05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.03.2024 21:35 | Son Güncelleme: 21.03.2024 21:50

Aşırı sıcaklar Batı Afrika'ya çok erken geldi: Yaz ayları için korkulu bekleyiş başladı

Şubat ayının ortasında Batı Afrika'nın güney kesimini oldukça erken gelen ve rekor kıran bir sıcak hava dalgası vurdu. Uluslararası bir bilim ekibi tarafından yapılan yeni bir analize göre, iklim değişikliği bu aşırı sıcakları 10 kat daha olası hale getirdi
Aşırı sıcaklar Batı Afrika'ya çok erken geldi: Yaz ayları için korkulu bekleyiş başladı

Delger Erdenesanaa / The New York Times

İklim değişikliğinin etkisinin en çok hissedildiği noktalardan biri Batı Afrika ve burada yaşanan değişimin küresel ölçekte bir etkisi var. Batı Afrika'nın güney kesimini oldukça erken gelen ve rekor kıran bir sıcak hava dalgası vururken ayrıca ısı endeksini yaklaşık 4 santigrat derece daha yükseğe çıkardı.

Aşırı sıcaklar çok erken geldi

Yetkililer olağandışı sıcaklıkların gelmekte olduğunu gördü ve Gana ve Nijerya'daki ulusal hava durumu ajansları halka uyarılarda bulundu. Afrika Uluslar Kupası futbol turnuvası sıcak hava dalgası sırasında Fildişi Sahili'nde gerçekleşti ve oyuncular su içmek için maçlar sırasında ekstra molalar vermek zorunda kaldı.

Bu sıcak hava dalgasında özellikle dikkat çeken husus, yüksek sıcaklıkların yılın bu kadar erken bir döneminde, insanların artan sıcaklıklara uyum sağlamak için daha az zamanlarının olduğu bir dönemde başlamasıydı. Nijerya Meteoroloji Ajansı'nın merkezi tahmin ofisi başkanı ve çalışmanın yazarlarından Wasiu Adeniyi İbrahim, "Pek çok insan sıcağa alışamamış olabilir" dedi.

Nem tehlikeyi artırıyor

Sıcak hava dalgası sırasında nem tehlikeyi artırdı. Sıcaklıklar 40 santigrat derecenin üzerine çıktı. Ancak yüksek nem, havanın daha da sıcak hissedilmesine yol açtı. Isı ve nemin insan vücudu üzerindeki birleşik etkisini ölçen ısı endeksi yaklaşık 50 santigrat dereceye yükseldi.

Araştırmacılar, bu sıcaklığın Batı Afrika genelinde insanları nasıl etkilediği ve çok sayıda hastaneye yatış ve ölüme yol açıp açmadığı konusunda sınırlı bilgiye sahip. Ancak Kızılhaç Kızılay İklim Merkezi'nde risk danışmanı Maja Vahlberg'e göre bu gelişmenin verdiği zararlar beklentilerin ötesinde olabilir.

Su ve elektrik sıkıntısı sıcaklık kabusu körüklüyor

Bölge sakinlerinin birçoğunun su ve elektriğe yeterli erişimi yok. Vahlberg, bu durumun sıcak hava dalgaları sırasında insanların klima kullanmak, su içmek ya da daha fazla duş almak gibi bireysel başa çıkma stratejileri için çok sınırlı seçenekleri olduğu anlamına geldiğini söyledi. Bölgedeki kentsel nüfusun yaklaşık yarısı, ısıyı hapseden sac levhalarla inşa edilmiş evler de dahil olmak üzere gecekondularda yaşıyor.

Yaşlılar, mevcut hastalıkları olanlar ve açık havada çalışanlar aşırı sıcaklara karşı özellikle savunmasız.

World Weather Attribution olarak bilinen bir grup tarafından yapılan analiz, grubun bilim insanlarının diğer aşırı hava olayları üzerine yaptığı benzer çalışmalardan daha uzun sürdü. Batı Afrika'daki hava istasyonlarından elde edilen verilerin dünyanın diğer bölgelerine kıyasla daha az olması, buradaki hava durumunu iklim değişikliğiyle ilişkilendiren çalışmaların yapılmasını zorlaştırıyor. Ancak geçen ay yaşanan aşırı sıcaklar, daha bahar bile başlamadan, hem bu bölgede hem de Kuzey Yarımküre'nin geri kalanında bu yaz yaşanacakların erken bir işaretiydi.

©2024 The New York Times Company