Fransa Ulusal Meclisi, destekli ölümü belirli şartlarla yasallaştıran tasarıyı 305'e karşı 199 oyla kabul etti. Şimdi Senato gündemine gelecek olan yasa, burada muhafazakâr çoğunluğun değişiklik önerileriyle karşılaşabilir. Fransa’daki yasama sürecinin karmaşıklığı nedeniyle nihai onayın aylar sürebileceği belirtiliyor. Ancak son söz yine Ulusal Meclis’e ait olacak.
Kimler yararlanabilecek?
Yasa, 18 yaş üstü, Fransız vatandaşı ya da Fransa’da yaşayan bireylerin, tedavi edilemez hastalıklar nedeniyle dayanılmaz acı çekmeleri halinde destekli ölüm hakkı tanıyor. Psikiyatrik rahatsızlığı olanlar ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklar kapsam dışı bırakıldı. Kişinin bu talebi bizzat iletmesi, düşünme süreci sonrası yeniden onaylaması ve son aşamada doktorun ölümcül ilacı reçetelemesi gerekiyor. İlaç evde, bakım evinde ya da sağlık kurumlarında alınabilecek.
Aynı gün, yaşamın son döneminde ağrıların hafifletilmesi ve hasta onurunun korunmasına ilişkin başka bir palyatif bakım yasası da oy birliğiyle kabul edildi.
2023 tarihli bir rapora göre Fransız halkının büyük bölümü destekli ölüme yasal onay verilmesini destekliyor. Ancak geçen yıl başlayan parlamento süreci, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Meclis’i feshetme kararıyla kesintiye uğramıştı. Macron bu ay yaptığı açıklamada, siyasi tıkanma olması halinde konunun referanduma taşınabileceğini söyledi.
Öte yandan Katolik, Ortodoks, Protestan, Yahudi, Müslüman ve Budist liderleri temsil eden CRCF, yayımladıkları ortak bildiride yasanın yaşlı ve hasta bireyler üzerinde baskı yaratabileceği uyarısında bulundu.
Dünya genelinde destekli intihar İsviçre ve bazı ABD eyaletlerinde; ötenazi ise Hollanda, İspanya, Kanada gibi ülkelerde yasal. İngiltere ve Galler’de de benzer bir yasa tasarısı kasım ayında ön onay aldı.