'a konuştu. Özel röportajda Erdoğan, Türkiye'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile özel ve büyüyen bir ilişkisi olduğunu söyledi. CNN'in internet sitesinde yer alan habere göre Erdoğan, "Batı'nın yaptığı gibi Rusya'ya yaptırım uygulayacak bir noktada değiliz. Batı'nın yaptırımları bizi bağlamaz. Biz güçlü bir devletiz ve Rusya ile olumlu bir ilişkimiz var. Rusya ve Türkiye'nin mümkün olan her alanda birbirlerine ihtiyacı var" ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turundaki rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'nu, Türkiye'yi Rusya'dan koparmaya çalışmakla suçlayan Erdoğan, geçtiğimiz çarşamba günü tahıl anlaşmasının iki ay daha uzatıldığını hatırlattı. Erdoğan, "Bu, Başkan Putin ile olan özel ilişkimiz sayesinde mümkün oldu" dedi.

"Şu anda İsveç için hazır değiliz"

CNN'e verdiği mülakatta Erdoğan, Türkiye'nin Batı ile yaşadığı gerilimin bir başka kilit noktasını da ele aldı: İsveç'in NATO üyeliği. NATO'nun en büyük ikinci ordusuna sahip olan Türkiye,  PKK militanlarını barındırmakla suçladığı Stockholm'ün ittifaka üyeliğini engelliyor. Erdoğan, "İsveç, Türkiye'deki terör gruplarının uzantılarının İsveç'te, Stockholm sokaklarında serbestçe dolaşmasına izin vermeye devam ettiği sürece, İsveç'in NATO üyeliğine olumlu bakamayız. Şu anda İsveç için hazır değiliz. Çünkü bir NATO ülkesi terörle mücadele konusunda güçlü bir duruş sergilemelidir" ifadelerini kullandı.

Erdoğan ayrıca ABD Başkanı Joe Biden'ı 2020 Beyaz Saray kampanyasında kendisine otokrat dediği için eleştirdi. Erdoğan bununla ilgili soruya, "Bir diktatör hiç ikinci tur seçimine girer mi?" diyerek cevap verdi.

"Faiz ne kadar düşük olursa enflasyon da o kadar düşük olur"

Erdoğan devam etmekte olan cumhurbaşkanlığı yarışı hakkında iyimser konuştu. Erdoğan, "Bu Türk demokrasisi için yeni bir deneyim. Halkımın önümüzdeki Pazar günü yapılacak seçimlerde güçlü bir demokrasi için sandığa gideceğine inanıyorum" dedi. Erdoğan ayrıca faiz indirimlerinin olumlu sonuçlar verdiğini belirterek, "Faiz oranları ile enflasyon arasında pozitif bir ilişki olduğuna dair bir tezim var. Faiz oranları ne kadar düşük olursa enflasyon da o kadar düşük olur. Attığımız adımların sonuçlarını gördük" diye konuştu. 

"Enflasyon daha da düşecek"

Erdoğan, faiz düşürüldüğü için enflasyonun düşmeye başladığını ifade ederken, “Şimdi faiz 8,5'te ve enflasyon da düşüyor, daha da düşecek. Enflasyon bu ülkede kesinlikle faizle beraber inerek halkımın çok daha rahat edebileceği bir konuma gelecek. Bunu bir ekonomist olarak konuşuyorum, yani hayali değil. Eğer böyle bir durum olmamış olsa zaten bu inmezdi” dedi.

ABD’de faiz artırılırken enflasyonun da yükseldiğini belirten Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: Avrupa'da aynı şekilde faizi yükseltiyorlar, enflasyon nerede, o da yüksek. Biz ise tam tersini yapıyoruz. Çünkü ben başbakanlığım döneminde bu uygulamayı yaparak netice aldım. Şimdi de yine bunun neticesini alacağım. Ama bunlar tersini yaparak netice almadıkları halde buna aynı şekilde devam ediyorlar. Rusya da mesela şu anda faizi yükselterek değil, düşürerek enflasyonda netice alacağına inandı ve Rusya’da da bu noktada netice alma gayretleri devam ediyor. Biz neticeyi alacağız. Seçim sonrası bunun düştüğünü, bu neticeyi aldığımızı göreceksin.

"Mülteciler konusunda muhalefete katılmak mümkün değil"

Türkiye'nin yaklaşık 4 milyonluk Suriyeli mülteci nüfusu da bu seçimde önemli bir sorun. Kılıçdaroğlu Suriyeli mültecileri sınır dışı etme sözü verdi.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhalefetin sürekli olarak "Biz gelince Türkiye'deki mültecileri tekrar Suriye'ye göndereceğiz" dediğini de belirterek, "Tabii buna katılmak mümkün değil. Ama ben şunu söyleyeyim, Türkiye'deki STK'ler şu an itibarıyla Suriye'nin kuzeyinde ciddi manada konutlar yaptılar, yapıyorlar. Peki bu konutları niye yapıyorlar? Bu konutları Türkiye'deki mültecilerin tekrar kendi topraklarına, kendi yurtlarına dönmesi için yapıyorlar ve bu süreç başladı. Şimdi biz yeni bir adım daha atıyoruz. Hatta 1 milyona yakın mültecinin kendi topraklarına dönmesi için Suriye'de konut yapımıyla ilgili bazı projeler de hazırladık. Bunlar gayet güzel projeler. Bu projelerle birlikte de Suriyeli mültecilerin kendi ülkelerine, kendi topraklarına dönmesini sağlayacağız" diye konuştu.

Sinan Oğan açıklaması

Yarışın üçüncü sıradaki adayı Sinan Oğan, daha katı mülteci politikası olan adayı destekleyeceğini söyleyen aşırı milliyetçi bir isim. Oğan'ın hangi adayı destekleyeceği konusundaki merak sürerken Erdoğan, "Ben bu tür pazarlıkları hiç sevmem. Bugüne kadar da hiç bu tür pazarlıklara girmiş birisi değilim. Kaldı ki bu seçim bitmiş bir seçim. Bu seçimden sonra da artık bu işin kaderini belirleyecek olan halkımın bizzat kendisidir" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir soru üzerine, Sinan Oğan'ın seçimin ikinci turuna girmediğini ve ona oy verenlerin ikinci turda farklı dağılımları olabileceğini dile getirerek, "Şimdi Kılıçdaroğlu ve Erdoğan var” diye konuştu.