Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, A Haber yayınında gündeme dair soruları yanıtladı. Oktay burada yaptığı açıklamada Millet İttifakı'nın dağıldığını düşündüğünü söyledi. Bu hafta sonunda açıklanması beklenen yeni kabineye ilişkin de açıklamalarda bulunan Oktay, birden fazla cumhurbaşkanı yardımcısı olabileceğini söyledi. Oktay'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
- Burada hem Türkiye'nin hem de dünyanın kazandığını görüyoruz. Demokratik olgunluk açısından kazanan Türkiye olmuştur.
- Muhalefete baktığımızda ikinci turda da aynı şeyi yaptıklarını görüyoruz. Kendilerini sorgulamaktan ziyade neyi yanlış yaptıklarını sorgulamaktan ziyade milletimizi anlamaya çalışmaktan ziyade suçlamaya dönük üstenci bir yaklaşıma dönük ve hor gören bir tavırla yaklaştığı zaman milletimiz bunun cevabını çok net veriyor.
- İttifakın biz dağıldığını düşünüyoruz aslında. Çatırdamaya başladı demiştik seslerini duymaya başladık dolayısıyla yakında bütün Türkiye de duyacaktır. Kılıçdaroğlu istifa eder etmez o onların iç süreci ama biz çok ciddi bir sorgulamadan geçeceklerini görüyoruz.
- Belediye başkanlarından birisiyle baba oğul ilişkisi diye millete sunmaya çalıştıkları bizim de ısrarla tüm diğer alanlarda samimi değiller diye ifade ettiğimiz sonucu hemen bir gün sonrasında gördük. Bu kendi içlerindeki yarışın da başladığı ile alakalı bir işarettir.
- Zaten açılmış bir bayrak vardı yeniden dalgalandırmaya başladılar. İmamoğlu dediğiniz olay da zaten projeden ibarettir. O da gelip geçecektir.
- Kabine çalışmaları devam ediyor. YSK'nın takvimine bağlı bugün açıklanırsa en erken Cuma Cumartesi gözüküyor. Meclis takvimiyle alakalı.
- Tabii ki sistem açısından baktığınızda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi birden fazla cumhurbaşkanı yardımcısı olmasına engel değil. Bizim önceki seçim döneminde eleştirdiğimiz 7 tane cumhurbaşkanı adayıyla 15-16 kişilik kabineyi yönetme şansınız yok.
- Yeni Kabine'de güçlü bir ekonomi yönetimi ile birlikte bu mesaj bütün topluma da verilecektir. Cumhurbaşkanımızın da zaten birincil önceliği bu olacak. Faiz oranlarının düşük olması, fiyat artışlarının da kontrol altına alınması özellikle büyükşehirlere baktığımızda kira ve benzeri artışların kontrolsüz olması olayı ve son dönemde bunun istismar edildiğini de biz düşünüyoruz.
-
Daha önce anayasa konusunda muhalefete çağrımız olmuştu. Sistemini değiştiren Türkiye kendi anayasasını da değiştirmeli.