Bülten

22 Mart 2024, Cuma

Oksijen'den dünün özeti, bugünün gündemi.

Günaydın.

Ü lke geneli parçalı ve çok bulutlu. Marmara'nın batısı, Kıyı Ege ile Antalya ve Manisa çevrelerı dışında yurt geneli aralıklı yağışlı bir gün geçirecek. Sıcaklık İstanbul'da 10, Ankara'da 5, İzmir'de 17, Antalya'da 20, Kars'ta 5 derece. 

Ramazan'ın 12'nci günündeyiz. İstanbul'da iftar, saat 19.25'te.

Bugün Oksijen'in 22-28 Mart haftası için hazırlanan 167'nci sayısı bayilerde. Saat 9'da gazetemizi anlatan detaylı bir bülten ileteceğim size. 

Ama öncesinde dünün özeti ve bugünün gündemine bakalım. 

KONDA'nın gençlik araştırması: Yüzde 43,8, kararsız ya da oy kullanmayacak
GoFor ve KONDA işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Gençlerin Politik Tercihleri Araştırması 2024' raporu yayımlandı. 31 Mart seçimlerine kısa bir süre kala oy tercihi sorulan gençlerden yüzde 29,7'si 'kararsızım' cevabını verdi. Yüzde 14,1'i de sandığa gitmeyeceğini belirtti. 

Kararını vermiş olan gençlerin tercihinde ilk sıra CHP'nin. Yüzde 27,2 oy alan ana muhalefet partisini, yüzde 13'le Ak Parti takip ediyor. Zafer Partisi üçüncü: Yüzde 4,1.

Gençlerin 14 Mayıs'taki oy tercihiyle bugünkü oy tercihlerindeki geçişte tüm kümelerden kararsız ve oy kullanmaz seçmen grubuna geçiş görülüyor. Araştırmanın detayları haberimizde. 

Gündem
Sinemamızın 'gamzeli güzel'i Bahar Öztan'ı kaybettik
61 yaşındaki oyuncu Bahar Öztan, daha önce 3 kez yendiği kanser nedeniyle yaşamını yitirdi. Oyuncu uzun süredir tedavi görüyordu. 

Son olarak hastaneden fotoğrafını paylaşıp sevenlerinden dua etmelerini isteyen oyuncu hastalığına ilişkin şöyle konuşmuştu: "Birçok insanın kaldıramayacağı kadar büyük rahatsızlıklar geçirdim. Güçlü bir kadınım ve çok da güçlü durdum. Bunun yanı sıra sevenlerim ve sevdiklerim çok sağ olsunlar. Hayranlarım, dostlarım, arkadaşlarım hepsi bana dualarını eksik etmeyip çok güzel enerjiler gönderdiler. Onların sayesinde ben bugünlere geldim. Tabii ki hekimlerimizin büyük gayret ve çabalarıyla oldu, onları da unutmamak lazım." Oyuncumuzu çok özleyeceğiz. 

AYM'nin yeni başkanı Kadir Özkaya oldu
Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın görev süresinin dolmasının ardından yapılan seçimlerde Kadir Özkaya yeni AYM Başkanı oldu. Başkan dahil 15 üyesi olan AYM'de üyelerin 9'unun oyunu alarak salt çoğunluğu sağlayan Özkaya, 6 oy alan Yüksek Mahkemenin  yeni başkanı oldu.   Kadir Özkaya, TİP Hatay milletvekili seçilen Can Atalay'ın haklarının ihlal edildiği ve tahliyesinin gerektiği yönünde oy kullanan 9 üyeden biriydi.

'Tayyip Bey para sayma soruşturması seçime kadar bitmesin istiyor'
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul'daki para sayma görüntüleri soruşturması için "Biz bu yapılan soruşturmanın en hızlı şekilde sonuçlanmasını istiyoruz. Tayyip Bey de bu soruşturma seçime kadar bitmesin istiyor" dedi. Sözcü TV'de soruları yanıtlayan Özel, gazeteci Deniz Zeyrek'le programda bir tartışma yaşadı. TRT konusunda yaşanan tartışmayı bu videonun 1 saat 29'uncu dakikasından itibaren izleyebilirsiniz.  

'Doğan görünümlü şahin misali, dışı farklı içi farklı'
Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Kilis'te muhalefete yüklendi: "Kimlikler, partiler ve adaylar hercümerç olmuş durumda. Doğan görünümlü şahin misali dışı farklı, içi farklı bir muhalefet anlayışıyla karşı karşıyayız."  

Yavaş'tan Altınok'a: 600 daireyi unutmuş olamaz
Mansur Yavaş, Turgut Altınok'un 600 dairesi olduğu iddialarına ilişkin, "Mal beyanında 600 daire yok. Unutmuş olamaz. Demek ki saklamak istedi veya  kamuoyuna yalan söyledi" dedi.

Eros davasında iyi hal gerekçesi: Tüm duruşmalara geldi
Kedi Eros'u tekmeleyerek öldüren İbrahim K'nin tutuklanmama gerekçesi 'sanığın toplumda oluşan tüm baskıya rağmen duruşmaya gelmiş olması' oldu. İndirim gerekçesi ise ‘cezanın sanığın geleceğindeki olası etkileri, sanığın lehine takdiri indirim sebebi’  olarak değerlendirildi.

Günün verisi: 389
Tacikistan'da kalp hastalığından ölme oranı 100 bin kişide 389 olarak kayıtlara geçmiş. Ülkenin ölüm oranı dünyanın zirvesinde. Onları 100 binde 389'la Azerbaycan, 100 binde 354'le Özbekistan izliyor. Kalp hastalığından ölme oranında en düşük veriye sahip ülke Güney Kore: 100 binde 27. Türkiye 100 binde 95'le listede 117'nci. 

Dünya
Dünyada ilk: ABD'de bir hastaya genetiği değiştirilmiş domuz böbreği nakledildi
Boston'daki Massachusetts Hastanesi'nde 62 yaşındaki bir hastaya genetiği değiştirilmiş domuz böbreği nakledildi. Hasta Richard Slayman'ın durumunun iyiye gittiği ve yakın zamanda taburcu edilmesinin beklendiği bildirildi. Bu operasyon beklenen iyi sonuçları getirirse dünya üzerinde organ nakli bekleyen çok sayıda insan için umut ışığı belirecek. 'Yaşasın bilim' diyerek sıradaki habere geçelim.

İsrail'in saldırganlığının ardında ne var?
Uzmanlar, Filistinlilere yönelik saldırılarını sonlandırması için çok sayıda çağrı yapılmasına rağmen İsrail'in ramazanda gerilimi daha da artırmasını ABD'nin verdiği desteğe ve uluslararası toplumun zayıflığına dayandırıyor.  

Rusya 400 yabancı jete el koydu, destansı sigorta savaşları başladı
Ukrayna savaşı başladığında Rusya, ülkedeki 400 yabancı jete el koydu. Sigorta şirketleri ve uçak sahiplerinin mahsur kalan jetlerin parasını kimin ödeyeceği konusunda tartıştığını yazan WSJ, haberi 'Destansı sigorta savaşları başladı' diyerek duyurdu. Olay Rus yatlarına el konulmasını hatırlatıyor.  Detaylar haberimizde.

Küresel tahıl savaşını Rusya kazanıyor
Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaşın ardından elinde kalan tonlarca tahılı bedavaya diğer ülkelere verdi. Ancak AB'nin Rus tahılını almamaya yönelik hamleleri ters tepti. Politico, Rusya'nın küresel tahıl savaşlarını kazandığını ve bu süreçte  AB ülkelerini Ukrayna'ya karşı kışkırttığını yazdı.

Ekonomi
Reuters analistlerin görüşlerini yazdı: Liranın daha fazla değer kaybetmesinden endişe edilmiş olabilir
TCMB'nin piyasa beklentisinin aksine faizi sabit tutmak yerine 500 baz puan artırması herkeste şaşkınlık yarattı. Konu hakkındaki değerlendirmelere bakalım. 

Reuters, yabancı ekonomist ve analistlerin karara dair görüşlerini yazdı. Beklenmeyen kararın nedenini değerlendiren uzmanlar, kararı pozitif bir adım olarak yorumluyor.   

Bloomberg, çoğu ekonomistin TCMB'nin faiz oranını sabit bırakmasını beklediğini aktarırken, seçimler öncesi baskı altında olan Türk lirasının sürpriz karar sonrası  dolar karşısında değer kazandığını yazdı.   

Kararı yazarımız  Güzem Yılmaz Ertem de yorumladı.  Ertem, kurumun, piyasanın bağımsızlık sınavını geçtiğini belirtirken, "Piyasa beklentisinin aksine faizleri 500 puan artırarak, yerel seçimler öncesi kredibilitesini güçlendirdi. Merkez Bankası 'gerekirse sıkılaşmaya devam edebilirim' mesajı ile de enflasyonda beklenti yönetiminin önemini vurgulamış oldu" diyor. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da enflasyonla mücadeleye öncelik verdiklerini belirterek “Enflasyondaki aylık ivme kaybını önümüzdeki aylarda daha net göreceğiz ama yıllık etkiyi yılın ikinci yarısında göreceğiz. Haziran ayı enflasyon rakamlarıyla başlayarak göreceğiz” dedi. 

DEVA Partisi lideri Ali Babacan ise bu artış için "Merkez Bankası'nın faiz artışı bir işe yaramaz, yaramayacak. Sadece bu millete daha fazla zulüm anlamına gelecek" ifadelerini kullandı.

İhtiyaç kredisi faizinde rekor artış
Mevduat bankalarındaki tüketici kredileri, geçen hafta yüzde 0,15 azalarak 1 trilyon 504 milyar 810 milyon 327 bin lira olurken faizlerinde rekor artış izlendi. Geçen hafta yüzde 63,36 olan tüketici kredi faizleri yüzde 76 olarak kaydedildi.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kamu bankaları emeklilere 8-12 bin lira promosyon ödemesi yapacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamu bankalarının emeklilere 8-12 bin lira arasında  promosyon ödemesi yapacağını açıkladı  ve ekledi: "Diğer bankaların da bu rakamların altında kalmayacak şekilde promosyon ödemeleri yapacağına inanıyorum." Diğer bankaların ödemelerini de  ayrı bir haberde topladık. 

Altında asıl yükseliş henüz başlamadı
Fed'in çarşamba akşamı aldığı faiz kararı sonrası Jerome Powell'ın piyasaların 'güvercin' olarak yorumladığı açıklamaları ABD borsaları ve altın başta olmak üzere küresel piyasaları hareketlendirdi, risk iştahını açtı. Ancak uzmanlar altında asıl yükselişin henüz başlamadığına dikkat çekiyor.

Bedeli 20 milyar dolar: Hintli milyarderden dünyanın en büyük enerji santrali
Hintli milyarder Gautam Adani, 20 milyar dolar harcayarak 16 milyon eve elektrik verecek ve büyüklüğü Yalova'yı geçecek dev bir temiz enerji tesisi kuruyor. Detaylar haberimizde.

Apple rüyası sona mı erdi?
Teknoloji devi Apple özellikle son yıllarda çok daha büyük zorluklarla mücadele ediyor. Dünyanın en değerli şirketi ünvanını Microsoft'a kaptıran şirket, Çin'de düşen iPhone satışlarıyla soğuk terler dökerken kendi ülkesinde de Adalet Bakanlığı'nın açtığı davayla yüz yüze.

Piyasalar
  • Borsa İstanbul 9.140,70 | %2,07 🟢
  • Dolar 32,1489 | %0,39 🟢
  • Euro 34,9384 | %0,18 🟢
  • Euro/Dolar 1,0850 | %-0,09 🔴
  • VİOP 10.152,00 | %0,02 🟢
  • Altın Gram 2.247,93 | %0,22 🟢
  • Altın ONS $2.176,48 | %-0,21  🔴
  • S&P 500 5.241,53 | %0,32 🟢
  • Dow Jones 39.781,37 | %0,68 🟢
  • ABD 10 Yıllık Tahvil 4,265 | %-0,05 🔴
    21.03.2024, sabah saat 05.30 verileri
Borsa açılmadan önce bilmeniz gerekenler
  • Anadolu Efes, 2023 yılını 22,1 milyar lira net kârla kapadı. Net kârda yüzde 44'lük artış görüldü. Geçen yıl 159,8 milyar lira satış hasılatı elde eden şirket, 37 milyar lira FAVÖK elde etti. Dünkü seanstaki 152,10 liralık kapanış fiyatı üzerinden Anadolu Efes'in F/K oranı 4,07, PD/DD oranı 1,40 oldu. Şirketin özkaynakları 64,5 milyar liraya ulaştı. 
  • Aselsan Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacı olan askeri ekipman tedariki için 556 milyon 500 bin dolar bedelli sözleşme imzaladı.
  • Kuzey Boru, gümrük vergisi ve KDV'siz ithalat hakkı avantajlarından yararlanmak için 4 bin ton hammadde alımı ve 8 milyon dolar ihracat taahhütlü Dahilde İşleme İzin Belgesi için gerekli işlemlerin başlatılmasına karar verdi.
  • Devlet Malzeme Ofisi tarafından düzenlenen ihale Gen İlaç ilişkili tarafı Salutem Ecza uhdesinde kaldı. Temin edilecek ilaçların şirket satışlarına katkısı 44 milyon 557 bin lira olacak.
  • Gersan Elektrik, E365 Firması ile tüm Türkiye'yi kapsayacak şekilde G-Charge Elektrikli Araç Şarj Üniteleri Kurulumu ve İşletilmesine yönelik yatırım kararı alındı. Şarj İstasyon Ağı işletme gelirlerinin ciro katkısının yıllık 75 milyon lira olması bekleniyor. Şirket ayrıca Atlas Yapıyol ile firmanın 1600 konutluk inşaat projesinin tüm elektrik malzeme ve işlerinin şirket tarafından sağlanmasına yönelik yaklaşık 1 milyar lira bedelli bir sözleşme imzalandı.

Oksijen'den
Kate Middleton'ın dosyasıyla ilgili soruşturma başlatıldı
Galler Prensesi Kate Middleton'ın tıbbi kayıtlarına, ocak ayında ameliyat olduğu klinikte görevli 3 personelin ulaşmaya çalıştığı belirlendi. Konuyla ilgili soruşturma başlatıldığı, aynı gün aynı klinikte ameliyat olan Kral Charles'ın dosyasıyla ilgili güvenlik  ihlali yaşanmadığı açıklandı.

Beyin çipi takılan hasta düşünce gücüyle satranç oynadı
Elon Musk'un beyin çipi şirketi Neuralink, çip implant edilen ilk hastasını çevrimiçi satranç oynarken canlı yayınladı.  Videosunu haberimizde izleyebilirsiniz. 

Aşırı sıcaklar Batı Afrika'ya çok erken geldi: Yaz ayları için korkulu bekleyiş başladı
Şubat ayının ortasında Batı Afrika'nın güney kesimini oldukça erken gelen ve rekor kıran bir sıcak hava dalgası vurdu. Uluslararası bir bilim ekibi tarafından yapılan yeni bir analize göre, iklim değişikliği bu aşırı sıcakları  10 kat daha olası hale getirmiş.  

Panama Kanalı para kazanmaya nasıl devam ediyor?
Su kıtlığı yetkilileri trafiği azaltmaya zorladı ve kürsel tedarik zincirini sekteye uğrattı. Ancak yine de Panama Kanalı gelirinden ciddi bir kayıp yaşamadı. NYT, bunun nedeni olarak yüksek ücret artırımlarını işaret ediyor.  Detaylar haberimizde.

Fenerbahçeli Djiku: Hayatlarımızdan endişe duyuyorduk, darbe almadığım için şanslıydım
Fenerbahçeli savunma oyuncusu Alexander Djiku, Trabzonspor maçından sonra yaşananlar hakkında Sky Sports'a konuştu: Hayatlarımızdan endişe duyuyorduk, çünkü bir taraftar savaşmaya hazır olduğunda ne olacağını asla bilemezsiniz. Darbe almadığım için şanslıydım."

22 Mart'ta ne olmuştu? 
  • 1888'de İngiltere'de, futbolun en eski organizasyonu English Football League kuruldu. Fotoğrafta ilk şampiyon Preston North End takımını görüyorsunuz. 
  • 1963'te The Beatles'ın ilk albümü 'Please Please Me' piyasaya sürüldü. 
  • Bugün doğanlar arasında Japon sanatçı Yayoi Kusama, Nobel Ödülü sahibi ABD'li fizikçi Burton Richter, İsviçreli sinema yıldızı Bruno Ganz, Beşiktaş'ın eski teknik direktörü John Benjamin Toshack var. 
  • Bugün yaşamını yitirenlere bakalım. Alman şair, yazar Johann Wolfgang von Goethe, yazar Samiha Ayverdi, Japon mimar Kenzo Tange isimlerini görüyoruz. 

Günün yemeği
Kavrulmuş karnabahar ve sarımsak çorbası 
The New York Times yemek yazarı Ali Slagle bu tarif için "Sadece üç malzemeden büyüleyici bir vegan çorba yapacaksınız. Kremalı ve sütlü muadilleri kadar kadifemsi ve leziz" diyor. Tarif burada. Afiyet olsun. 

Günün şarkısı
Nilüfer Yanya-Midnight Sun 
Londralı müzisyen Nilüfer Yanya'nın müzik otoritesi Pitchfork tarafından 2022'nin en iyi şarkıları arasında gösterdiği Midnight Sun 'la haftayı kapatalım. İlk defa dinleyecek olanların seveceğini düşünüyorum.

Bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!

Eğer beğendiyseniz bültenimizi lütfen paylaşınız. 

 Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi [email protected] adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Bülten almak istemiyorsanız tıklayın.   |   Abone bilgilerinizi güncellemek için tıklayın.

Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam

Gazete Oksijen 2024  © Levent Mahallesi, Karanfil Sokak, No:21, Beşiktaş / İstanbul