29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.03.2024 16:19 | Son Güncelleme: 21.03.2024 16:24

Reuters analistlerin görüşlerini yazdı: Liranın daha fazla değer kaybetmesinden endişe edilmiş olabilir

TCMB'nin bugünkü 500 baz puanlık faiz artışı uzmanları şaşırttı. Reuters, yabancı ekonomist ve analistlerin karara dair görüşlerini yazdı. Beklenmeyen kararın nedenini değerlendiren uzmanlar, kararı pozitif bir adım olarak yorumladı
Reuters analistlerin görüşlerini yazdı: Liranın daha fazla değer kaybetmesinden endişe edilmiş olabilir

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) faiz oranlarını yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükselterek, artış için 31 Mart'taki yerel seçimlerin sonrasına kadar bekleyeceğini bekleyen ekonomistlerin çoğunu şaşırttı. İşte karara gelen tepkiler:

Piyasaların tepkisi

Döviz ve tahviller: Lira dolar karşısında 32 seviyesine doğru yükselirken, dolar cinsinden Türk devlet tahvilleri gün içinde dolar karşısında 2,1 sente kadar yükseldi.

Hisseler: Türk banka hisselerinin ana endeksi yüzde 3,4, Borsa İstanbul yüzde 1,7 yükseldi.

Görüşler

Liam Peach, Gelişmekte olan piyasalar ekonomisti, Capital Economics:

Merkez Bankası'nın şahin söylemleri Nisan ayında yeni bir faiz artırımı olasılığını açık bırakıyor. Bu ayın sonundaki yerel seçimlerden sonra liranın değer kaybının hızlanma potansiyeli ve son dönemde güçlü seyreden enflasyon rakamlarının devam etme olasılığı nedeniyle, önümüzdeki ay da en az 250 baz puanlık bir artış bekliyoruz. Son dönemde açıklanan güçlü enflasyon rakamlarına bu kadar hızlı yanıt verilmesi ve yerel seçimlerden önce faiz oranlarının artırılması, politika değişikliğine yönelik çok cesaret verici bir sinyal.

Stuart Cole, Equiti Capital London'da Baş Ekonomist:

Yüzde 70'e yaklaşan enflasyon ve düşen lira muhtemelen Merkez Bankası'nı bu hamleyi yapmaya zorladı, her ne kadar daha birkaç ay önce sıkılaştırma döngüsünü tamamladığını söylemiş olsa da. Muhtemelen Merkez Bankası'nın aklının bir köşesinde de yaklaşan yerel seçimler vardı. Geçen yılki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra lira yüzde 6-%7 civarında değer kaybetmişti ve bu ay da benzer bir durumla karşılaşmaktan endişe ediyor olabilir, özellikle de liranın zaten zor durumda olduğu düşünüldüğünde.

James Wilson, Stratejist, ING:

Yatırımcılar, en azından yakın gelecekte sürdürülmesi gereken ortodoks para politikasına doğru gerçek bir kayma olduğuna ikna olarak bu kararı büyük bir pozitif adım olarak değerlendirmeli. Para birimi ve Merkez Bankası'nın döviz rezervleri üzerindeki baskı işaretleri nedeniyle son dönemde yaşanan tedirginliğin ardından Türk varlıklarına yönelik duyarlılık desteklenmelidir.

Peter Kisler, Portföy Yöneticisi, Trıum Capital:

Bu hoş bir sürpriz. Şimşek ve Merkez Bankası'nın, yaklaşan seçim olsun ya da olmasın, daha agresif olma kapasitesine sahip olduğunu okuyabilirsiniz. Rezerv kanamasını durdurmaları ve enflasyonu düşürmeleri gerekiyor, ancak bu iyi bir işaret.

Tim Ash, Kıdemli StratejistI, Bluebay Asset Management:

TCMB'nin beklentilerin aksine 500 baz puan artışla yüzde 50'ye yükseltmesi son derece olumlu bir hamle... Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeşil ışık yakmaması nedeniyle TCMB'nin yerel seçimlerden önce faiz artıramayacağı söyleniyordu. Bu hamle Şimşek ve TCMB'ye enflasyonla mücadele için ne gerekiyorsa yapmaları konusunda güçlü bir yetki verildiğini gösteriyor. Artık bağımsızlıklarını kanıtlıyorlar. Burada Erdoğan'ın ekonomi politikasını giderek daha fazla devrettiğini görüyoruz. Şimşek, Karahan ve diğerleri için bu, Erdoğan tarafından kendilerine verilen büyük bir güven oyu.

Bartosz Sawicki, Conotoxia Fintech, Piyasa Analisti:

Türkiye Merkez Bankası, enflasyon tahminlerinden önemli bir sapmaya tahammül etmek istemediğine dair net bir sinyal gönderdi.

Piotr Matys, Kıdemli FX Analisti, In Touch Capital Markets:

Türkiye Merkez Bankası, politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 50'ye yükseltti ve faizlerin sabit kalması yönündeki konsensüs beklentisinin aksine piyasayı şaşırttı. Bugünkü karar, beklenmedik bir şekilde istifa eden Erkan'dan görevi devralan Başkan Karahan'ın şaşırtıcı derecede yüksek enflasyonu kontrol altına almaya kararlı olduğuna ve enflasyonun resmi beklentilerden saptığına dair kanıtlar ortaya çıktığı anda hızlı hareket etmekten korkmadığına dair çok güçlü bir sinyal. En azından bazı yatırımcılar bugünkü sürpriz kararın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a danışılıp danışılmadığını merak edebilir.